Την αντίθεσή της στην εμπλοκή εξωθεσμικών παραγόντων, αλλά και στη φαλκίδευση των δικαιωμάτων των πολιτών, εκφράζει με ομόφωνη διακήρυξή της η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνήλθε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στη διακήρυξή τους, οι δικηγόροι «εκφράζουν τις έντονες θεσμικές τους ανησυχίες για την εμπλοκή εξωθεσμικών και στερούμενων δημοκρατικής νομιμοποίησης παραγόντων στη χάραξη των υιοθετούμενων πολιτικών, η οποία καταλήγει να ισοδυναμεί με συνταγματικά ανεπίτρεπτη εκχώρηση εξουσιών, μετατρέποντας μια σύμβαση αμιγώς δανειακή σε όχημα πλήρους εξανδραποδισμού ενός ολόκληρου λαού».

Ακόμη, «διατυπώνουν τον ιδιαίτερο προβληματισμό τους αναφορικά με τη διαρκώς παρατηρούμενη φαλκίδευση των δικαιωμάτων των πολιτών και την κατάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου μέσω της απαξίωσης θεσμών και λειτουργιών-πυλώνων του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

Επίσης, «απευθύνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στο δοκιμαζόμενο μέσο Έλληνα πολίτη και κατευθύνουν κάθε ενέργειά τους προς το σκοπό της προάσπισης κατακτήσεων που δυστυχώς τίθενται υπό αμφισβήτηση».

Παράλληλα, «διακηρύσσουν την πλήρη αποστροφή τους προς κάθε ενέργεια ή συζήτηση που συνεπάγεται παραίτηση από εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα υπό την πίεση μιας νέας μορφής κατοχής, αυτής του χρήματος».

– Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά τη σημερινή συνεδρίασή του επικύρωσε την απόφαση των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για τριήμερη πανελλαδική αποχή την ερχόμενη Δευτέρα έως Τετάρτη, 13 έως 15 Φεβρουαρίου 2012.