«Η ποίηση του αντικειμένου βρίσκεται στην καρδιά του έργου μου», είχε πει κάποτε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, ο Γάλλος Αρμάν.

Με οδηγό το σύμπαν αυτού του μοναδικού καλλιτέχνη, οι μικροί φίλοι του «Megaron Plus» έχουν την ευκαιρία να βυθιστούν μέσα στη μαγεία των καθημερινών αντικειμένων, να οξύνουν τη φαντασία τους και να γίνουν και οι ίδιοι καλλιτέχνες, σε ένα εικαστικό παιδικό εργαστήρι που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του.

Με τίτλο «Η περιπέτεια της μεταμόρφωσης. Καθημερινά αντικείμενα: Δείτε τα αλλιώς!», το πρωτότυπο εργαστήρι φιλοξενείται έως τις 18 Μαρτίου στο νέο εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Πρόκειται για μια παραγωγή του Κέντρου Πομπιντού του Παρισιού, βασισμένη πάνω στο έργο του Γάλλου καλλιτέχνη Αρμάν, που το όνομά του έχει συνδεθεί με το κίνημα του νεορεαλισμού που εμφανίστηκε το 1960 ως απάντηση της Γαλλίας στην Ποπ Αρτ.

Οι νεαροί φιλότεχνοι και «εν δυνάμει» καλλιτέχνες θα αναζητήσουν τα ίχνη του Αρμάν στο εργαστήρι που συνιστά την έβδομη κατά σειρά συνεργασία του Megaron Plus με την ομάδα της «Service Programmation jeune public» του Κέντρου Πομπιντού και φέρει την υπογραφή της επιμελήτριας Οντίλ Φαγιέτ.

Ο Αρμάν (Νίκαια 1928 – Νέα Υόρκη 2005) που αντλούσε την έμπνευσή του από την καθημερινότητα, χρησιμοποίησε στα έργα του βιομηχανικά υλικά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Επεμβαίνοντας σε αυτά και επανατοποθετώντας τα σε διαφορετικό πλαίσιο, ο καλλιτέχνης κατάφερε να αλλάξει την αντίληψή μας για τα συγκεκριμένα αντικείμενα και κατ’ επέκταση για τον κόσμο γύρω μας. «Μου αρέσει η αλλαγή στην οπτική ενός αντικειμένου. Το αντικείμενο είναι πάντα εκεί, αναγνωρίσιμο, κι ωστόσο διαφορετικό. Όλοι έχουμε πρόσβαση στη δημιουργία. Την έχουμε μέσα μας», έλεγε ο Αρμάν.

Στημένο σαν μια μικρή βιομηχανία παιχνιδιού και χωρισμένο σε τρεις ενότητες (Περιοχή Πρώτη – Ο Κύκλος Ζωής του Αντικειμένου, Περιοχή Δεύτερη – Το Αντικείμενο Αποκρυπτογραφείται, Περιοχή Τρίτη – Το Αντικείμενο Επινοείται και Πάλι σε 3D) στο εργαστήρι αυτό, εμπνευσμένο από το έργο του Γάλλου καλλιτέχνη, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με την ιδέα της «μεταμόρφωσης των αντικειμένων». Επιλέγοντας μέσα από μια πληθώρα αντικειμένων καθημερινής χρήσης, αποδομώντας και επανασυνθέτοντάς τα, τα οικεία αντικείμενα αλλάζουν όψη και αποκτούν μια εντελώς νέα ταυτότητα. Στα χνάρια του Αρμάν, οι μικροί καλλιτέχνες θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα μια άλλη οπτική για τον κόσμο γύρω τους.

Η συνεργασία του Megaron Plus με το Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού ξεκίνησε το 2005 με το εικαστικό παιδικό εργαστήρι πάνω στο έργο των Ματίς και Πικάσο. Στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν με μεγάλη επιτυχία εργαστήρια εμπνευσμένα από το έργο των Κονσταντίν Μπρανκούζι, Μικέλ Ναβάρο, Κλωντ Κουρτκιουίς και Αλεξάντερ Κάλντερ.

Το πρόγραμμα διαρκεί μιάμιση ώρα και γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Η επίσκεψη στο εργαστήρι, είτε για σχολεία είτε για μεμονωμένα παιδιά, θα γίνεται μόνο σε γκρουπ (maximum 30 παιδιά). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού για το παιδί τους στα εκδοτήρια του Μεγάρου. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.