Την άμεση και πιστή εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης (δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής) ζήτησε από τις ηγεσίες των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ζήτησε από τους ανώτατους δικαστές να ενημερωθεί ολόκληρη η δικαστική πυραμίδα για τις διατάξεις του νέου νόμου, οι οποίες τίθενται σε εφαρμογή από τις 2 Απριλίου 2012.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις ο παραπάνω νόμος δεν εφαρμόζεται από τις δικαστικές αρχές, καθώς επίσης και για το γεγονός της καθυστέρησης να του αποσταλούν τα στοιχεία για την πορεία υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος, τα οποία έχει ήδη ζητήσει προκειμένου να απαντήσει σε σχετική ερώτηση βουλευτών».

Τέλος, με αφορμή τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, ζήτησε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου να «ενημερώσουν τους εισαγγελείς και τους δικαστές για την πιστή τήρηση των διατάξεων του νέου αθλητικού νόμου».