Τα επόμενα βήματα για την κατάργηση της αλλαγής ώρας

Το κάθε κράτος-μέλος θα είναι ελεύθερο να επιλέξει σε ποια ζώνη ώρας επιθυμεί να παραμείνει - Μόνιμα θερινή προτείνει η Κομισιόν


ΕΛΛΑΔΑ
6:51
01/09/2018
Τα επόμενα βήματα για την κατάργηση της αλλαγής ώρας
10
loading

Ο χρόνος κυλά πλέον αντίστροφα για την Ενωμένη Ευρώπη ώστε να μην αλλάξουν άλλη φορά οι δείκτες του ρολογιού και να μην μετακινηθούν σε χειμερινές ενδείξεις.

Στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι πρόκειται για μία τυπική διαδικασία επικύρωσης, που θα λάβει μάλιστα την μορφή του επείγοντος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα προτείνει να καταργηθεί η εποχική αλλαγή ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το κάθε κράτος-μέλος να είναι ελεύθερο να επιλέξει σε ποια ζώνη ώρας επιθυμεί να παραμείνει.

Η πρόταση για κατάργηση της αλλαγής ώρας έγινε έπειτα από μια δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι με τη συμμετοχή αριθμού ρεκόρ εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν διευκρίνισε στη συνέχεια πως η Επιτροπή δεν θα προτείνει να παραμείνει σε ισχύ η θερινή ώρα, αλλά μόνο να καταργηθούν οι δύο αλλαγές ώρας που γίνονται κάθε χρόνο.

Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να παραμείνουν είτε στη θερινή ώρα είτε στη χειμερινή ώρα, αφού αυτό έγκειται στις αρμοδιότητές τους, συνέχισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πάντως ότι περιμένει πως οι συζητήσεις των πρωτευουσών για το ζήτημα αυτό θα οδηγήσουν σε ενιαία θέση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την αλλαγή της ώρας στην Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Στην ηλεκτρονική διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου 2018, λήφθηκαν 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις και από τα 28 κράτη μέλη, οι περισσότερες που έχουν ληφθεί από ποτέ σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα  το 84 % όσων απάντησαν είναι υπέρ της πρότασης να τεθεί τέρμα στην αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο.

Η επίτροπος Μεταφορών, κ. Βιολέτα Μπουλτς, παρουσίασε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στο Σώμα των Επιτρόπων, όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τα πιθανά επόμενα βήματα. Η Επίτροπος Μπουλτς δήλωσε τα εξής: «Εκατομμύρια Ευρωπαίοι συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευσή μας, για να εκφράσουν την άποψή τους. Το μήνυμα είναι πολύ σαφές: το 84 % όσων απάντησαν δεν θέλει πλέον αλλαγή της ώρας. Τώρα θα ενεργήσουμε αναλόγως και θα εκπονήσουμε νομοθετική πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, που θα αποφασίσουν από κοινού».

Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα προκύπτει επίσης ότι περισσότεροι από τα τρία τέταρτα (76%) όσων απάντησαν θεωρούν ότι η αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο είναι μια «αρνητική» ή «πολύ αρνητική εμπειρία. Για να δικαιολογήσουν την κατάργηση της αλλαγής της ώρας, οι απαντήσαντες προέβαλαν ζητήματα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την αύξηση των οδικών ατυχημάτων ή τη μη εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, έθεσε το ζήτημα της θερινής ώρας στην πολιτική ατζέντα ως μέρος της δέσμευσής του να δίνεται μεγαλύτερη σημασία στα σημαντικά θέματα και τα κράτη μέλη να είναι ελεύθερα να λαμβάνουν αποφάσεις όταν βρίσκονται σε καλύτερη θέση να το πράξουν.

Στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ υπάρχει μακρά παράδοση ρυθμίσεων για την αλλαγή της ώρας, πολλές από τις οποίες ανάγονται στον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ή στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970.

