Το τελειωτικό χτύπημα δίνει το Μνημόνιο στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας και είδαν σήμερα το πρωί ολοκληρωτικά κατεστραμμένα τα καταστήματά τους.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και το ΕΒΕΑ ζήτησαν την επανενεργοποίηση του άρθρου 73 ν. 3746/2009 για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που υπέστησαν καταστροφές από τα επεισόδια.

Το εν λόγω άρθρο προβλέπει την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες για χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης και λοιπές πιστωτικές διευκολύνσεις σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης και ευθύνης και το νέο Μνημόνιο προβλέπει πως το όριο εγγυήσεων για το έτος 2012 όπως και για το έτος 2013 θα είναι μηδενικό. Απαγορεύει δηλαδή τη χορήγηση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για εγγυήσεις πέρα από αυτές που παρέχονται για τη στήριξη των τραπεζών, που σχετίζονται με δάνεια που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εγγυήσεις που παρέχονται για δανεισμό φορέων εντός της Γενικής κυβέρνησης.

Έτσι, οι δεκάδες επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφικές ζημιές δεν μπορούν να υπολογίζουν στη συγκεκριμένη στήριξη της Πολιτείας και στη λήψη ευνοϊκών δανείων για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν στον μηχανολογικό εξοπλισμό, με πρώτες και βοηθητικές ύλες και εμπορεύματα, με κεφάλαια κίνησης ή προς αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που επλήγησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.