Πρόταση στο υπουργείο Ανάπτυξης έριξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη δημιουργία Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΠΤΕ), προκειμένου να αξιοποιηθούν τα 22,5 εκατ. ευρώ που της αντιστοιχούν από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, στο πλαίσιο προγράμματος επιδότησης μικρών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την πρόταση, το Περιφερειακό Ταμείο Επιχειρηματικότητας, θα μοχλεύει ιδιωτικούς πόρους και θα εξειδικευτεί σε σύγχρονα επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως μικροδάνεια και εγγυήσεις ή συνδυασμό των δύο.

Μάλιστα, η Περιφέρεια έχει ήδη προτείνει εναλλακτικές μορφές δημιουργίας και λειτουργίας του εν λόγω ταμείου, οι οποίες εξειδικεύονται στα εξής:

– Το Ταμείο να παρέχει εγγυήσεις για δάνεια ή να συν-επενδύει με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να δίνονται δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

– Το Ταμείο να δημιουργηθεί από την αρχή ως νέα δομή της Περιφέρειας.

– Το Ταμείο να δημιουργηθεί στα πρότυπα του Ταμείου Διαχείρισης Jessica ως σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον, επισημαίνεται από την περιφέρεια, πως επεξεργάζεται συγκεκριμένο σχέδιο δημιουργίας του ΠΤΕ και βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο ώστε σύντομα να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Υπογραμμίζεται ακόμα, πως με την πρόταση, και μέσω της μόχλευσης επιπρόσθετων πόρων από τον ιδιωτικό τομέα, στόχος είναι ο διπλασιασμός του αρχικού κεφαλαίου των 22,5 εκατ. ευρώ.