Την απόσυρση των κατηγοριών για απόπειρα παράνομης διακίνησης μεταναστών, που βαρύνουν τους τρεις Ισπανούς, ζητεί η Διεθνής Αμνηστία, με αφορμή τη σημερινή έναρξη της σχετικής δίκης.

Η υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας, Μαρία Σεράνο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αυτοί οι τρεις πυροσβέστες ήταν στη Λέσβο για να αξιοποιήσουν τις επαγγελματικές και διασωστικές τους δεξιότητες για να σώσουν παιδιά, γυναίκες και άνδρες από τον πνιγμό. Δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος και δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Αυτές οι κατηγορίες πρέπει να αποσυρθούν», προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες των ΜΚΟ για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα πρέπει να επαινούνται και να τυγχάνουν υπεράσπισης».

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, οι τρεις Ισπανοί πυροσβέστες ήταν εθελοντές στη ΜΚΟ Proemaid. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2016 έπειτα από την προσπάθειά τους να εντοπίσουν μια βάρκα που βρισκόταν σε κίνδυνο και ακολούθως αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Κατηγορούνται για απόπειρα παράνομης διακίνησης και αν κριθούν ένοχοι, μπορεί να καταδικαστούν σε δεκαετή κάθειρξη».