Η Κατερίνα Κούκα γεννήθηκε σ’ ένα αγροτικό χωριό της Βόρειας Ελλάδας, την Ηράκλεια Σερρών. Σε ηλικία 11 χρόνων μετανάστευσε με την οικογένεια της στη Γερμανία. Έζησε εκεί μέχρι τα 17 της χρόνια. Τελείωσε γερμανικό σχολείο και επέστρεψε στην Ελλάδα. Από μικρή αγαπούσε πολύ την μουσική και το θέατρο. Μέχρι την ενηλικίωσή της όμως δεν είχε σκεφθεί ν’ ασχοληθεί ποτέ επαγγελματικά με αυτήν. Η σχέση της με το τραγούδι άρχισε χρόνια αργότερα όταν οικονομικοί λόγοι την ώθησαν σε αυτό. Έτσι, χρησιμοποίησε το ταλέντο της για βιοποριστικούς λόγους. Στην μπουάτ «Εμπατή», έτυχε να την ακούσει ο Γιώργος Μαρίνος και της πρότεινε αμέσως συνεργασία. Πήρε μεταγραφή λοιπόν στη «Μέδουσα», όπου άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική ζωή της. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, γνώρισε τεράστια επιτυχία και καθιερώθηκε στα μουσικά δρώμενα. Το κλασσικό πλέον «Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο» και το τραγούδι «Δεν υπάρχουν άγγελοι» ακούγονται μέχρι και σήμερα. Η επιβράβευση ήρθε με την εμπορική επιτυχία αφού αυτός ο δίσκος ξεπέρασε τις 60.000 πωλήσεις. Από τότε και έχοντας κοντά της συνεργάτες που την αγαπούν οι επιτυχίες της διαδέχτηκαν η μία την άλλη ενώ έχει συμμετάσχει και σε παραστάσεις που σκηνοθέτησε ο Σταμάτης Κραουνάκης. Ίσως η Κατερίνα Κούκα, όπως αναφέρει και στη βιογραφία της, να μην έχει πλέον την απήχηση που είχε στο παρελθόν. Το σίγουρο όμως είναι πως παραμένει πιστή στην καλή λαϊκή μουσική και δεν αναλώνεται σε ευτελή μουσικά πράγματα. Γι’ αυτό και σήμερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο newsbeast.gr, προτιμά να κάνει επιλεκτικές εμφανίσεις. «Το χειμώνα δεν δούλεψα. Ήταν πάρα πολύ σκληρά τα πράγματα. Ήταν και προσωπικοί οι λόγοι αλλά και γιατί δεν βρέθηκε κάτι που να με ενδιαφέρει», λέει. Και αναφέρεται στις εμφανίσεις του καλοκαιριού που δρομολογούνται. «Μπορώ ακόμη να επιλέγω που θα εμφανίζομαι. Αυτό το καλοκαίρι είμαστε έτοιμες και εγώ και η Λένα Αλκαίου για συναυλίες παντού, όπου προκύψει. Είναι όμως δύσκολα τα πράγματα διότι οι δήμοι δεν έχουν χρήματα και γι’ αυτό γίνονται λίγα πράγματα. Όμως, είμαστε έτοιμες και ότι προκύψει». Τα τελευταία χρόνια δεν έχει δημιουργήσει κάποια δισκογραφική δουλειά αλλά προτιμά να κάνει συμμετοχές σε άλμπουμ νέων καλλιτεχνών. «Προσωπική δισκογραφική δουλειά δεν ετοιμάζω αυτή τη στιγμή. Αυτό που έχει προκύψει είναι διάφορες συμμετοχές σε δίσκους που κάνουν νέοι άνθρωποι και όταν πρόκειται για ενδιαφέροντα τραγούδια, το κάνω.

Έτσι, συμμετέχω σε κάποιους δίσκους όπως για παράδειγμα του Χάρη Ρώμα, που κυκλοφόρησε πριν από περίπου ένα μήνα. Συμμετέχω και σε ακόμη δύο δίσκους», συμπληρώνει. Και ίσως είναι η μοναδική ή από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που θα συμβούλευε τους νέους να ασχοληθούν με το τραγούδι. Γι’ αυτό και λέει: «Θέλω να πιστεύω και αισιοδοξώ επίσης πως ούτε η ζωή ούτε και η μουσική κατ’ επέκταση σταματά. Οπότε, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη δουλειά μας επειδή όλα γύρω μας είναι δύσκολα. Ίσα ίσα που πρέπει να παλέψουμε. Και γι’ αυτό οι νέοι πρέπει να δημιουργήσουν τώρα πολύ ωραία τραγούδια. Έτσι λοιπόν, θέλω οι νέοι να ασχοληθούν με τη μουσική. Με πολύ ενθουσιασμό θα τους έλεγα να κυνηγήσουν τα όνειρά τους».

Τον ελεύθερό της χρόνο τον περνά στη θάλασσα και στη φύση. Λατρεύει να περπατά στο δάσος και να κολυμπάει. «Αυτά είναι ανάγκη ψυχής για μένα», λέει. Πάντως, παρά το γεγονός ότι την έχει επηρεάσει η κρίση, βλέπει τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά. «Εμείς οι καλλιτέχνες είμαστε άτομα που βλέπουμε τα πράγματα με ένα δικό μας τρόπο. Δηλαδή, βρίσκουμε χαρά από το πουθενά. Γι’ αυτό είμαστε και καλλιτέχνες. Διαφορετικά, θα ήμασταν σε ένα γραφείο υπάλληλοι. Βεβαίως, μας έχει επηρεάσει όλους η κρίση οικονομικά αλλά εμείς δεν παίρνουμε χαρά από την ύλη αλλά από την ψυχή και τη δημιουργία», συνεχίσει. Για να καταλήξει στο ότι: «Εγώ έχω μάθει να παλεύω στα δύσκολα. Γεννήθηκα σε μια πολύ φτωχή οικογένεια και έχω ζήσει τη φτώχεια. Γι’ αυτό και παλεύω ακόμα για τη ζωή μου». Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».