Απάνθρωπες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μεταφέρονται μαθητές με ειδικές ανάγκες από την ανατολική Αττική προς το Γυμνάσιο- Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής, όπως καταγγέλλουν οι γονείς των μαθητών.

Σύμφωνα με την καταγγελία που απέστειλαν οι γονείς στο δήμο Αγίας Παρασκευής, την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Παιδείας, το δρομολόγιο μεταφοράς των μαθητών ξεκινάει στις 7 το πρωί και διαρκεί περισσότερο από δυόμιση ώρες, καλύπτοντας όλη την περιοχή της ανατολικής Αττικής (Πόρτο Ράφτη, Κορωπί, Παιανία, Γλυκά Νερά, Λούτσα, Παλλήνη, Σπάτα, Κάντζα, Ντράφι). Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο μαθητές που έχουν να διανύσουν απόσταση έξι χιλιομέτρων ως το σχολείο, να αναγκάζονται να διανύσουν 90 χιλιόμετρα με το λεωφορείο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι μαθητές που έχουν πολλαπλά προβλήματα υγείας (πολλοί από αυτούς ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή), αλλά και να φτάνουν στο σχολείο περίπου στις 9:30, χάνοντας καθημερινά το πρώτο δίωρο των μαθημάτων τους.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ ο εκπαιδευτικός και γονιός μαθήτριας, Κώστας Τσάκαλος, μέχρι πρόσφατα η μεταφορά των μαθητών γινόταν με ταξί. Μετά την παραχώρηση της αρμοδιότητας της μεταφοράς των μαθητών στους δήμους, ο δήμος Αγίας Παρασκευής αποφάσισε να αναθέσει το συγκεκριμένο έργο σε εταιρεία λεωφορείων, παρά το γεγονός ότι είχε το δικαίωμα παράτασης της σύμβασης μεταφοράς με ταξί ως το τέλος του έτους.

Την πρώτη μέρα ο οδηγός του λεωφορείου άφησε μαθήτρια στο Πόρτο Ράφτη σε απόσταση 150 μέτρων από το σπίτι της στην κεντρική λεωφόρο, χωρίς να επικοινωνήσει με τους γονείς και μη λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για παιδί με ειδικές ανάγκες.

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς αναγνώρισε το πρόβλημα και ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα προχωρήσει σε πρώτη φάση σε σχεδιασμό δύο δρομολογίων για την ανατολική Αττική αντί για ένα που γίνεται σήμερα. Τα δύο δρομολόγια θα εκτελούνται από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ για τη νέα σχολική χρονιά ο δήμος θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ζορμπάς, η αρχική μελέτη του δήμου περιλάμβανε τη χρήση 17 ταξί και ενός λεωφορείου για τη μεταφορά των μαθητών προς το σχολείο, ωστόσο στο σχετικό διαγωνισμό δεν ανταποκρίθηκε κανένας οδηγός ταξί, θεωρώντας ότι οι τιμές ήταν χαμηλές.

«Για το δρομολόγιο Πόρτο Ράφτη- Αγία Παρασκευή- Πόρτο Ράφτη το ταξί θα έπαιρνε 100 ευρώ, ωστόσο οι οδηγοί στο παρελθόν έπαιρναν τα διπλάσια, γι΄ αυτό και η τιμή αυτή δεν τους ικανοποιούσε. Στη συνέχεια προχωρήσαμε σε δεύτερο διαγωνισμό και ανταποκρίθηκε η εταιρεία λεωφορείων», εξήγησε ο κ. Ζορμπάς.

Για το πρόβλημα που προέκυψε κινητοποιήθηκε και η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Εθνικής Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που διερευνά τις δυνατές λύσεις.