Από τη δεκαετία του 1980 η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε σταδιακά νομοθεσία, βάσει της οποίας όλα τα κράτη μέλη συμφωνούσαν να συντονίζουν την αλλαγή της ώρας, ώστε να δοθεί τέλος στα διαφορετικά εθνικά ωράρια.

Από το 1996 όλοι οι Ευρωπαίοι βάζουν τα ρολόγια τους μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Σκοπός των κανόνων της ΕΕ δεν να εναρμονιστεί το καθεστώς όσον αφορά την ώρα στην ΕΕ, αλλά να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ιδίως στους τομείς των μεταφορών και της εφοδιαστικής, που προκύπτουν από τη μη συντονισμένη εφαρμογή της αλλαγής της ώρας κατά τη διάρκεια του έτους.

Παράλληλα με τη ρύθμιση για τη θερινή ώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους ή ζώνες ώρας. Η απόφαση σχετικά με τη ζώνη ώρας είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Ενδιαμεση ωρα

  Το καλυτερο θα ητανε να παμε με την ενδιαμεση ωρα δηλαδη να παμε 30' πισω το χειμωνα και μετα ποτε να μην ξαναλλαξει η ωρα. Ετσι τοσο και οι οπαδοι της θερινης ωρας οσο και οι οπαδοι της χειμερινης ωρας θα μεινουν ευχαριστημενοι. Διοτι το ενδιαμεσο εχει ολα τα καλα μαζι. Εξοικονομηση ενεργειας (θερινη) και ταυτοχρονα πιο κοντα στην ηλιακη ωρα (χειμερινη) ολοκληρο το χρονο. Τι το καλυτερο λοιπον απο την ενδιαμεση ωρα;

  Εαν εφαρμοσουμε αυτην την ωρα ο ηλιος θα ανατελει 05:32 το νωριτερο και 08:11 το αργοτερο ενω θα δυει 17:35 το νωριτερο και 20:22 το αργοτερο. Νομιζω οτι αυτες οι ωρες ανατολης-δυσης του ηλιου ειναι οι καλυτερες δυνατες τοσο για τον ανθρωπο οσο και για την ιδια τη φυση. Λοιπον τι λετε; Θα συνεχισετε οι 2 πλευρες (θερινιτες-χειμερινιτες) να μαλωνετε σαν τα κοκορια;

 2. avatar Γιάννης 1973

  Είμαι υποστηρικτής της θερινής ώρας. Έχεις περισσότερο "φώς" μετά την εργασία, να αφιερώνεις στην οικογένειά σου και τις όποιες δραστηριότητες ελέυθερου χρόνου.

 3. avatar xh

  Θερινή δαγκωτό.

 4. avatar ΑΘανάσιος . Ρ.

  Μία απορία .. Πως γίνεται στο άρθρο να γράφεται πώς η Κομισιόν προτείνει μόνιμη Θερινή ώρα, την στιγμή που το θέμα ξεκίνησε πρό έτους, με το πρόβλημα που έχουν οι Ευρωπαίοι, όσον αφορά την θερινή ώρα η οποία επιβαρύνει τον οργανισμό του ανθρώπου ; !!! Μήπως έχει γίνει λάθος στη μετάφραση, και θέλετε να γράψετε ''η Κομισιόν προτείνει μόνιμα την Χειμερινή ώρα ; '' ! Μάλλον αυτό θα πρέπει να ισχύει, διότι η μόνιμη καθιέρωση της θερινής είναι ΑΝΩΜΑΛΙΑ ! ... Δηλαδή το χειμώνα θα φτάσει να ξημερώνει 9 παρά !!, προκειμένου να μην νυχτώνει στις 5μιση, αλλά στις 6μιση ;;; ... πως θα σηκώνεται να πηγαίνει ο κόσμος στην δουλειά το πρωί ;; Δηλαδή στην εποχή που όλα τα περίεργα, και στραβά γίνονται, ποιός ανώμαλος νούς θα το καθιερώσει αυτό ; ... η φυσιολογική για τον οργανισμό και την υγεία του ανθρώπου, εδώ στην ελλάδα, ώρα, είναι χειμερινή ! ... εκείνο που πρέπει να γίνει, είναι η κατάργηση της Θερινής αλλαγής που γίνεται κάθε Μάρτιο και να μείνει η χειμερινή που αλλάζει κάθε οκτώβριο μονίμως . Δηλαδή να επανέλθουμε στην φυσιολογικότητα ! ... Είμαστε που είμαστε σαν '' κοτόπουλα ζαλισμένα'' απο κάθε μάρτη μέχρι οκτώβρη... τί θέλουν δηλαδή οι ανώμαλοι, να είμαστε ζαλισμένοι όλο το χρόνο ;;; !!!

