Έκθεση-κόλαφος για τις πολύνεκρες πλημμύρες στη Μάνδρα

Σε ποιους επιρρίπτει ευθύνες η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης


ΕΛΛΑΔΑ
18:01
02/07/2018
Έκθεση-κόλαφος για τις πολύνεκρες πλημμύρες στη Μάνδρα
9
loading

Την αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών από υπαλλήλους του Δασαρχείου Αιγάλεω και της Πολεοδομίας Ελευσίνας, από αιρετούς του Δήμου Μάνδρας και από ιδιώτες μηχανικούς, προτείνει η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, στο πόρισμά της για τις πολύνεκρες πλημμύρες στη Δυτική Αττική τον Νοέμβριο του 2017.

Στο 82 σελίδων πόρισμα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με βάση τόσο το ιστορικό και τη συχνότητα των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή όπως καταγράφεται από το 2014 και μετά, ακόμη και αν αυτά προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές, όσο και την υπάρχουσα ωριμότητα των σχετικών μελετών, όφειλαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων.

Στο Δασαρχείο Αιγάλεω οι ευθύνες καταλογίζονται σε υπάλληλους που καθυστέρησαν τρία χρόνια να απαντήσουν για το δασικό ή μη χαρακτήρα τής περιοχής, ώστε να αρχίσουν έγκαιρα τα αντιπλημμυρικά έργα. Καταλογίζονται, επίσης, ευθύνες, μεταξύ άλλων και για παραλείψεις που οδήγησαν στην έκδοση οικοδομικής άδειας για ανέγερση κτισμάτων (ακόμα και βιομηχανικού κτιρίου) εντός του ρέματος «Σούρες», κατά παράβαση των όρων και των περιορισμών δόμησης που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσης της άδειας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκ'ο Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ευθύνες στην Πολεοδομία Ελευσίνας επιρρίπτονται διότι δεν είχε ενεργοποιηθεί ως προς την καταγραφή των αυθαιρέτων κατασκευών κατά μήκος των ρεμάτων μετά από προηγηθέν πλημμυρικό φαινόμενο του Οκτωβρίου του 2015, ενώ προχώρησε στη σύνταξη εκθέσεων αυτοψίας των περισσοτέρων αυθαιρέτων κατασκευών εκατέρωθεν των ρεμάτων, κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά τις φονικές πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου 2017. Επιπλέον, το πόρισμα διαπιστώνει ότι η εν λόγω πολεοδομία εξέδωσε νόμιμες άδειες για κατασκευή κτισμάτων ακόμα και μέσα στο ρέμα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, τα αυθαίρετα μέσα στα ρέματα της περιοχής υπερβαίνουν τα 39 και πρόκειται για αποθήκες, κατοικίες, πρατήρια καυσίμων, αμαξοστάσια, γήπεδα και κέντρο διασκέδασης.

Σε αιρετούς του Δήμου Μάνδρας επιρρίπτονται ευθύνες για την ανέγερση αμαξοστάσιου και δημοτικού γηπέδου μέσα στην κοίτη του ρέματος, ενώ σε ιδιώτες μηχανικούς οι ευθύνες καταλογίζονται για το γεγονός ότι ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν την κατασκευή των αυθαιρέτων κτισμάτων μέσα στο ρέμα.

Από τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης προκύπτει ότι:

α) Οι διαδικασίες υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι σύντομες.

β) Το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών δεν κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος είτε λόγω περιορισμένων διαθέσιμων στοιχείων, είτε λόγω της μοναδικότητας του φαινομένου της 15ης Νοεμβρίου 2017.

γ) Υπήρξε μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αλλά δεν αξιολογήθηκε ο βαθμός του επείγοντος των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.

δ) Το πλημμυρικό φαινόμενο της 15ης Νοεμβρίου 2017 δημιούργησε την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης ζημιών στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών.

ε) Διαπιστώθηκε η ανάγκη οριοθέτησης ρεμάτων στην περιοχή συλλογής αξιόπιστων υδρολογικών δεδομένων και επικαιροποίησης του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

στ) Υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα στην κοίτη των ρεμάτων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Age

  Χοντρή μπίζνα οι πολεοδομίες!!! Νυν και αεί και εις τους αιώνας...

 2. avatar Τώρα που ανέλαβε η Συριζού

  σωθήκαμε ! Θα αποδώσει ευθύνες , ξέρουμε σε ποιούς , θα απαλλάξει από κάθε ευθύνη , ξέρουμε ποιούς , θα μας πρήξει με [...] για άλλη μια φορά και θα τσεπώσει το μισθουλάκι που βγάζει από μας τους φορολογούμενους [...]

 3. avatar αδεσποτος

  η κυρια δουρου που ειναι???δεν εχει ευθυνες??ακομη φταινε οι αλλοι???λεφτα δεν εχει να σωσει τον κοσμο απο την καταστροφη???

 4. avatar PANKO

  Δηλαδή οι ιθαγενείς κάφροι που έχτισαν τα ρέματα και τα δάση...είναι άμοιροι ευθυνών...;;;

 5. avatar dk.

  \"...σε υπάλληλους που καθυστέρησαν τρία χρόνια να απαντήσουν για το δασικό ή μη χαρακτήρα της περιοχής...\" - το αποτέλεσμα της \"μονιμότητας\", στην πράξη άνευ ωρών. Ούτε στο κομμουνισμό δεν είχαμε τέτοιο τρελό (ηλίθιο) νόμο.

  1. avatar Τ.Γ.

   Αν είναι έτσι τα πράγματα και πράγματι καθυστέρησαν οι υπάλληλοι για χρόνια , τι ακριβώς έκανε η κ.Δούρου όλα αυτά τα χρόνια για να λύσει το πρόβλημα που \"τόσο πολύ την απασχολούσε\".
   Διάβασε ολόκληρο το πόρισμα και θα δεις ότι έκανε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΊΠΟΤΑ.

 6. avatar ε και

  Θα απολυθούν οι άεργοι;;;

 7. avatar wooolfos

  Ελπίζω όλα αυτά τα [...], να μπορέσουν να ζήσουν έστω και μία ημέρα στην ζωή τους, χωρίς να τους βασανίζουν οι τύψεις όλων αυτών των φριχτών θανάτων και η διάλυση τόσων περιουσιών.

  1. avatar RockyMonk

   Φιλε μου ζουν την καθε μερα της ζωης τους και ξεχνανε πολυ γρηγορα..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει