Δώδεκα συνεργεία από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας και δύο συνεργεία από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών που έγιναν χθες το βράδυ σε επιχειρήσεις του κέντρου.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης έχει ήδη ζητήσει με επιστολή του την ενεργοποίηση του νόμου περί αποζημιώσεων, παρά την οικονομική κρίση, ενώ δήλωσε ότι χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταγραφή υπολογίζεται ότι οι ζημιές αφορούν περίπου 40 κτίρια.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ για την καταγραφή των ζημιών ενδεχομένως να απαιτηθεί ολόκληρη η μέρα, καθώς οι ζημιές δεν εστιάζονται μόνο στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της πόλης, αλλά και σε κτίρια και επιχειρήσεις από την οδό Συγγρού μέχρι το Παγκράτι, τα Εξάρχεια και την Πλάκα.

«Για επίθεση εναντίον του πολιτισμού», έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Π. Καρέλλας. Ο κ. Καρέλλας εξέφρασε τη θλίψη του για τις καταστροφές που σημειώθηκαν σε παραδοσιακά κτήρια του περασμένου αιώνα και σε βιβλιοπωλεία στην πόλη της Αθήνας και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει την ενεργοποίηση του νόμου περί αποζημιώσεων, αναστολή των οφειλών προς το δημόσιο αλλά και την απομάκρυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. «Θα ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό να απολύσει τον κ. Παπουτσή», είπε χαρακτηριστικά.

Από νωρίς το πρωί αντίστοιχη καταγραφή έχει ξεκινήσει και από τις ασφαλιστικές εταιρείες για όσες επιχειρήσεις ήταν ασφαλισμένες. Για τους περισσότερους επιχειρηματίες που μετρούν σήμερα τις ζημιές δεν ήταν η πρώτη φορά που τους συνέβη κάτι τέτοιο. Μάλιστα εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το αν θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας.