Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του συστήματος RAPEX, το οποίο είναι σύστημα ταχείας ειδοποίησης συναγερμού για μη ασφαλή προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στο σύστημα αυτό πήραν μέρος 30 χώρες, οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία.

Τα βασικά αποτελέσματα είναι 1.803 κοινοποιήσεις μη ασφαλών προϊόντων που έθεταν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Υπήρξε 20% μείωση σε σχέση με τα ποσοστά του 2010.

Οι 1.556 κοινοποιήσεις αφορούσαν προϊόντα που έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο τους καταναλωτές. Πρόκειται συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, για είδη ένδυσης και προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας (423 κοινοποιήσεις), παιχνίδια (324 κοινοποιήσεις), οχήματα (171 κοινοποιήσεις), ηλεκτρικές συσκευές (153 κοινοποιήσεις), καλλυντικά (104 κινοποιήσεις).

Κίνδυνοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΚΑ οι κίνδυνοι που παρουσιάστηκαν από τα μη ασφαλή προϊόντα έχουν να κάνουν με τραυματισμούς σε ποσοστό 26%, χημικοί σε ποσοστό 19%, στραγγαλισμοί σε ποσοστό 15%, πνιγμοί σε ποσοστό 12% καθώς και ηλεκτροπληξίες στο ίδιο ποσοστό.

Γι’ αυτό και τα μέτρα που πάρθηκαν είτε από τις εθνικές Αρχές είτε από τις ίδιες τις εταιρείες ήταν η απόσυρση από την αγορά, απαγόρευση πωλήσεων, ανάκληση από τους καταναλωτές, απαγόρευση εισαγωγής και συλλογικές προσφορές.
Οι χώρες προέλευσης των μη ασφαλών προϊόντων είναι η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ σε ποσοστό 54%, χώρες της Ε.Ε. σε ποσοστό 19% καθώς και άγνωστης προέλευσης σε ποσοστό 8%.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι το 2011 για πρώτη φορά από την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος RAPEX (2004), ο αριθμός των επικίνδυνων προϊόντων που καταχωρήθηκαν, μειώθηκε.

Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η μείωση αυτή οφείλεται, παράλληλα με την εδραίωση του συστήματος, και στη μείωση των πόρων, σε εθνικό επίπεδο. Η Ελλάδα, το 2010, είχε κοινοποιήσει 159 προϊόντα και βρισκόταν στη 5η υψηλότερη θέση, ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη, με ποσοστό κοινοποιήσεων 8%. Το 2011, κοινοποιήθηκαν μόνο 69 προϊόντα και γι’ αυτό τώρα βρισκόμαστε στην 9η θέση, με ποσοστό 4%.