Επεισόδια σημειώθηκαν στην περιοχή του Δήμου Σταγείρων – Ακάνθου Χαλκιδικής , όταν εργαζόμενοι στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» συνεπλάκησαν με κατοίκους, που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.

Οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ξεκίνησε πρώτος τις αντεγκλήσεις και τα επεισόδια, στη διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκαν ελαφρά τρία άτομα, ενώ από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, μέχρι στιγμής, δεν έγιναν συλλήψεις.

Σύμφωνα με την εκδοχή της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός», 15 περίπου εργαζόμενοι στην εταιρία, στην πλειοψηφία τους αρχαιολόγοι και τοπογράφοι, μετέβησαν στην τοποθεσία «Σκουριές», όπου σχεδιάζεται να γίνει η εξόρυξη χρυσού, προκειμένου να ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές εργασίες.

O εκπρόσωπος της εταιρίας, Κώστας Γεωργαντζής, υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι δέχτηκαν ξαφνικά επίθεση από κατοίκους της περιοχής και «ακτιβιστές», που όπως κατήγγειλε μετέβησαν στη Χαλκιδική από άλλες περιοχές της χώρας. Όπως επεσήμανε, οι αρχαιολόγοι και οι τοπογράφοι δέχθηκαν την επίθεση από 30 περίπου άτομα, τα οποία κρατούσαν καδρόνια και πετούσαν πέτρες.

Ο κ. Γεωργαντζής είπε επίσης, ότι μόλις πληροφορήθηκαν τι είχε συμβεί οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην εταιρία, πήγαν αμέσως στην περιοχή, προκειμένου να προστατεύσουν τους 15 συναδέλφους τους, με αποτέλεσμα να προκληθούν τα επεισόδια.

«Η εταιρία είναι καθόλα νόμιμη. Τα επεισόδια προκλήθηκαν από ομάδα μεταφερόμενων ακτιβιστών και από μερίδα κατοίκων που αντιδρούν μόνιμα στην επένδυση. Εμείς δεν πρόκειται να φύγουμε. Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα της εταιρίας και το δικαίωμα στην εργασία των υπαλλήλων μας», δήλωσε ο κ. Γεωργαντζής.

Αντίθετα, η εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα κατά της λειτουργίας των μεταλλείων, Κατερίνα Ιγγλέζη, αναφέρει ότι οι 30 περίπου κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες προπηλακίστηκαν από 400 περίπου εργαζόμενους της επιχείρησης.

«Με πρωτοβουλία των εκπροσώπων της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός», σήμανε συναγερμός και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία όλοι εργαζόμενοι (γύρω στα 400) άτομα, στην περιοχή των μεταλλείων. Μας προπηλάκισαν, μας έβριζαν, και ήμασταν απροστάτευτοι, αφού στο σημείο υπήρχαν μόνο 3 αστυνομικοί. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία του τόπου μας από την καταστροφή», δήλωσε η κ. Ιγγλέζη.

Οι 400 εργαζόμενοι περιφρουρούν τα μεταλλεία, ενώ κάτοικοι των οικισμών Μεγάλη Παναγιά και Στρατονίκη, του Δήμου Σταγείρων – Ακάνθου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέκλεισαν από το απόγευμα τον επαρχιακό δρόμο Αρναίας – Ουρανούπολης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, αναφερόμενος στα επεισόδια, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν την υπεράσπιση των φυσικών τους πόρων, του νερού τους, των δασών τους της γης τους, απέναντι σε πρακτικές που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχουν καταστροφικές συνέπειες.

«Χώρες, όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία, απαγόρευσαν τη χρήση κυανίου, και θα ήθελα να καλέσω ακόμη μια φορά να ακολουθήσουμε το σοφό τους παράδειγμα και στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Αρσένης.