Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δράσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο στόχος των δράσεων στις Βρυξέλλες, ήταν η ενδυνάμωση της φωνής του ελληνικού τουρισμού, εκεί που χτυπά η «καρδιά» της Ευρώπης.

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου, πραγματοποίησαν διαδοχικές συναντήσεις με επιτρόπους, των οποίων τα χαρτοφυλάκια έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την τουριστική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Γίρκι Κάταϊνεν, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θεμάτων, τρόποι ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων και η άρση των βασικότερων εμποδίων, δηλαδή της υπερφορολόγησης και της γραφειοκρατίας. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιλαμβανόμενος τον ρόλο που παίζει ο τουρισμός στην ανάπτυξη της χώρας, πρότεινε συνεργασία για την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του χρηματοδοτικού προγράμματος Γιούνκερ, ειδικά για τον τομέα του τουρισμού

Στη συνάντηση με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε, πως τα υψηλά επιτόκια και η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, πρέπει να αντιμετωπιστούν συνδυαστικά με το ζήτημα της υπερφορολόγησης, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να βρεθεί βιώσιμη και δίκαιη λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ προέτρεψε τους επιχειρηματίες του τομέα να ενημερωθούν και να κάνουν χρήση των κονδυλίων για την υλοποίηση επενδύσεων.

Με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, συζητήθηκε η σημαντική συμβολή του τομέα σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, τόσο για την οικονομία της χώρας, όσο και για την ελληνική κοινωνία, καθώς και η αναγκαιότητα της περαιτέρω ενδυνάμωσης της φωνής του τουρισμού στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση με τον Χρήστο Στυλιανίδη, επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κατέστη σαφές, πως τώρα υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να γίνει ο ελληνικός τουρισμός προπομπός συνεργασίας και ανάπτυξης του τομέα, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το εξαιρετικό κλίμα των συναντήσεων συνεχίστηκε με την Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Η επίτροπος ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, να συμβάλει στην προσπάθεια δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής πλατφόρμας διαλόγου για τα ζητήματα του τουρισμού στην Ευρώπη, καθώς θεωρεί ότι αυτός είναι ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει από εδώ και στο εξής ο ελληνικός τουρισμός.

Οι επαφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ολοκληρώθηκαν με τον επικεφαλής εκπρόσωπο Τύπου, Μαργαρίτη Σχοινά. Επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός ήταν ο τομέας που στήριξε τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης και συζητήθηκε ο ρόλος που πρέπει να παίξει, για να συνεχίσει να δημιουργεί αξία στην ελληνική κοινωνία, επενδύοντας ιδιαίτερα στο γεγονός ότι παρέμεινε η «σταθερή» δύναμη της Ελλάδας.

Όσον αφορά στις δράσεις του ΣΕΤΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Κάρλο Κοράτζα, επικεφαλής εκπρόσωπο Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου. Συζητήθηκαν οι προοπτικές του τουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο ρόλος του τομέα για την περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομίας της Ευρώπης.

Οι δράσεις του ΣΕΤΕ ολοκληρώθηκαν με την ειδική εκδήλωση «Διαμορφώνοντας το μέλλον του ελληνικού τουρισμού: Εξωστρέφεια – Συνέργειες – Βιώσιμη Ανάπτυξη», που διοργανώθηκε στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου, με πρωτοβουλία των Ελλήνων ευρωβουλευτών, Ελίζας Βόζεμπεργκ και Μίλτου Κύρκου, μελών της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δράσεις του ΣΕΤΕ, του Ινστιτούτου του Συνδέσμου (ΙΝΣΕΤΕ) και της Marketing Greece σε ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος και ο επικεφαλής εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, στην ομιλία του χαρακτήρισε τον δρόμο της εξωστρέφειας εθνική προσπάθεια και είπε πως η αμφίδρομη σχέση με την Ευρώπη και η περαιτέρω θεσμική θωράκιση του Συνδέσμου, είναι ένα ακόμα βήμα για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής του ελληνικού τουρισμού.

Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, Ηλίας Κικίλιας, αφού παρουσίασε το έργο του ΙΝΣΕΤΕ, ανέφερε ότι το Ινστιτούτο συμβάλλει πλέον αποτελεσματικά με σημαντικό αποτύπωμα στην τεκμηρίωση της σημασίας του ελληνικού τουρισμού, στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας, στην ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των ανθρώπινων πόρων του τομέα, καθώς και στην υποστήριξη της βελτίωσης της ποιότητας.

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα, αφού παρουσίασε το έργο της εταιρείας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας σταδιακά και σταθερά χτίζει το νέο πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού. Δηλαδή, την εικόνα μιας σύγχρονης, δυναμικής, ευρωπαϊκής Ελλάδας, που μπορεί να ξεπερνάει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.