Ο εφιάλτης της νύχτας δεν έσβησε με το φως της ημέρας για τους κατοίκους της Βιάννου. Η πύρινη κόλαση, που από χθες τα ξημερώματα καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της, καλημέρισε με το πρώτο φως της ημέρας τους κατοίκους του ορεινού δήμου που ξενύχτησαν παρακολουθώντας τις φλόγες να “γλείφουν” τα σπίτια τους. Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν επισφαλή οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πύρινο μέτωπο που έχει αφήσει πίσω του στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης και κατεστραμμένες περιουσίες.

Όπως αναφέρει το prismanews.gr, το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορεί να υπολογιστεί. 50 χιλιάδες ελαιόδεντρα έγιναν στάχτη απειλώντας με αφανισμό την τοπική οικονομία που βασίζεται κυρίως στον αγροτικό τομέα. Πολλοί κάτοικοι λένε πως ο «εφιάλτης» του χειμώνα, με τη μηδενική αγροτική παραγωγή θα είναι χειρότερος ακόμη και από τον «εφιάλτη» της φωτιάς.

Στο μεταξύ, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας που δεν σταμάτησαν λεπτό όλη τη νύχτα να μάχονται σώμα με σώμα με τις δεκάδες εστίες, παραμένουν στο σημείο με την ενίσχυση, πλέον και των εναέριων μέσων πυρόσβεσης που το βράδυ σταμάτησαν να επιχειρούν. Την ίδια ώρα, στο πλευρό των πυροσβεστών παραμένουν και πολλοί κάτοικοι των χωριών που απειλούνται, οι οποίοι με … γυμνά χέρια προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους από τη μανία της φωτιάς.

Οι φλόγες κατασπαράσσουν περιουσίες, καταστρέφουν τον ανθρώπινο μόχθο, βάζουν σε κίνδυνο ζωές και συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο με συνεργό του τους τον ισχυρό άνεμο που σαρώνει ολόκληρη την Κρήτη. Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να έχει εξαπλωθεί και να δυσκολεύει το έργο της πυροσβεστικής.

Η φωτιά από το χωριό Μάρθα έφτασε στον Κερατόκαμπο έχοντας καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμα της. Περιουσίες κάηκαν, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και βγήκαν σώοι χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών ενώ ηλικιωμένοι πήραν το δρόμο με τα πόδια και απομακρύνθηκαν από τα χωριά τους για να μην καούν ζωντανοί.