Μπορεί ο τουρισμός να επηρεαστεί από την παραδοσιακή κουζίνα; Φυσικά και μπορεί. Ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τάσεις παγκοσμίως, με τους ταξιδιώτες να επιδιώκουν να μάθουν την κουλτούρα κάθε περιοχής μέσα από τα πιάτα της. Ο τρόπος ζωής ενός τόπου αντανακλάται στο φαγητό του, με τις παραδοσιακές γεύσεις να κρύβουν ένα γευστικό ταξίδι σε κάθε μπουκιά. Σε κάθε γωνιά και νησί της Ελλάδας κρύβεται ένας ανεξερεύνητος πλούτος γεύσεων. Αυτόν τον πλούτο επιχειρεί να ανακαλύψει και να αναδείξει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας με τη δημιουργία του Γαστρονομικού Χάρτη της Ελλάδας. Να καταγράψει δηλαδή τι παράγει κάθε περιοχή και πώς στη συνέχεια μπαίνει στο τραπέζι μας μέσα από τις τοπικές συνταγές. Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο βήμα του εγχειρήματος θα γίνει με την παρουσίαση του Γαστρονομικού Χάρτη της Ηπείρου από τον σεφ Τάσο Τόλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων, το Σάββατο το πρωί από τις 11 έως τις 12, στην έκθεση Horeca στο Hall 4. Με αφορμή την παρουσίαση του Γαστρονομικού Χάρτη στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Τάσος Πρωτοψάλτης αρθρογραφεί στο newsbeast.gr. Δίνει το στίγμα του εγχειρήματος και τονίζει πόσο μπορεί να αλλάξει γαστρονομικά τον χάρτη της Ελλάδας, τόσο για τους ξένους όσο και για τους Έλληνες, που θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις συνταγές και τα προϊόντα της ιδιαίτερής τους πατρίδας.

«Η προσπάθεια για περιφρούρηση των τοπικών συνταγών»

xartis [sidequote]Σε εύρος χρόνου με επιμονή και αποδοχή του σχεδίου, η ελληνική γαστρονομία θα αποκτήσει την πραγματική της ταυτότητα και θα γίνει σωστά αναγνωρισμένη παγκοσμίως[/sidequote] Γράφει ο Τάσος Πρωτοψάλτης, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας Ο Γαστρονομικός Χάρτης της Ελλάδας είναι μια προσπάθεια περιφρούρησης των τοπικών συνταγών, κάνοντας χρήση των τοπικών προϊόντων και με ανάδειξη των ιδιαίτερων πρώτων υλών της κάθε περιοχής. Με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας όπως αυτή εξελίχθηκε από την αρχαιότητα, με την εισαγωγή νέων διατροφικών συνηθειών από τους κατά καιρούς κατακτητές, αλλά και δεδομένων των αναγκών της κάθε περιοχής και των προϊόντων που παράγουν. Η δημιουργία Γαστρονομικού Χάρτη μπορεί να οδηγήσει σε στοχευμένους προορισμούς για τους λάτρεις του γαστρονομικού τουρισμού. Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς δίνεται η δυνατότητα σε εστιατόρια και ξενοδοχεία να αναδείξουν τα τοπικά πιάτα και λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα και εντοπιότητα πρώτων υλών να καταφέρουν μείωση του κοστολογίου τους. Σε εύρος χρόνου με επιμονή και αποδοχή του σχεδίου, η ελληνική γαστρονομία θα αποκτήσει την πραγματική της ταυτότητα και θα γίνει σωστά αναγνωρισμένη παγκοσμίως. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων και Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος, με τη συμμετοχή της σε τοπικές διοργανώσεις που αφορούν στη γαστρονομία και στα τοπικά προϊόντα μαζεύει παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία της πιστοποιημένης συνταγογραφίας. Στοχεύει στη δημιουργία διαγωνισμών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για την ανάδειξη νέων προτάσεων δημιουργικής Ελληνικής κουζίνας, η οποία θα βασίζεται στην παράδοση και τα τοπικά προϊόντα.