Με τον πιο τραγικό τρόπο έρχονται και πάλι στο φως της δημοσιότητας οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.

Στα Ιωάννινα, ασθενής που μεταφέρθηκε στο «Χατζηκώστα» έπρεπε να χειρουργηθεί από αγγειοχειρουργό, μια ειδικότητα όμως που δεν διαθέτει το νοσοκομείο και συνήθως εξυπηρετείται από το Πανεπιστημιακό που έχει μόνο δύο. Η απουσία των δυο γιατρών εκτός της πόλης, καθώς δεν βρίσκονταν σε εφημερία, είχε ως αποτέλεσμα ο ασθενής να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη. Αν και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, δυστυχώς δεν τα κατάφερε και κατέληξε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρωϊνός Λόγος», η υποστελέχωση του Τμήματος Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπ. Νοσοκομείο δεν είναι κάτι καινούργιο, ενώ σήμερα μόλις δυο γιατροί καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρης της βορειοδυτικής Ελλάδας. Οι ανησυχίες που κατά καιρούς έχει εκφράσει και ο αναπληρωτής Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Μιλτ. Ματσάγκας δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο.

Πράγματι οι οχλήσεις του κ. Ματσάγκα προς το Υπουργείο Υγείας έχουν ξεκινήσει εδώ και 12 χρόνια, απ’ όταν δηλαδή ξεκίνησε να λειτουργεί το συγκεκριμένο Τμήμα.

Για την ανάγκη επάνδρωσης της Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπ. Νοσοκομείο έχει επανειλημμένα αναφερθεί με ρεπορτάζ του και ο «Π.Λ.».

Στις 22 Οκτωβρίου 2011 με πρωτοσέλιδο κύριο θέμα του έγραφε: «Κινδυνεύουν να βάλουν «λουκέτο» Καρδιοχειρουργική – Αγγειοχειρουργική. Οι αντοχές μας εξαντλούνται, αλλά κανείς δεν ακούει, τονίζει στον «Π.Λ.» ο αναπλ. Καθηγητής Αγγ/κής Μιλτ. Ματσάγκας».

Όπως γράφαμε τότε: «Μεγαλύτερο πρόβλημα εξαιτίας και της απουσίας ειδικευόμενων γιατρών αντιμετωπίζει σήμερα η Αγγειοχειρουργική Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η οποία καλύπτει έναν πληθυσμό 700.000 ανθρώπων, αφού παρακολουθεί σε τακτική βάση περίπου 500 ασθενείς, όχι μόνο από την Ήπειρο αλλά από ολόκληρη την Βορειοδυτική Ελλάδα (Καστοριά, Γρεβενά, Αγρίνιο κ.λ.π.). Παράλληλα, πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 250 υψηλού κινδύνου χειρουργεία σε ετήσια βάση».