Σε δίκη ο πρώην ταμίας του δήμου Θεσσαλονίκης

Ο εισαγγελέας ζητά προφυλάκιση του Γ. Παπαγεωργόπουλου


ΕΛΛΑΔΑ
23:03
02/05/2012
Σε δίκη ο πρώην ταμίας του δήμου Θεσσαλονίκης
1
loading

Σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες παραπέμπεται ο βασικός κατηγορούμενος για την υπεξαίρεση «μαμούθ» στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος ήδη συμπληρώνει δύο χρόνια προσωρινής κράτησης στις φυλακές των Διαβατών.

Η δίκη θα γίνει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ενώ, σύμφωνα με το σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο πρώην ταμίας του δήμου Θεσσαλονίκης κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα. Η υπόθεση αφορά εκείνο το σκέλος της ποινικής διερεύνησης του οικονομικού σκανδάλου που συνδέεται με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και είχε διαταχθεί ξεχωριστεί προκαταρκτική εξέταση.

Το δικαστικό συμβούλιο στηρίζεται στα ευρήματα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, η οποία εντόπισε και απέδωσε στον κατηγορούμενο καταθέσεις και βεβαιώσεις κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Στην απολογία του, τον περασμένο Οκτώβρη ο Π. Σαξώνης είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, αποδίδοντας το μεγαλύτερο μέρος των χρηματικών καταθέσεων στις επαγγελματικές δραστηριότητες που διατηρούσε κατά το παρελθόν (νυχτερινά κέντρα, καταστήματα εστίασης κ.ά). Επίσης, είχε αμφισβητήσει το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, σύμφωνα με το οποία το συνολικό ποσό της υπεξαίρεσης ανέρχεται σε 51,4 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι το ποσό αυτό δεν ξεπερνάει τα 25 εκατ. ευρώ, από τα οποία, πάντως, παραδέχθηκε ότι υπεξαίρεσε 1,5 εκατ. ευρώ.

Η ίδια κατηγορία, αυτή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, απαγγέλθηκε, τον περασμένο Δεκέμβρη, σε βάρος του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του στενού του συνεργάτη, Μιχάλη Λεμούσια, του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Μιχάλη Ζορπίδη και ενός πρώην προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου. Σε έλεγχο που έγινε στους προσωπικούς τους λογαριασμούς αλλά και των συζύγων τους, φέρεται ότι βρέθηκαν διάφορα χρηματικά ποσά, που χαρακτηρίζονται ως αδικαιολόγητα με βάση τις δηλώσεις εισοδημάτων που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες οικονομικές αρχές. Η υπόθεσή τους εκκρεμεί ακόμη στην ανάκριση.

Εξάλλου, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδώσει το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης το σχετικό βούλευμα για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων για την υπεξαίρεση των 51,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Στην πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο, ο εισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης ζητά την παραπομπή σε δίκη συνολικά 18 ατόμων για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα τής υπεξαίρεσης από κοινού, της πλαστογραφίας και της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία. Μεταξύ αυτών είναι ο τέως δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μ. Λεμούσιας, που είναι ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση, αλλά και οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Θεόδωρος Αθανάσαρος, Αναστάσιος Γερογιάννης και Μιχάλης Ζορπίδης. Μάλιστα, για τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Ζορπίδη, ο εισαγγελέας ζητά τη σύλληψη και την προφυλάκισή τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Κυνικός

    Όπως μπορούσαν και ότι μπορούσαν έτρωγαν όλοι, απ\' τον κλητήρα μέχρι το δήμαρχο κι απ\' τους υπάλληλους μέχρι τους βουλευτές. Παλιά υπήρχαν αριστεροί, δεξιοί κλπ, τώρα αυτή η χώρα έχει 2 ειδών έλληνες: αυτούς που έτρωγαν και τους υπόλοιπους που τους τάιζαν...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει