Ένα στα δύο γαλακτοκομικά είναι ληγμένα και με κολοβακτηρίδια

Προσοχή στην επιλογή τροφίμων συνιστά το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών


ΕΛΛΑΔΑ
15:09
16/10/2017
Ένα στα δύο γαλακτοκομικά είναι ληγμένα και με κολοβακτηρίδια
16
loading

Πάνω από 3.000 καταγγελίες καταναλωτών έχει δεχθεί μέσα στο 2017 το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) για νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, αξιολογώντας το περιεχόμενο των καταγγελιών μέσα από δειγματοληψίες, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις, διαπιστώθηκε ότι σε διάφορα δείγματα τροφίμων από σημεία πώλησης, το 64% των δειγμάτων βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση.

Το ΠΑΚΟΕ δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων:

 • Σε διάφορα δείγματα τροφίμων που πάρθηκαν από σημεία πώλησης, το 64% των δειγμάτων για όλα σχεδόν τα προϊόντα βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση.
 • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε ποσοστό 40% των δειγμάτων βρέθηκαν με ληγμένες ημερομηνίες και μολυσμένα με κολοβακτηρίδια, ενώ το 48% από αυτά είχαν σημαντική επιβάρυνση από αντιβιοτικά. Επίσης ένα 55% των δειγμάτων αυτών νοθεύτηκε με λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ σε γιαούρτια διαπιστώθηκε ύπαρξη συντηρητικών και σε πολλά παγωτά η ανυπαρξία γάλακτος και η προσθήκη σκόνης γάλακτος και συνθετικών χρωμάτων.
 • Παρατηρήθηκε επίσης νοθεία στη φέτα που σερβίρεται σε ταβέρνες και εστιατόρια, η οποία παρότι είναι λευκό τυρί, πωλείται ως τυρί φέτα από αιγοπρόβειο γάλα. Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για να διαπιστώσει ότι, δυστυχώς, στην περίοδο του καλοκαιριού και μέχρι και το Νοέμβριο, κυκλοφορούν σε όλα τα μαγαζιά και super market γάλατα και γιαούρτια, πρόβειου και κατσικίσιου, πράγμα το οποίο απαγορεύεται επειδή την περίοδο αυτή δεν γαλακτοφορούν τα ζώα αυτά.
 • Στα αλλαντικά, σε ποσοστό 67% των δειγμάτων, η περιεκτικότητα σε νιτρώδη και νιτρικά βρέθηκε υψηλότερη κατά 150% του επιτρεπόμενου ορίου.
 • Στους χυμούς παρατηρήθηκαν σοβαρές παραπλανήσεις του καταναλωτικού κοινού ως προς το τι πραγματικά περιέχουν οι συσκευασίες που αναγράφουν για λόγους προώθησης του προϊόντος τη φράση «φυσικός χυμός», ενώ περιέχουν ένα μείγμα νερού και χρωστικών ουσιών με άρωμα από φρούτο.
 • Στα αναψυκτικά η περιεκτικότητα του φυσικού χυμού σε ποσοστό 72% των δειγμάτων, βρέθηκε χαμηλότερη κατά 50% από το επιτρεπτό όριο. Βρέθηκαν επίσης στην αγορά αναψυκτικά που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως φαρμακευτικά προϊόντα ψυχοτρόπα και δεν θα έπρεπε να καταναλώνονται αβίαστα από παιδιά και να πουλιούνται σε καταστήματα που έχουν άδεια «μπακάλικου» (καταστήματα βιολογικών τροφών).
 • Στα εμφιαλωμένα νερά παρατηρήθηκαν σοβαρότατες παρατυπίες στους όρους διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσής τους. Ακόμα, σοβαρές ανακρίβειες που αναγράφονται στις ετικέτες και αφορούν τους ελέγχους του Γενικού Χημείου του Κράτους, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται ελλιπείς, λόγω του ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ελάχιστες για το πλήθος των εμφιαλωμένων νερών που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.
 • Η διακίνηση δε και η διάθεση των εμφιαλωμένων νερών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και στις περιοχές των νησιών μας, γίνεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, με ξεσκέπαστα φορτηγά κάτω από τον καυτό ήλιο και με θερμοκρασίες πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, όταν το όριο είναι 18 βαθμοί Κελσίου.
 • Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το μικροβιακό φορτίο από κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους που βρήκαμε στα εμφιαλωμένα νερά, το οποίο ήταν επικίνδυνα υψηλό για τη δημόσια υγεία στο 20% των δειγμάτων.
 • Στα λαχανικά, από έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε η ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων φυτοφαρμάκων, νιτρικών, βαρέων μετάλλων (εξασθενές χρώμιο, μόλυβδος, υδράργυρος).
 • Στο ψωμί και στα αρτοσκευάσματα βρέθηκαν 4 απαγορευμένα βελτιωτικά και προσθετικά σε ποσοστό 40% των δειγμάτων που πήραμε.
 • Στο ελαιόλαδο διαπιστώθηκε νοθεία σε ποσοστό 75% των δειγμάτων (το πρόσφατο σκάνδαλο του ηλιέλαιου αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος. Η παραπλάνηση δε του καταναλωτή σε όσα αναφέρονται στις ετικέτες των φιαλών είναι απερίγραπτη. Διαπιστώθηκε ότι: αναφέρονται ως ελαιόλαδα πυρηνέλαια, λάδια πολυκαιρισμένα με άσχημες οσμές αναμειγνύονται με λάδια νέας σοδειάς και κυκλοφορούν στην αγορά σαν ελαιόλαδα, παρατηρήθηκε η ύπαρξη καρκινογόνων χρωστικών σε ποσοστό 31% των δειγμάτων.

