Η ενίσχυση της ομάδας «ΔΙΑΣ» και η επέκτασή της σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ΕΛΑΣ και έχει ήδη συμπεριληφθεί στα άμεσα πλάνα του αρχηγείου, που συνεχίζει να ποντάρει στη συγκεκριμένη δοκιμασμένη «συνταγή», για να δώσει τη μάχη με την εγκληματικότητα, αναφέρει ο Αγελιοφόρος» της Κυριακής.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της Αστυνομίας, το προσωπικό για την επέκταση της δίκυκλης αστυνόμευσης τόσο στη δυτική όσο και στην ανατολική Θεσσαλονίκη θα προέλθει και πάλι από τα ήδη αποδυναμωμένα αστυνομικά τμήματα του νομού, ωστόσο εξηγούν πως στην παρούσα φάση αυτό είναι ένα τίμημα που αναγκαστικά θα «πληρώσουν».

Είναι χαρακτηριστικό πως στα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης η οργανική δύναμη είναι περίπου 2.000 άτομα, ωστόσο το προσωπικό αυτήν τη στιγμή μόλις και μετά βίας αγγίζει τα 1.500 άτομα.

Στις ομάδες «ΔΙΑΣ» της Θεσσαλονίκης υπηρετούν περίπου 440 άτομα, τα οποία καλύπτουν το κέντρο της πόλης και τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ειδικά τα τμήματα του κέντρου, το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, όπως και αυτό της πλατείας Δημοκρατίας βγάζουν τρεις ομάδες των τεσσάρων ατόμων ανά βάρδια, δηλαδή ένα σύνολο 24 ατόμων. Στα άμεσα σχέδια των στελεχών της ΕΛΑΣ είναι να προστεθούν στη συνολική δύναμη των ομάδων «ΔΙΑΣ» ακόμη τουλάχιστον 40 άτομα, τα οποία θα καλύπτουν περιφερειακούς δήμους της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης.

Τουλάχιστον δύο ομάδες ανά βάρδια αναμένεται να ξεκινήσουν στο άμεσο διάστημα περιπολίες σε περιοχές όπως η Χαλάστρα, τα Κουφάλια, η Ιωνία, αλλά και το Ωραιόκαστρο, ενώ στην ανατολική πλευρά της πόλης άλλες δύο ομάδες θα περιπολούν προς Βασιλικά, Πλαγιάρι, Τρίλοφο, Επανομή, ενώ στο σχεδιασμό θα ενταχθεί και το Πανόραμα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων σε περιοχές όπως το Ωραιόκαστρο, αλλά και το Πανόραμα, όπου πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα και προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να βοηθήσει η ομάδα «ΔΙΑΣ».

Η «αχίλλειος πτέρνα» των ομάδων «ΔΙΑΣ» είναι το μεγάλο ποσοστό τραυματισμών, κυρίως σε τροχαία ατυχήματα, αλλά και κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας που συνδέονται με τις πολλές ώρες μετακινήσεων με δίκυκλα, όπως π.χ. περιστατικά αυχενικού συνδρόμου και σοβαρών οσφυαλγιών.

Ηδη περισσότερα από 8 – 10 αστυνομικοί αναμένεται να αποχωρήσουν άμεσα από τις ομάδες «ΔΙΑΣ» στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας των λόγων αυτών και θα αντικατασταθούν από μία «δεξαμενή» περίπου 40 ατόμων, που έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου την εκπαίδευσή τους, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθούν στις δίκυκλες περιπολίες.