Το 2006 και πάλι κατά τη διάρκεια επεισοδίων την ημέρα μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αλλά αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, ο Κύπριος φοιτητής, Αυγουστίνος Δημητρίου ξυλοκοπείται άγρια από άνδρες της Ασφάλειας κατά την προσαγωγή του επειδή είχε θεωρηθεί ύποπτος.

Πριν δημοσιευτούν τα βίντεο η ΕΛ.ΑΣ. είχε πει για τον νεαρό φοιτητή πως είχε χτυπήσει επειδή αντιστάθηκε της προσαγωγής και έπεσε με δύναμη πάνω σε μια…  «ζαρτινιέρα». Όταν δημοσιεύθηκαν τα βίντεο που έδειχναν τι πραγματικά είχε συμβεί, η ηγεσία της αστυνομίας ήρθε σε δύσκολη θέση αφού έπρεπε να εξηγήσει τα… ανεξήγητα.

Τελικά, κάποιοι αστυνομικοί τιμωρήθηκαν, άλλοι μετατέθηκαν ενώ ο  Αυγουστίνος Δημητρίου δικαιώθηκε περίπου δέκα χρόνια αργότερα όταν το δικαστήριο του επιδίκασε αποζημίωση 300.000 ευρώ (που έφτασε τις 450.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους).

Τις τελευταίες ώρες ένα έγγραφο που κάνει το γύρο του διαδικτύου και αφορά τα γεγονότα που έγιναν  την 17η Νοέμβρη στα Εξάρχεια και το πολυτεχνείο, έρχεται να θυμίσει εκείνη την υπόθεση.

Το έγγραφο αυτό φέρεται να είναι μέρος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος κάποιων από τους συλληφθέντες. Όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις οι αστυνομικοί (σε αυτή την περίπτωση μέλη μιας διμοιρίας των ΜΑΤ) που έκαναν την ή τις συλλήψεις κάνουν μια αναφορά η οποία επισυνάπτεται στην δικογραφία.

«Κατά την αιφνιδιαστική κίνησή μας, καταφέραμε να αποκόψουμε στην συμβολή της πλατείας Εξαρχείων με την οδό Σπύρου Τρικούπη και να συλλάβουμε τρία άτομα τα οποια συμμετείχαν στις επιθέσεις καθ’ όλη την διάρκεια που βρισκόμασταν στο σημείο.

Τα εν λόγω άτομα μόλις αντιλήφθηκαν ότι έχουν αποκοπεί από τα υπόλοιπα επιτιθέμενα άτομα, πιάστηκαν μεταξύ τους σφιχτά και ξάπλωσαν στο οδόστρωμα και χτυπούσαν τα κεφάλια τους με δύναμη στο οδόστρωμα και φώναζαν με σκοπό να ματαιώσουν την σύλληψή τους.

Από κοινού με τους συναδέλφους της διμοιρίας μου προσπαθούσαμε να σηκώσουμε τα εν λόγω άτομα από το οδόστρωμα πλην όμως αυτά αντιστεκόντουσαν σθεναρά και με κλοτσιές και απότομες κινήσεις μας χτυπούσαν και προσπαθούσαν να ματαιώσουν την σύλληψη και χειροπέδηση τους», αναφέρει το έγγραφο που προκάλεσε αντιδράσεις.

23800211_1562909090422879_3586191386303320912_o

Με αφορμή, μάλιστα, το συγκεκριμένο περιστατικό η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά δημοσίευσε στο προσωπικό της προφίλ στο facebook μια φωτογραφία που όπως η ίδια ισχυρίζεται προέρχεται από το σημείο της σύλληψης που αναφέρουν και οι αστυνομικοί των ΜΑΤ και επιτίθεται προσωπικά στον υπουργό Νίκο Τόσκα.