Τι αλλάζει στις συσκευασίες στο ελληνικό γάλα

Οι νέες πληροφορίες που θα παίρνει ο καταναλωτής


ΕΛΛΑΔΑ
9:58
13/04/2018
Τι αλλάζει στις συσκευασίες στο ελληνικό γάλα
5
loading

Μετά από καθυστερήσεις δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η απόφαση με την οποία θεσπίζονται οι λεπτομέρειες ως προς την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης του γάλακτος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση η χρήση της ελληνικής σημαίας νοείται μόνο σε προϊόντα που η προέλευση του γάλακτος και των λοιπών γαλακτοκομικών συστατικών είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης και τους έχει απονεμηθεί το «Ελληνικό Σήμα», ενώ για τα προϊόντα ΠΟΠ δεν αναγράφεται επιπλέον επισήμανση περί προέλευσης του γάλακτος και ισχύουν οι ειδικότερες εθνικές και ενωσιακές διατάξεις.

Στις άλλες περιπτώσεις στις ενδείξεις αναγράφονται όλες οι χώρες, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για χώρα ΕΕ ή εκτός ΕΕ, ολογράφως ή με το διεθνώς αναγνωρισμένο ακρωνύμιο τους. Στην περίπτωση μίξης γάλακτος, οι χώρες αρμέγματος, αναφέρονται με φθίνουσα σειρά ανάλογα με το ποσοστό πρόσμιξης.

Στην περίπτωση μίξης γάλακτος, ανεξαρτήτως αναλογίας, από χώρες εντός ΕΕ, οι ενδείξεις δύνανται να αποδοθούν ενιαία ως «Προέλευση γάλακτος εντός ΕΕ» ενώ εάν η μίξη γάλακτος περιλαμβάνει χώρα εκτός ΕΕ δύναται οι ενδείξεις να αποδοθούν ενιαία «Προέλευση γάλακτος εκτός ΕΕ».

Μόνο εάν η χώρα αρμέγματος, επεξεργασίας και συσκευασίας του τελικού προϊόντος είναι μια, δύναται να χρησιμοποιηθεί η ένδειξη «Προέλευση γάλακτος: όνομα χώρας».

Οι διατάξεις σχετικά με την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού αφορούν σε όλα τα προϊόντα, προσυσκευασμένα ή μη, και τα «προϊόντα που δεν θεωρούνται και δεν ονομάζονται τυρί».

Από την υποχρέωση αναγραφής προέλευσης του γάλακτος δεν εξαιρούνται τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Από αυτήν εξαιρούνται, μόνο τα τελικά προϊόντα τα οποία νομίμως παράγονται ή αποτελούν αντικείμενο εμπορίας σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας, τα οποία τίθενται σε εμπορία στην Ελλάδα αναγράφοντας τη χώρα προέλευσης του τελικού προϊόντος.

Από την υποχρέωση αναγραφής προέλευσης του γάλακτος δεν εξαιρούνται τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Από αυτήν εξαιρούνται, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4492/2017, μόνο τα τελικά προϊόντα τα οποία νομίμως παράγονται ή αποτελούν αντικείμενο εμπορίας σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ή τρίτης χώρας, τα οποία τίθενται σε εμπορία στην Ελλάδα αναγράφοντας τη χώρα προέλευσης του τελικού προϊόντος.

Η αναγραφή των υποχρεωτικών ενδείξεων γίνεται με τρόπο ανεξίτηλο, τουλάχιστον στο κύριο οπτικό πεδίο της συσκευασίας του τελικού προϊόντος, πλησίον της ονομασίας πώλησης με γραμματοσειρά μεγέθους τουλάχιστον ίδιου με αυτή. Το ανωτέρω περί της γειτνίασης με την ονομασία πώλησης και το μέγεθος της γραμματοσειράς ισχύει, εκτός από τα προσυσκευασμένα προϊόντα, και για τις ειδικές ταμπέλες στα σημεία πώλησης των μη προσυσκευασμένων προϊόντων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar SER 30

  ΄΄ Από την υποχρέωση αναγραφής προέλευσης του γάλακτος δεν εξαιρούνται τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Από αυτήν εξαιρούνται, μόνο τα τελικά προϊόντα τα οποία νομίμως παράγονται ή αποτελούν αντικείμενο εμπορίας σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας, τα οποία τίθενται σε εμπορία στην Ελλάδα αναγράφοντας τη χώρα προέλευσης του τελικού προϊόντος.'' ΔΗΛΑΔΗ : ΣΤΑΜΑΤΑΩ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . ΤΟ ΠΑΡΑΓΩ / ΣΥΣΚΕΥΑΖΩ ΣΕ ΧΩΡΑ Ε . Ε . Η ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟ ΕΙΣΑΓΩ ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΩ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΓΑΛΑ . ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ '' ΕΝΑ '' ΚΑΙ '' ΛΙΓΟ '' , ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ . ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ '' ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΡΗΜΑΔΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝ ΓΕΝΕΙ '' . ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ .

 2. avatar Κακός έχουμε γάλα

  Στην Ελλάδα τον μισό χρόνο δεν έχουμε χορτάρι για βόσκηση. Εισάγουμε ζωοτροφές. Και παρόλα αυτά επιμένουμε να θέλουμε μόνο ελληνικό γάλα. Ε λοιπόν δεν γίνεται και δεν συμφέρει.

 3. avatar christos1

  Τόσα χρόνια οι Έλληνες πίνουν γάλα Βουλγαρίας ανάμεικτο τώρα θα λέγεται made in eu! Ξεφτίλα!!! Brexit ρεεεε!!!!!!

  1. avatar Γαλακτοπαραγωγός

   Εσύ πόσα γελάδια βόσκεις δηλαδή για να μας φτάσει το γάλα;

   1. avatar christos1

    Εγώ απλά θέλω το κάθετι που αγοράζω να γράφει καθαρά την χώρα προέλευσης του, η ΕΕ δεν είναι χώρα και τα Στάνταρντ ανάμεσα στις 27 χώρες διαφέρουν πολύ! Τέρμα το καρτέλ και η δικτατορία της ΕΕ και του Γιούνκερ του μπεκρή!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει