Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και Οικονομικών Ι. Στουρνάρα έστειλαν οι Ομοσπονδίες των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), των καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ) και των Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των ακαδημαϊκών δασκάλων και των ερευνητών.

Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, οι Ομοσπονδίες διαφωνούν «με τις αβάσιμες, οριζόντιες περικοπές, χωρίς συγκεκριμένες μελέτες, σαφή κριτήρια και δίχως τη στοιχειώδη αίσθηση του δικαίου».

«Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με απόλυτη εγκυρότητα ότι λόγω των χαμηλών αποδοχών και των επαπειλούμενων νέων σημαντικών μειώσεων (α) αξιοσημείωτος αριθμός νεοεκλεγέντων ταλαντούχων Ελλήνων επιστημόνων έχουν αποποιηθεί το διορισμό τους στα Ιδρύματα της χώρας, παραμένοντας στο εξωτερικό και ότι, (β) σημαντικός αριθμός νέων, δυναμικών και διεθνώς ανταγωνιστικών ακαδημαϊκών δασκάλων και ερευνητών προγραμματίζουν τη μετανάστευσή τους, μη δυνάμενοι να αντεπεξέλθουν στα τρέχοντα αλλά και στα αναμενόμενα οικονομικά δεδομένα», σημειώνεται στην επιστολή.

Οι Ομοσπονδίες υπογραμμίζουν ότι «κατά το 2007-9, δόθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου τομέα που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, με εξαίρεση την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, ανατρέποντας την ισορροπία που, έως τότε, επικρατούσε.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην καθήλωση της αμοιβής των πανεπιστημιακών, διδασκόντων ΤΕΙ και ερευνητών με βάση το μισθολόγιο του 2004 και, επομένως, στην υστέρηση των αμοιβών τους σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες αμειβομένων με ειδικό μισθολόγιο.

Η κατάσταση αυτή ισοδυναμεί με ουσιαστική συνεισφορά των μελών ΔΕΠ, ΕΠ-ΤΕΙ και των Ερευνητών στη δημοσιονομική προσαρμογή, πριν καν αυτή αρχίσει στους υπολοίπους τομείς του δημοσίου τομέα.

Τα ποσά, που από τότε δεν λαμβάνουμε, αντιστοιχούν σε περικοπή, δηλαδή δημοσιονομικό όφελος, τουλάχιστον 240 εκατ. ευρώ το χρόνο, ή 720 εκατ. ευρώ για τα τελευταία τρία χρόνια. Ένα ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που αναζητούσε η Κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2012 για να κλείσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα!».

Μετά από όλα αυτά, οι εκπρόσωποι των λειτουργών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνουν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους.

Ζητούν άμεσα να συναντηθούν με τις ηγεσίες των δύο υπουργείων και επιπλέον, να υπάρξει συμφωνία ώστε να επιτευχθεί σταδιακά, αλλά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η εναρμόνισή τους με τους μισθούς των άλλων λειτουργών του δημοσίου, με ανάλογα προσόντα, καθήκοντα και ευθύνες.

Και οι εκπαιδευτικοί καταλήγουν, τονίζοντας ότι, αν υπάρξει περικοπή, θα προκληθεί χιονοστιβάδα- όπως λένε, χαρακτηριστικά- διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό.