Ένορκη Διοικητική Εξέταση, μετά τα δημοσιεύματα για σύστημα παρακολούθησης – πυρανίχνευσης, το οποίο, αν και το ποσό εγκατάστασής του εγκρίθηκε, αυτό ουδέποτε λειτούργησε στο φοικινόδασος της Πρέβελης, με αποτέλεσμα την προχθεσινή οικολογική καταστροφή, παρήγγειλε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Αθανάσιος Καρούντζος, δηλώντας

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης έστειλε επιστολή, με την οποία ζητεί την παρέμβαση των Επιθεωρητών Ελέγχου Περιβάλλοντος, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι δράσεις υπηρεσιών (π.χ. δασική, κτηματική), που έχουν σχέση με τη καμένη περιοχή του φοινικόδασους.

«Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα», δηλώνουν στελέχη της Περιφέρειας για το θέμα, που προέκυψε σχετικά με την έγκριση κονδυλίου 1.195.000 ευρώ για την παρακολούθηση ορεινών όγκων και σημαντικών σημείων, ώστε αυτά να μην απειλούνται από ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο εγκρίθηκε το 2007, από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», αφορούσε την εγκατάσταση 28 πυλώνων, ενός συστήματος αναμεταδοτών και εικονοληψίας σε ορεινούς όγκους, στον Ψηλορείτη και θα κατέληγε στη Μονή Πρέβελη. Όλοι αυτοί οι σταθμοί θα παρείχαν πληροφορίες στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης στο Ηράκλειο, τόσο για θέματα μετεωρολογίας, όσο και εικόνα για τον κίνδυνο φωτιάς.

Σύμφωνα με πηγές από την Περιφέρεια, είχε γίνει πρόταση στην πυροσβεστική να τοποθετηθεί ένα μόνιτορ, ώστε να υπάρχει και στη συγκεκριμένη υπηρεσία η δυνατότητα ελέγχου. Με το αιτιολογικό εκ μέρους της Πυροσβεστικής ότι εποπτεία και έλεγχος είναι σε 24ωρη βάση, το μόνιτορ δεν τοποθετήθηκε.

Από την πλευρά του, όμως, ο αρχιπύραρχος περιφερειακός Διοικητής Κρήτης της Πυροσβεστικής, Νικόλαος Τζίφας, τόνισε πως, ποτέ, από το 2007 δεν ενημερώθηκε η πυροσβεστική για το συγκεκριμένο σύστημα. Μόνον στις 29.7.2010 με έγγραφο έγινε ενημέρωση για την προοπτική τοποθέτησης μόνιτορ παρακολούθησης στην Πυροσβεστική.

Τότε, ο κ. Τζίφας επικοινώνησε με το αρχηγείο στην Αθήνα, από το οποίο έλαβε αρνητική απάντηση για την τοποθέτηση, μιας και ήδη βρίσκονται, ως υπηρεσία, σε διαδικασία προμήθειας ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης – πυρανίχνευσης. Άλλωστε, όπως επισήμανε ο ίδιος, «εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, ούτε επιτροπές γίνονται, ούτε τέτοιες αποφάσεις μπορούν να ληφθούν. Η πυροσβεστική είναι για την καταστολή και όχι για την πρόληψη, τομέας ο οποίος ανήκει στη δασική υπηρεσία, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα του 1998».