Πιστώσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ μεταφέρει το υπουργείο Μεταφορών στην Περιφέρεια Αττικής για την άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων της, που αφορούν τον τομέα των υποδομών και των μεταφορών, παρότι για την κάλυψη των αναγκών του 2012 απαιτούνται πλέον των 100 εκατ. ευρώ χωρίς τη μεταφορά παρελθόντων οφειλών, όπως υποστηρίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός.

Ο κ. Σγουρός, με επιστολή του στον υπουργό Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, και κοινοποίηση στον υπουργό Υποδομών, Μ. Βορίδη καθώς και τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Μωραΐτη, στηλιτεύει το γεγονός και επισημαίνει ότι σε παλαιότερο έγγραφο του υπ. Μεταφορών και Υποδομών αναφέρεται ότι για τα έργα που μεταβιβάζονται στην Περιφέρεια πρέπει να χορηγηθούν 103.120.000 ευρώ.

Τα ποσά αυτά κρίνονται απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών και οικονομικών εκκρεμοτήτων σε ολοκληρωμένα και υπό εκτέλεση έργα, χωρίς να περιλαμβάνονται οι οφειλές παρελθόντων χρόνων σε ΔΕΚΟ κ.ά. Ο κ. Σγουρός αιτείται από τον υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Υποδομών, να μεταφέρει «και το υπόλοιπο ποσό των οφειλομένων».

Παρότι δεν έχουν μεταφερθεί πόροι, η Περιφέρεια έχει ήδη διορθώσει τους κόμβους φωτεινής σηματοδότησης που δεν λειτουργούσαν και συνεχίζει να διορθώνει και όσους χαλούν, όπως ο εξήγησε ο περιφερειάρχης.

Έξι κόμβοι φωτεινής σηματοδότησης είναι ακόμη σβηστοί στην Αττική, ενώ 38 κόμβοι έχουν αποκατασταθεί. Δύο κόμβοι είναι σβηστοί στον κεντρικό τομέα, τρεις στο βόρειο τομέα και ένας στο νότιο τομέα. Αποκαταστάθηκαν 18 κόμβοι στον κεντρικό τομέα, τρεις στον βόρειο, 10 στο νότιο, ένας στον Πειραιά, δυο στο δυτικό τομέα και τέσσερις στην Ανατολική Αττική.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Γ. Σγουρός σημειώνει ότι «γίνεται αγώνας και υπεράνθρωπη προσπάθεια από τους τεχνικούς για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών. Όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ άπειρον καθώς οι βλάβες είναι καθημερινό φαινόμενο. Η επισκευή των βλαβών έγινε με έξοδα της Περιφέρειας, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες από τα συνεργεία και παρά το γεγονός ότι, αν και έχουν μεταφερθεί οι αρμοδιότητες στην Περιφέρεια, δεν έχουν μεταφερθεί οι αντίστοιχοι πόροι».