Σήμερα ξεκίνησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2.000 ατόμων, που αποτελούν το προσωπικό φύλαξης των ελληνικών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, προκειμένου να αναβαθμισθεί το επίπεδο ασφάλειας των χώρων αυτών.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται από εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού, των αστυνομικών υπηρεσιών και του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας, σε 23 πόλεις ανά την Ελλάδα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Απριλίου.

Στην έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελ. Οικονόμου και ο αρχηγός της Ελληνικής αστυνομίας, αντιστράτηγος Ν. Παπαγιαννόπουλος.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γερουλάνος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κλοπή στο μουσείο της Ολυμπίας, τονίζοντας ότι «τα ευρήματα, τα οποία είναι μέσα στα μουσεία είναι τεράστιας αξίας για τη χώρα, αλλά ένα πράγμα το οποίο δε μπορούμε να ρισκάρουμε με κανένα τρόπο, είναι οι ανθρώπινες ζωές, που έχουν διαταχθεί να τα φυλάνε. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα».

Επισήμανε, επίσης, ότι το επίπεδο της ετοιμότητας, που υπάρχει, «δεν είναι αυτό το οποίο θα θέλαμε για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα μνημεία» και πρόσθεσε ότι «η συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων είναι απολύτως απαραίτητη, αν θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα και αν θέλουμε να φυλάξουμε τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς μας χώρους, έτσι όπως πρέπει».

Από την πλευρά του ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «η εκπαίδευση χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια, προσπάθεια που το υπουργείο Πολιτισμού θα στηρίξει, προσβλέποντας με εμπιστοσύνη στο προσωπικό το οποίο ασχολείται με τη φύλαξη των μουσείων».