Ιδιαίτερα σκληρή ήταν χθες η ημέρα στο Αιγαίο με την Τουρκία να στέλνει απανωτά τα αεροπλάνα. Η προκλητικότητα της Άγκυρας ήταν μεγάλη παρά το γεγονός πως σε εξέλιξη είναι σε περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου η ελληνική άσκηση «Παρμενίων 2017» και η ΝΑΤΟική «Εξαιρετικός Ναύτης 2017» (Brilliant Mariner 2017).

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Τα τουρκικά μαχητικά φάνηκαν ιδιαίτερα προκλητικά με αποτέλεσμα σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ να σημειωθούν 6 αερομαχίες. Η πρώτη έγινε όταν στις 10:30, 4 τουρκικά F-16 μπήκαν στο FIR Αθηνών μεταξύ Χίου και Σάμου. Το Ελληνικό Κέντρο έστειλε για να τα αναχαιτίσουν και να τα αναγνωρίσουν δύο F-16 από την προκεχωρημένη βάση της Σκύρου και άλλα δύο από το Καστέλι της Κρήτης. Τα τουρκικά μαχητικά μόλις ενημερώθηκαν από το δικό τους κέντρο πως πλησιάζουν τα ελληνικά, έστρεψαν να τα αποφύγουν, ακολουθώντας πορεία νότια.

Τα ελληνικά μαχητικά τους έφτασαν και αφού τους αναγνώρισαν τους ζήτησαν να αποχωρήσουν καθώς με την πορεία που είχαν παραβίαζαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Τα τουρκικά δεν υπάκουσαν και ξεκίνησε η πρώτη εμπλοκή της χθεσινής ημέρας.

Οι Τούρκοι χειριστές καταδιώχτηκαν από τα ελληνικά κατά μήκος των ανατολικών συνόρων μιας και επέμεναν να παραμένουν εντός του FIR Αθηνών σημειώνοντας με την πορεία που είχαν και απανωτές παραβιάσεις. Σημειώθηκε τελικά και δεύτερη εμπλοκή με τα τουρκικά μαχητικά να βγαίνουν από το FIR Αθηνών ανατολικά της Ρόδου στις 11:15. Εκεί όμως τα ελληνικά ραντάρ εντόπισαν εισερχόμενη κίνηση με αποτέλεσμα να το ζευγάρι των ελληνικών μαχητικών από το Καστέλι να διαταχθεί να παραμείνει στην περιοχή.

Πράγματι στις 11:23 ένα ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών ανατολικά της Ρόδου που «έπεσε» πάνω στους χειριστές από το Καστέλι που του «χάρισαν» μία εμπλοκή καθώς δεν υπάκουσε στις υποδείξεις. Μετά την εμπλοκή τα τουρκικά μαχητικά αποχώρησαν αμέσως. Λίγη ώρα αργότερα, στις 12:54, ένα ζεύγος μαχητικών της Τουρκίας μπήκε στο Αιγαίο μεταξύ Χίου και Λέσβου. Εκεί το ελληνικό κέντρο θέλοντας να δώσει χρόνο στα μαχητικά της Σκύρου να ανεφοδιαστούν και να ξεκουραστούν από τις δύο αερομαχίες στις οποίες ενεπλάκησαν, έστειλε το ζεύγος ετοιμότητας της Λάρισας.

Τα τουρκικά F-16, δεν πειθαρχούσαν σε τίποτα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η 4η αερομαχία της ημέρας που λόγω της εμμονής των Τούρκων χειριστών να πάρουν το πλεονέκτημα έναντι των Ελλήνων όταν «ηττήθηκαν» σε αυτήν ξεκίνησαν και άλλη μία που σημειώθηκε ως η 5η αερομαχία της Τρίτης. Τα σειριακά νούμερα των Τούρκων χειριστών «κοσμούν» σήμερα τον κατάλογο των τουρκικών προκλήσεων για τις οποίες ενημερώθηκε το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Η  τουρκική φρενίτιδα με τις εμπλοκές ολοκληρώθηκε όταν μια 4αδα τουρκικών F-16 μπήκε στο FIR Αθηνών μεταξύ Χίου και Σάμου στις 16:30. Η Αθήνα απογείωσε τα μαχητικά επιφυλακής από την Σούδα.

Τα τουρκικά έστρεψαν νότια αρχίζοντας και αυτά να παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Η ελληνική πλευρά δεν μπορούσε να το αφήσει αναπάντητο και ακολουθώντας όλους του σχετικούς διεθνείς κανόνες ζήτησαν από τα τουρκικά να αποχωρήσουν. Όταν αυτά δεν υπάκουσαν άρχισε μία εμπλοκή που είχε ως αποτέλεσμα οι Τούρκοι χειριστές να «σπάσουν» τον σχηματισμό τους σε δύο ζευγάρια εκ των οποίων το δεύτερο «περιπλανήθηκε» για ένα τέταρτο επιπλέον του πρώτου που βγήκε από το FIR Αθηνών ανατολικά της Ρόδου στις 17:15.

Συνολικά χθες η Τουρκία έστειλε στο Αιγαίο 23 αεροπλάνα. Από αυτά τα 4 ήταν αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235, το ένα ήταν ελικόπτερο και τα υπόλοιπα ήταν 16 μαχητικά F-16 και δύο F-4 σε 6 σχηματισμούς.

Από αυτά τα μαχητικά τα 8 ήταν οπλισμένα. Συνολικά τα τουρκικά αεροπλάνα σημείωσαν χθες 65 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 16 παραβάσεις των κανόνων πτήσεως στο FIR Αθηνών.