Οι επιταγές του νέου Μνημονίου για τη λειτουργία της Κεντρικής Διοίκησης είναι αυστηρές όπως και τα χρονοδιαγράμματα που θέτει.

Ωστόσο, προϋπόθεση για να εφαρμοσθούν οι αλλαγές που ζητά η τρόικα μέχρι τα τέλη του έτους για τη διοικητική μεταρρύθμιση είναι να υπάρχει ένα σταθερό κυβερνητικό σχήμα.

Σημειώνεται πως το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 και σύμφωνα με τον δημιουργούμενο από την τρόικα οδικό χάρτη η Κυβέρνηση πρέπει:

-Να δημιουργήσει μία υψηλού επιπέδου συντονιστική ομάδα, της οποίας θα προεδρεύει ο Πρωθυπουργός, και η οποία θα εποπτεύει, θα παρακολουθεί και θα διασφαλίζει την εφαρμογή των διοικητικών μεταρρυθμίσεων

-Να δημιουργήσει μία σταθερή δομή για Διυπουργικό Συντονισμό.

-Να δημιουργήσει βασικές οριζόντιες δομές σε κάθε Υπουργείο, υλοποιώντας τις σχετικές διαδικασίες ως προς τον Προϋπολογισμό, τους Λογιστικούς Ελέγχους, τον Εσωτερικό Έλεγχο, τη Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων, τις ενέργειες μέσα σε πλαίσιο κοινών κανόνων.

Η σχετική νομοθεσία πλαίσιο θα συνταχθεί από τη νέα Κυβέρνηση σε ευθυγράμμιση με τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και θα παρέχει την νομική αναφορά για την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης.