Στη σύλληψη ενός κατ’ εξακολούθηση δολοφόνου, που είχε αποδράσει πριν από 7 χρόνια από τις δικαστικές φυλακές της Κέρκυρας και είχε εγκατασταθεί στην Κω κάνοντας χρήση πλαστών στοιχείων ταυτότητας και συγκεκριμένα των στοιχείων συγγενή του που αυτοκτόνησε στο Ρέθυμνο προχώρησαν χθες αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω.

Ο εγκληματίας, γνωστός στο νησί, με τα στοιχεία του εκλιπόντος συγγενή του κατηγορείται μάλιστα και για απόπειρα ανθρωποκτονίας μιας αλλοδαπής τον Ιούνιο του 2009.

Είχε συλληφθεί και είχε παραπεμφθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών αλλά κανείς δεν είχε αντιληφθεί την πλαστοπροσωπία.

Όχι μόνο αυτό αλλά οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κω τον είχαν συλλάβει και ενωρίτερα για καταδικαστικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί σε βάρος του αποθανόντος συγγενή του τις οποίες και πλήρωσε με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος.

Η υπόθεση αντιμετωπίζεται με εξαιρετική σοβαρότητα από την τοπική ΕΛΑΣ ενώ σχετικώς έχει ήδη ενημερωθεί και το Αρχηγείο που διενεργεί συμπληρωματικές έρευνες για να διαπιστώσει τυχόν εμπλοκή και τρίτων προσώπων στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα επιχειρείται να εξιχνιαστεί ποιοι συνέδραμαν για να εξασφαλίσει την πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία του συγγενή του.

Συγκεκριμένα στις 21-08-2010 και ώρα 01:10 συνελήφθη από αστυνομικούς της Κω ο Γαλάνης Μανούσος του Γεωργίου και της Γεωργίας, γεν. 1961 στο Ηράκλειο Κρήτης, κάτοικος Κω στην Περιοχή Ψαλίδι.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, της απόδρασης κατηγορούμενου και της πλαστογραφίας κατ΄ εξακολούθηση.

Ο δράστης εμφανίστηκε στο ΑΤ Κω την 18-08-2010 και δήλωσε ότι τα στοιχεία ταυτότητας του ήταν Γαλάνης Εμμανουήλ του Ιωσήφ και της Ελένης, γεννηθείς δήθεν το 1951 στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Αιτήθηκε ειδικότερα την έκδοση νέου αστυνομικού δελτίου ταυτότητας.

Ο συγκεκριμένος ήταν γνωστός στους αστυνομικούς. Έχοντας δηλώσει τα ανωτέρω στοιχεία ταυτότητας και επιδεικνύοντας σχετικά έγγραφα είχε συλληφθεί κατά το παρελθόν από αστυνομικούς της Κω δύο φορές.

Όπως έγινε γνωστό είχε συλληφθεί το έτος 2004 για καταδικαστικές αποφάσεις και κατέβαλε το αντίτιμο εξαγοράς των ποινών που του είχαν επιβληθεί με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος.

Την 26 Ιουνίου 2009 είχε συλληφθεί εκ νέου στην Κω για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Την 10.50 ώρα της 26ης Ιουνίου 2009 σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην περιοχή Ψαλίδι με τη χρήση μαχαιριού τραυμάτισε συγκεκριμένα στην πλάτη την 36χρονη υπήκοο Ρουμανίας Μιρέλα Χόρβατ του Νικολάι.

Θύμα και θύτης φέρονται να είχαν φιλικές σχέσεις, ο δράστης ήθελε να συνάψουν ερωτική σχέση και την μαχαίρωσε με μαχαίρι με μήκος λεπίδας 21 πόντους διότι… έθιξε τον ανδρισμό του.

Η 36χρονη διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Κω στις 17.00 με αεροπλάνο τύπου C130 μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Αθηνών διότι η κατάσταση της ήταν κρίσιμη.

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του και την απολογία του ενώπιον του Ανακριτή Κω είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

Παρέμεινε επί 12μηνο στις δικαστικές φυλακές εμφανιζόμενος ως Γαλάνης Εμμανουήλ και μετά το πέρας του ορίου της προσωρινής του κράτησης με Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Τρεις μήνες μετά την αποφυλάκιση του αιτήθηκε την έκδοση νέας ταυτότητας προκειμένου να εξασφαλίσει με άλλη αίτηση επίδομα – βοήθημα που χορηγείται σε αποφυλακισθέντες.

Προκειμένου οι αστυνομικοί να ικανοποιήσουν το αίτημα του για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας αναζήτησαν σχετικό πιστοποιητικό γεννήσεως αυτεπαγγέλτως και σε απάντηση σχετικού εγγράφου ο δήμος Ρεθύμνης τους γνώρισε ότι το άτομο με τα ανωτέρω στοιχεία Γαλάνης Εμμανουήλ του Ιωσήφ και της Ελένης, γεννηθείς το 1951 στο Ρέθυμνο Κρήτης είχε αποβιώσει την 03-04-2005.

Ο Δήμος Ρεθύμνης απέστειλε μάλιστα στους αστυνομικούς της Κω σχετικό απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης θανάτου, το οποίο ανάφερε ως αιτία θανάτου βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση από πυροβολισμό δια κυνηγετικού πυροβόλου όπλου.

Όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση που ακολούθησε το άτομο με τα στοιχεία Γαλάνης Εμμανουήλ αυτοκτόνησε με την χρήση πυροβόλου όπλου την 03-04-2005 στους Αρμένιους Ρεθύμνου.

Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίστηκαν αθόρυβα και διαπιστώθηκε πλέον ότι το άτομο που είχαν συλλάβει δύο φορές το οποίο μάλιστα παρουσιάστηκε ενώπιον τους αιτούμενος την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας δεν ήταν άλλος από τον Γαλάνη Μανούσο του Γεωργίου και της Γεωργίας.

Οι αστυνομικοί αφού τον εντόπισαν τον προσήγαγαν και στα πλαίσια της εξέτασης του ομολόγησε ότι είχε κάνει χρήση των στοιχείων του συγγενή του.

Επίσης ομολόγησε ότι τυγχάνει δραπέτης Φυλακών Κέρκυρας από τον Μάρτιο του 2003 όπου έκτιει ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία που διέπραξε την 17-09-1984 σε βάρος της Μαραγκουδάκη Σταυρούλας (σύζυγο αδελφού του). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του είχε χορηγηθεί άδεια από τις φυλακές και ουδέποτε επέστρεψε.

Ομολόγησε επίσης ότι κατά την έκτιση της ποινής του στις Φυλακές της Κέρκυρας ενεπλάκη επίσης σε ανθρωποκτονία συγκρατούμενού του μαζί με άλλους 25 κρατούμενους. Μετείχε συγκεκριμένα σε εξέγερση στις φυλακές κατά τη διάρκεια της οποίας δολοφονήθηκε ένας κρατούμενος.

Κατά την εξέταση του δήλωσε εξάλλου ότι τα ανωτέρω στοιχεία ανήκουν σε πρώτο του ξάδερφο και ότι χρησιμοποιούσε αυτά με τη σύμφωνη γνώμη του τελευταίου.

Αυτό όμως που έχει προκαλέσει το πρόσθετο ενδιαφέρον των αστυνομικών αρχών είναι ο ισχυρισμός του ότι σε συνεργασία με μεγαλοδικηγόρο των Αθηνών εξέδωσε το πλαστό αστυνομικό δελτίο ταυτότητας με τα στοιχεία του εξαδέλφου του, το οποίο και χρησιμοποιούσε επανειλημμένως.

πηγή:aegeanews.gr