Το ΠΑΚΟΕ σημειώνει ότι έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να υπερασπιστεί την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συστήνει στους καταναλωτές, μεταξύ άλλων, να μελετούν πολύ προσεκτικά τις ημερομηνίες λήξεως και τις ετικέτες των προϊόντων, να καταγγέλλουν κάθε τι που αντιλαμβάνονται σε αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, να μην αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες ευάλωτων τροφίμων και να ασχολούνται οι ίδιοι με το φαγητό των παιδιών τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar titanic

  Από το 2015 ο ΕΦΕΤ, έχει να επιβάλλει κυρώσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  Αν δεν κάνω λάθος τους πληρώνουμε για να κάνουν ελέγχους, που τα τελευταία χρόνια γίνονται σπάνια.
  Φυσικά ο ΕΦΕΤ, υποστηρίζει ότι είναι λιγότεροι υπάλληλοι και περισσότερα τα προιόντα και γιαυτό δεν μπορούν να ελέγξουν τίποτα!!
  Αρα καλύτερα είναι να καταργηθεί, να μην πληρώνουμε κιόλας τους μπερδεμένους ΕΦΕΤΖΙΔΕΣ.
  Διαφορετικά, να βγούν όσοι είναι έξω και να κάνουν ελέγχους σε όσα περισσότερα προιόντα και επιχειρήσεις μπορούν, και να μην κοροιδεύουν αλλά να προστατεύουν τους πολίτες που τους πληρώνουν, σεβόμενοι τον κόπο που έκαναν για να βγάλουν τα χρήματα που απέδωσαν με τους φόρους τους.

 2. avatar ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ!!!!

  Αντί να τα βάλουνε με τις εταιρείες τροφίμων, να διαμαρτηρηθούν σε όλα τα ΜΜΕ για την σιωπή τους, να απαιτήσουν από τους (ανενεργούς) οικολόγους βουλευτές, τους πολιτικούς, τα κόμματα, τον ΕΦΕΤ, την Αγορανομία κλπ περισσότερο έλεγχο και μεγαλύτερη διαφάνεια και διασημότητα, τα βάζουν με το ΠΑΚΟΕ και το σάιτ που τα δημισιεύουνε για να τους αφυπνίσουν!!! Καλά κάνουν και δεν γράφουν εταιρείες, σκέψου τι θα τους έκαναν αυτές!
  Ελλάς το μεγαλείο σου!!!
  Αυτό είναι υποχρεωμένη η Πολιτεία να το κάνει, η απούσα Πολιτεία, ψυφίστε τους πάλι...
  Δεν το ξέρουνε οτι τρώμε σκουπίδια κι οτι μας δηλητηριάζουν.... Δεν το ξέρουνε οτι τρώμε κρέατα με αντιβιοτικά και όχι μόνο, δεν το ξέρουνε οτι τρώμε αλλαντικά με καρκινογόνα νιτρικά άλλατα, δεν το ξέρουνε πως, πως, πως, πως, πως.... τι να πρωτοπείς.....
  Αλλά πάντα κάποιοι αθώοι, ή άσχετοι θα φταίνε στους Έλληνες, όχι το βόλεμά τους....
  Αν δεν είχαμε τέτοια ποιότητα σαν λαός, θα είχαμε καλύτερη μοίρα....

 3. avatar Who is who

  Έλληνες" πατριώτες".... νομίζετε ότι καταναλώνεται ελληνικά προιόντα? Σε αυτό τό πλευρό να κοιμάστε... μη βλέπετε όνειρα με ανοιχτά τα μάτια... είναι ένα παραμύθι στημένο τόσο καλά...που τα ξένα προϊόντα βαφτίζονται ελληνικά... ανθρώπους δικός μου φέρνει ντομάτες από την Αλβανία και εδώ πουλιούνται ός ντομάτες Κρήτης... και δεν τρωλαρω!!!

 4. avatar A Better World

  Για ποιο λόγο δεν αναφέρεται η ονομασία των προϊόντων και οι εταιρείες τους?
  Για πιο λόγο θα γίνει λίγος ντόρος στην αρχή και μετά θα ξεχαστεί το όλο θέμα, χωρίς βέβαια να μάθουμε ποτέ τα προϊόντα και τις εταιρίες?
  Για ποιο λόγο δεν τιμωρούνται όλοι οι υπεύθυνοι?
  Για ποιο λόγο δεν σέβονται την ανθρώπινη υπόσταση μας?
  Για ποιο λόγο πρέπει τα δύο μοναδικά είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζει (τροφή και νερό) να γίνονται η αιτία που όχι μόνο θα του αφαιρέσουν την ζωή, αλλά θα την αφαιρέσουν αργά και επώδυνα?
  Τυχαίο είναι που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε και κάποιο γνωστό μας που μάχεται με κάποια μορφή καρκίνου?
  Σας παρακαλούμε επιτέλους, μην μας δίνεται μόνο νούμερα ποσοστών ιδίως για τέτοια θέματα.
  Δώστε μας και το ποιοί είναι για να μπορέσουμε τουλάχιστον να προστατέψουμε ότι πολυτιμότερο έχουμε, την υγεία και την ζωή μας.

  1. avatar Δεν κατάλαβες

   Το ΠΑΚΟΕ είναι οικολογική οργάνωση και ιδιωτικός φορέας, δεν υποχρεούται να πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά του σε δικηγόρους από τις μηνύσεις που θα του κάνουν οι εταιρείες τροφίμων. Αυτή την υποχρέψση την έχει ο ΕΦΕΤ και τα ΜΜΕ που σιωπούν, αλλά κι οι συγκυβερνώντες οικολόγοι που έχουν παραμείνει ανενεργοί και διακοσμητικοί.

 5. avatar Ελλην ζ3υς

  Καλα τωρα πηρατε χαμπαρι την σαβουρα που τρωμε...πριν κανα 2 χρονια δεν βγαλαν στην φορα τις εταιριες που μας σερβιραν σαλαμακι και αλλα ωραια αλλαντικα με κρεας αλογου...πριν κανα 2 μηνες δεν εσκασε σκανδαλο στην ευρωπη με τα αυγα...ολα τα κρεατα ειναι τιγκα στις ορμονες και στα φαρμακα τα φρουτα το ιδιο καντε το σταυρο σας τιποτε αλλο και ολα με μετρο οποιος δεν μπορει να παει στο χωριο του να εχει τον κηπο του και τα ζωντανα του...

 6. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ λυτταιος

  Η Ελλας ειναι ισως η μοναδικη χωρα στη Γη οποια μπορει να παραγει,λογω κλιματος,βιολογικα προ'ι'οντα ολο τον χρονο.
  Μονο βιολογικα λοιπον.Τελος στα καρκινογονα φυτοφαρμακα.
  Πρεπει να το τολμησουμε,αν θελουμε λιγο να μοιασουμε στους ενδοξους προπατορες μας.
  Το οφελος θα ειναι τεραστιο σε υγεια, οικονομια,τουρισμο,περιβαλοντος,εξαγωγες κλπ.
  ''ΙΔΟΥ ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ !''

 7. avatar Σκορπιός

  Τι δημοσιογραφία και αυτη.....? Στη Τουρκία γράφετε κύριοι και κύριες του beast?

 8. avatar Αννα γγγ

  Οποιος γραφει αυτα τα πραγματα πρεπει να μας πουν εταιρειες αλλιως αμεσως πρεπει να επεμβει εισαγγελεας σε αυτες τις δηλωσεις.παρακαλω και αμεσως μαλιστα.

