Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχουν μπει αθλητικά σωματεία των Ιωαννίνων, τα οποία αριθμούν χιλιάδες μέλη, ειδικά παιδιά.

Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες και σύμφωνα με έγκυρες πηγές, σε ένα σωματείο που δραστηριοποιείται στο χώρο της κολύμβησης επεβλήθη πρόστιμο μερικών χιλιάδων ευρώ για σειρά παραβάσεων.

Οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν και σ’ άλλα αθλητικά σωματεία αλλά και παρεμφερείς οργανισμούς καθώς από το ΣΔΟΕ εκτιμάται ότι η φοροδιαφυγή είναι τεράστια, αναφέρει το epiruspost. Λεπτό σημείο είναι οι συνδρομές που πληρώνονται μηνιαία από εκατοντάδες μέλη και για τις οποίες τα σωματεία δεν κόβουν θεωρημένες αποδείξεις.

Όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη της υπηρεσίας σε αυτούς τους χώρους, διενεργούνται οικονομικές εμπορικές πράξεις από φυσικά πρόσωπα για ίδιο όφελος, μετακυλώντας τις συνέπειες στο νομικό πρόσωπο του σωματείου. Εισπράττεται το αντίτιμο των αγαθών και υπηρεσιών, χωρίς να εκδίδουν και παραδίδουν φορολογικά στοιχεία στον πελάτη και αντί αυτού εκδίδουν αθεώρητη απόδειξη είσπραξης εισφοράς ή συνδρομής.

Εφοδιάζουν επίσης τους πελάτες με ειδικές κάρτες ή ταυτότητες μελών του Σωματείου. Οι κάρτες και οι ταυτότητες είναι και αποδεικτικά στοιχεία της καταβολής του τμήματος από τον πελάτη. Η απόκτηση της κάρτας ή της ταυτότητας προϋποθέτει την προπληρωμή του τιμήματος (μηνιαία κάρτα εισόδου στο γυμναστήριο, ταυτότητα μέλους σε σωματείο διαλογισμού χρονικής διάρκειας έξη μηνών αξίας 60 ευρώ. κ.λπ.).

Σύμφωνα με τον γενικότερο σχεδιασμό, στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν και οι δωρεές στο Δημόσιο, αθλητικά σωματεία, μη κερδοσκοπικά και κοινωφελή ιδρύματα, νοσοκομεία, ΑΕΙ και άλλους φορείς και οργανισμούς, καθώς έχουν διαπιστωθεί υπερτιμολογήσεις, πλασματικά τιμολόγια και τραπεζικές καταθέσεις.

Οι έλεγχοι επεκτείνονται και στις χρηματικές δωρεές που εκπίπτουν από την Εφορία και αφορούν μεταξύ άλλων δωρεές στο Δημόσιο, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα ημεδαπά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, νοσοκομεία, κοινωφελή ιδρύματα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματεία, ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς και ερευνητικά κέντρα κ.ά.