Δεκατρία θανατηφόρα τροχαία με 13 νεκρούς καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 2018 στην περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Τον Ιανουάριο σημειώθηκαν συγκεκριμένα 432 τροχαία ατυχήματα με 512 παθόντες και ειδικότερα: 13 θανατηφόρα με 13 νεκρούς, 13 σοβαρά με 17 σοβαρά τραυματίες και 406 ελαφρά με 482 ελαφρά τραυματίες.

Τα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων αυτών ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής, βεβαιώθηκαν -19.425- παραβάσεις από τις οποίες -686- ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Ενδεικτικά, βεβαιώθηκαν:

  • 438 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος από τις οποίες οι 47 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος
  • 1.799 παραβάσεις ορίου ταχύτητας
  • 318 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • 639 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου
  • 229 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και
  • 866 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους

Σημειώνεται ότι, η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.