 9. avatar Τι θέλετε

  Να μας πλασάρεται τα βιολογικά που είναι όλα πανάκριβα.?κ αμφιβόλου ποιότητας?κ όπως λέει κ η φίλη μου πιο πάνω πείτε τις εταιρείες. Γιατί να γίνεται ανώνυμα η καταγγελία κ να την πληρώνουν κ αυτοί που έχουν την παραγωγή των προϊόντων τους σε νόμιμα κ υγιεινά πλαίσια? Ε? Τι μας το δημοσιεύετε τότε? Γιατί το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να έχουμε τον λαχανοκηπο μας κ την εκτροφή των ζώων μας... Αλλά δυστυχώς δε ζούμε όλοι στην επαρχία.. Ρε θα μας τρελανεται? Αντε γειά...

 10. avatar pillbox

  Μας δουλευετε; Τι δυνατοτητα εχει ο καταναλωτης να ελεγχει τα κολοβακτηριδια, την περιεκτικοτητα σε λιπος, τα αντιβιοτικα, την περιεκτικοτητα στο χυμο, τα φυτοφαρμακα, τα βελτιωτικα, τις χρωστικες και ολα τα αλλα που ανακαλυψατε μετα απο εργαστηριακες ερευνες. Θα φαω σαλαμι (που δεν εχει ληξει) και θα καταλαβω την περιεκτικοτητα του σε νιτρωδη και νιτρικα; Να δωσετε στεγνα τα ονοματα των προιοντων που ειναι ακαταλληλα για να μην τα καταναλωνει ο κοσμος. Και των εταιρειων που τα παραγουν. Και να κινησετε τις διαδικασιες, ωστε να παραπεμφθουν στη δικαιοσυνη αμεσα. Διαφορετικα μη μας δουλευετε με ανακοινωσεις και μπλα μπλα.

 11. avatar Kathy sos

  Ωραία υπάρχει πρόβλημα στα τρόφιμα ,σε πολλά τρόφιμα , αλλά δεν μας λέτε τις εταιρίες και τα αντίστοιχα προϊόντα !!!! Πως στη ευχή θα προστατευτούμε ,με απεργεια πείνας ? Αν δεν μπορείτε να βγαλεται μια ολοκληρωμένη είδηση να μην την δημοσιεύετε οκ?

 12. avatar Teodoro

  Είναι σίγουρο ότι κάποιοι μας κάνουν κακιά πλάκα. Από τη μια οι υπερβολές φορέων με τις δημοσιεύσεις για χαζοδεσμεύσεις και καταστροφές προϊόντων, από την άλλη οι άσχετοι με τις ασχετοσύνες τους, που κατά κάποιο μαγικό τρόπο έχουν πρόσβαση και δημοσιεύουν τις φοβικές τους παλαβομάρες.
  Φροντίστε να κάνετε τον κοσμάκη να αποτρελλαθεί από την αβεβαιότητα και την έλλειψη εμπιστοσύνης. Να ψάχνει λύσεις σε επιτήδειους που περιμενουν στη γωνία για να πουλήσουν φούμαρα.
  Χάνετε το μέτρο, χάνετε την ουσία, χάνετε την αλήθεια. Χάνει και ο έλληνας καταναλωτής τη δυνατότητα να αποκτήσει υπεύθυνη καταναλωτική φωνή και να αντιληφθεί επιτέλους τη δύναμη της έστω τρύπιας και ξεζουμισμένης τσέπης του. Άκου λέει... ΠΑΚΟΕ: Ότι να 'ναι κι ότι θέλει λέει.

 13. avatar iasonakos

  να ψωφισουμε!!!!!!!!!!! καλυτερο για τον πλανητη!!!!!!!!!!!!ανικανοι κ πρωτογονοι ειμαστε για την ευθυνη που μας δοθηκε!!!!!!!!!!ουστ σκουπιδια του πλανητη

 14. avatar ΕΛΛΗΝ

  Γιατί δεν αναφέρεται ποια προϊόντα είναι αυτά......το ότι βρίσκεται ακατάλληλα ναι το ξέρουμε.....και πάντα θα υπάρχουν... πείτε ποια είναι με το όνομα τους!!!!

 15. avatar andy

  Ρε πλάκα μας κάνετε? Να μην τρώμε τίποτα δηλαδή. Γαλακτοκομικά, αλλαντικά, νερό, λαχανικά όλα βλαβερά για τον οργανισμό. Από που να ψωνίζουμε τελικά?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει