Ελαφρά αυξημένος σε σχέση με πέρσι είναι ο αριθμός των εισακτέων (76.094 από 74.440) που θα εισέλθουν φέτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η αύξηση εισακτέων έχει να κάνει κυρίως με τα τμήματα των ΤΕΙ, ενώ αντίθετα στα πανεπιστήμια θα είναι μικρή.

Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των εισακτέων -που αφορά τα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, σταΤΕΙ στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και στις ΑΣΤΕ- κρίθηκε ότι δεν πρέπει να μειωθεί, ώστε να ανακουφισθεί σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης η ελληνική οικογένεια, στέλνοντας τα παιδιά της στα δημόσια ΑΕΙ.

Και φέτος ισχύει η επιλογή υποψηφίων περασμένων ετών σε ποσοστό 10% χωρίς να εξεταστούν εκ νέου, ενώ αλλάζει παράλληλα το καθεστώς της εισαγωγής των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι), έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα και αδικίες του περασμένου χρόνου, όταν τα μέτρα σ’ αυτές τις κατηγορίες δημιούργησαν κοινωνικά προβλήματα σε οικονομικά αδύνατες τάξεις.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εισακτέων επρόκειτο να ανακοινωθεί στις 25 Απριλίου αλλά αναβλήθηκε, καθώς προέκυψαν σοβαρά τεχνικά προβλήματα, τα οποία εμπόδισαν τις υπηρεσίες του υπουργείου να ανταποκριθούν στις ημερομηνίες ανακοίνωσης.