 5. avatar Αποστόλης Κ.

  Ο Ήλιος έχει μια συγκεκριμένη "θέση" πάνω από κάθε γεωγραφική περιοχή ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Για την Ελλάδα η θέση αυτή αντιστοιχεί στη σύμβαση UTC+2, ήτοι στη γνωστή-και ορθή- χειμερινή ώρα. Η θερινή ώρα είναι αποκύημα αρρώστων μυαλών τα οποία με πρόσχημα την -ανύπαρκτη αν και τόσο άκριτα πολυδιαφημισμένη- εξοικονόμηση ενέργειας αποφάσισαν να "παίξουν" με την αντίληψη των ανθρώπων περί χρόνου, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό υπό όρους εύρυθμης λειτουργίας των ψυχοσωματικών διεργασιών (κιρκαδικός κύκλος, διαταραχή ύπνου, τροχαία δυστυχήματα, άγχος κλπ). Επιτέλους τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν τη μοναδική ευκαιρία να εξαλείψουν αυτό το ατόπημα και να επιστρέψουν στην ορθή αντιστοιχία μεταξύ θέσης του Ήλιου και ενδείξεων των δεικτών του ρολογιού, δηλ. τη χειμερινή ώρα, για πάντα. Ας μην την αφήσουμε να χαθεί θεσπίζοντας την παράνοια της θερινής ώρας για 12 μήνες κάθε χρόνο. Όσο για την περιβόητη αίσθηση ευφορίας που δίνει μια επιπλέον ώρα ηλιακού φωτός κάθε απόγευμα, πρόκειται για αυταπάτη, καθώς η επιμήκυνση της διάρκειας της μέρας (για όσους το επιθυμούν) προκύπτει φυσικά μέσω της κλίσης του άξονα και της τροχιάς της Γης, κι όχι με τεχνητές παρεμβάσεις. Αν ήταν έτσι, γιατί να μην προτείνουμε να αλλάξει η ζώνη ώρας της Ελλάδας και να ακολουθεί την ώρα Ιαπωνίας? Να νυχτώνει στις 4 το πρωί και να ξημερώνει στις 12 το μεσημέρι..! Φανταστείτε πόσο ηλιακό φως θα είχαμε να "χαιρόμαστε" κάθε απόγευμα..Εάν παραμείνει η χώρα μας στη ζώνη UTC+3 (θερινή) θα είναι έγκλημα!

  1. avatar Γιάννης 1973

   Ο "Χρόνος" πόσα έχουν γραφτεί γι΄ αυτόν. . . . Το ζητούμενο μέσα στο δικό μου μυαλό φίλε Αποστόλη, είναι η επίτευξη της ευτυχίας, ανεξάρτητα από τροχιές, άξονες και γεωγραφικές περιοχές. Για μένα ένα συνθετικό στοιχείο της ευτυχίας είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που περνάμε. Το να αφιερώνεις στην εργασία σου κάποιες "πρώιμες πρωινές" ώρες με ανταλλαγή λίγο (έστω λίγο) παραπάνω απογευματινό φως που μπορείς να μεταφράσεις σε χρόνο με την οικογένειά σου ή σε δραστηριότητες που σε ευχαριστούν, προσωπικά με κάνει περισσότερο ευτυχισμένο. Για το λόγο αυτό είμαι υπέρ της θερινής ώρας.

   1. avatar Αποστόλης Κ.

    Αγαπητέ Γιάννη 1973, το τι αποτελεί ευτυχία για τον καθένα είναι απόλυτα υποκειμενικό και σεβαστό. Θα μπορούσα λοιπόν κι εγώ να απαντήσω ότι για μένα ευτυχία είναι το να γυρίζω από τη δουλειά μου και να μη χρειάζεται να περιμένω μέχρι τα μεσάνυχτα να σκοτεινιάσει, να μην είμαι υποχρεωμένος να ζω σε μια χώρα -τσίρκο 12 μήνες το χρόνο, να μην υφίσταμαι τη φασαρία στα μπαλκόνια ή τις αυλές των ενοχλητικών γειτόνων μέχρι αργά το βράδυ. Ευτυχία για μένα είναι να μη νιώθω "καρφωμένος"στο κρεβάτι με πίσσα σκοτάδι μέχρι τις 9 το πρωί το χειμώνα ούτε να καίγομαι κάτω από 40 βαθμούς το καλοκαίρι μέχρι τις 10 το βράδυ (με θερινή ώρα).Ευτυχία θεωρώ τα Χριστούγεννα να θυμίζουν Χριστούγεννα, όχι Πάσχα, το Πάσχα να θυμίζει Πάσχα, όχι Δεκαπενταύγουστο.Ευτυχία θεωρώ το να συμβαδίζει το ρολόι μου με τη θέση του 'Ηλιου, αλλιώς στον τοίχο μου να κρεμάσω ένα μίξερ, δε θα χει καμμιά διαφορά. Από κει και πέρα κανείς από εμάς που υποστηρίζουμε την κανονική ώρα (τη χειμερινή) δεν απαιτεί να πάμε μια ώρα πίσω απ αυτή. Όσοι επιθυμείτε μόνιμη θερινή ώρα, γιατί νομίζετε ότι δικαιούστε να αξιώνετε να πάει μια ώρα μπροστά? Και ναι, οι τροχιές και οι άξονες παίζουν το ρόλο-κλειδί στην υπόθεση, διότι αποτελούν φυσικό νόμο ο οποίος θα είναι ύβρις εάν ανατραπεί (όπως κάθε φυσικός νόμος). Πίστεψέ με, γνωρίζω πολύ καλά τι σου λέω. Δεν έγκειται στη διακριτική μας ευχέρεια το να "κανονίζουμε" τα ρολόγια όπως μας βολεύει, καλώς ή κακώς.

 6. avatar Κωνσταντίνου Μιχάλης

  Η χειμερινή είναι η σωστή. Εκτός και αν μας προετοιμάζουν για την Παγκόσμια ώρα . .

 7. avatar ούδας οδάξ

  Μας θεωρούν τελείως βλάκες. Όταν ψηφίστηκε από το ευρωκοινοβούλιο η λήξη αλλαγής ώρας, το ζητούμενο ήταν να καταργηθεί η θερινή ώρα, που οδηγεί τους πολίτες σε απώλεια μιας ώρας ύπνου (εν σχέσει με την χειμερινή) επί 7 μήνες ετησίως και όχι το αντίθετο. Προφάσεις εν αμαρτίαις η διασφάλιση της υγείας των ανθρώπων, αφού το προτεινόμενο είναι η παραμονή στην ανεκδιήγητη θερινή ώρα, που το ρολόι (στην Ελλάδα) δείχνει 1:30 ενώ ο ήλιος βρίσκεται στην θέση 12. Δηλαδή ξυπνάς στις 4:30 αλλά το ρολόϊ δείχνει ... 6 για να βρίσκεσαι στην εργασία σου στις 6:30 με το ρολόϊ να δείχνει ... 8!

 8. avatar supi

  Ερώτηση Συριζαίου : Μπορούμε να πάμε με ώρα Βενεζουέλας;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει