Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, που αργά αλλά σταθερά μετατρέπονται σε φυλακές, αφού τα σωφρονιστικά καταστήματα αδυνατούν να υποδεχθούν άλλους εγκλείστους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή, στα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. (κυρίως στο λεκανοπέδιο) βρίσκονται κατά μέσο όρο περί τους 700 κρατουμένους περισσότεροι απ’ όσους μπορούν να «σηκώσουν».

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται το αδιαχώρητο, καθώς, ορισμένες ημέρες, ο αριθμός αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με την Καθημερινή, το φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται εδώ κι αρκετούς μήνες, αλλά τώρα οδεύει προς κορύφωση, ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους, για πολλούς λόγους, ξεκινώντας από τον βασικότερο, ότι τα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. δεν προορίζονται γι’ αυτόν τον σκοπό. Δηλαδή, της σχεδόν… μόνιμης φυλάκισης.

Δεν έχουν την υποδομή, προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε τέτοιου είδους καταστάσεις, με αποτέλεσμα, πέραν όλων των άλλων, να τίθεται θέμα ασφάλειας.

Το πρόβλημα, όπως επισημαίνεται, ξεκινάει από το γεγονός ότι οι κανονικές φυλακές, όλης της χώρας, έχουν πλέον γεμίσει ασφυκτικά.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμα κι όταν γίνεται μια μεταγωγή για δίκη, από κάποια περιφερειακή φυλακή στην Αθήνα, η θέση του κρατούμενου που μετάγεται, καλύπτεται από νέους φυλακισμένους, με αποτέλεσμα αυτός που μετήχθη να μην μπορεί να επιστρέψει γιατί δεν υπάρχει χώρος. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένει στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ., για διάστημα πολύ μεγαλύτερο από το κανονικό.