Εδώ και λίγες μέρες το ειδησεογραφικό portal newsbeast.gr ανέδειξε ένα θέμα που πρόεκυψε ύστερα από την επαναληπτική προβολή εκπομπής για τον εικαστικό Κώστα Τσόκλη στην κρατική τηλεόραση και μάλιστα σε πρωινή ώρα.

Στην συνέντευξη του αυτή, που είχε δοθεί πριν χρόνια, ο πατέρας της βουλευτού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ (και εργαζόμενης στην κρατική τηλεόραση ακόμα…), ούτε λίγο ούτε πολύ τάσσεται υπέρ του βιασμού, μια και θεώρει ότι τελικά οι γυναίκες που βιάζονται, μάλλον το επιζητούν, με την δικαιολογία πως «ντύνονται προκλητικά και άλλα παρόμοια.

Μάλιστα έχει και μια απίθανη θεωρία συμφωνά με την οποία αυτός που επιτίθεται από πάθος είναι ένας ζωντανός άνθρωπος ενώ αυτός που κάθεται σπίτι του καταπνίγοντας τα πάθη του τελικά δεν βοήθα την κοινωνία.

Και πραγματικά είναι εντυπωσιακό το πώς ένας καλλιτέχνης, όχι μόνον έχει τέτοιου είδους απόψεις αλλά και τις εκφράζει μάλιστα θεωρώντας τες και περίπου «υποχρεωτικές».

Βέβαια , ο ίδιος μετά τον σάλο που ξεκίνησε από τις δηλώσεις αυτές, έσπευσε χθες να δηλώσει πως «δεν έχει βιάσει ποτέ κανέναν…» αλλά επέμεινε στις απόψεις του , τονίζοντας και την ιδιότητα του καλλιτέχνη.

Λες και κάποιος που είναι καλλιτέχνης, μπορεί να κάνει ότι θέλει, να λέει ότι θέλει και γενικώς να αντιμετωπίζεται με αλλά κριτήρια από τους άλλους πολίτες σε σχέση με ποινικώς κολάσιμα αδικήματα. Κάτι σαν τους πολιτικούς δηλαδή…

Το θέμα βέβαια δεν είναι ούτε τι λέει ο κ. Τσοκλης (είμαι επίσης βέβαιος ότι αρκετοί βιαστές ή επίδοξοι βιαστές έχουν τις ίδιες απόψεις, που τώρα βρήκαν και τον θεωρητικό τους) αλλά τι κάνουμε εμείς ως κοινωνία.

Για παράδειγμα αναρωτιέμαι αν υπό το πρίσμα αυτό, δηλαδή του βιασμού και της βίας κοιτάξουμε ορισμένα από τα έργα του, μήπως δούμε και πράγματα που ως τώρα δεν βλέπαμε σε αυτά( αν δηλαδή βλέπαμε κάτι…).
Μήπως δούμε την βία και τον βιασμό να προβάλλονται και έτσι να εξωραΐζονται.

Επίσης το θέμα είναι τι κάνει η κρατική τηλεόραση. Κανείς δεν είδε τι ακριβώς έχει πει; Οι δικαιολογίες πως δεν κάνουμε λογοκρισία δεν στέκουν, γιατί με αυτή την λογική κάθε ένας που παρουσιάζεται στην τηλεόραση μπορεί να κάνει κάθε είδους προπαγάνδα, ρατσιστική, εγκληματική, παιδοφιλική κ.ο.κ.

Και τέλος αναρωτιέμαι όλοι αυτοί οι υπερευαίσθητοι πολίτικοι, πολιτικολογούντες και άλλοι, που μάχονται για τα ανθρωπινά δικαιώματα και «οργίζονται» για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ελάχιστες εδώ, που είναι;

Όλες αυτές οι γυναικείες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται και αντιδρούν ακόμα και σε νομοθετικές ρυθμίσεις τεχνικού περιεχομένου , που βρίσκονται σήμερα. Γιατί σιωπούν;

Αν κάποιος άλλος, μη καλλιτέχνης «προοδευτικός» έλεγε όλα αυτά δεν θα είχε γίνει «χαμός». Αν είχαν προβληθεί από τηλεοράσεως δεν θα είχαμε διαδηλώσεις μπροστά στα γραφεία τους και πύρινες καταγγελίες;

Τώρα τι έγινε και όλοι σιώπησαν; Και τέλος, έκτος από δηλώσεις δυο βουλευτών (της κα. Νταλάρα που προσπάθησε να απαλύνει τα πράγματα αναρωτώμενη ρητορικώς αν είναι χιούμορ του καλλιτέχνη και της κα. Βόζενμπεργκ, που ήταν πιο επικριτική) δεν είδα καμιά άλλη «εθνομητέρα» να αντιδράσει, να καταθέσει ερώτηση και να ζητήσει από τον υπουργό Πολιτισμού να καταδικάσει δημόσια τέτοιες απόψεις που προβάλλονται από την κρατική τηλεόραση.

Ούτε είδα όλους αυτούς τους εκατοντάδες ,κατά δήλωσιν τους, προοδευτικούς που φωνάζουν για τα πάντα, που διαμαρτύρονται για όλα , που ζητούν δηλώσεις μετανοίας από άλλους, που είναι υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φτιάχνουν μάλιστα ( χρηματοδοτούμενες από το κράτος ΜΚΟ) να αντιδρούν και να ζητούν εξηγήσεις, από τον καλλιτέχνη…

Ίσως μάλιστα να είμαι πολύ ουτοπικός , αν περιμένω από την κόρη του , βουλευτή και μάλιστα επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, να δηλώσει την αντίθεση της με τις απόψεις αυτές, που θιγούν ευθέως όχι μόνον τα ανθρωπινά δικαιώματα αλλά και την γυναικεία φύση ευθέως. Γυναικεία φύση και δικαιώματα , που θιγούν και οι « μπούργκες», τις όποιες για να είμαστε ειλικρινείς, η ιδία η κόρη του κ Τσοκλη , βουλευτής μην το ξεχνάμε, σε άλλη εκπομπή καλεσμένη η οποία προβλήθηκε προ ήμερων ( σε επανάληψη) δεν καταδίκασε αλλά μάλλον δικαιολόγησε , λόγω συνθηκών και άλλων….

ΥΓ. Φίλος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με τον όποιο συζητούσα χθες το θέμα, μου ανέφερε πως ίσως η όλη ιστορία να προβλήθηκε τώρα , για να «καεί» οποιαδήποτε πιθανότητα υφυπουργοποίησης της κ Τσόκλη. (Λέτε να υπήρχε και τέτοια πιθανότητα..).

Δεν ξέρω αν υπάρχει καμιά βάση στη σχετική σκέψη και δεν αποκλείω τίποτε. Όμως τελικά δεν έχει κανένα νόημα το γιατί έγινε θέμα. Το ζήτημα είναι γιατί έγιναν (και προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση) οι δηλώσεις, που έχουν σε άλλο σημείο τους και μια αναφορά που μπορεί να οδηγήσει σε παιδοφιλία…

Από τη στήλη «Της ημέρας» του Πέτρου Τρουπιώτη στην εφημερίδα «Χρηματιστήριο»