«Περισσότερα παιδιά στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς το 2017»

Κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης


ΕΛΛΑΔΑ
20:26
06/07/2017
«Περισσότερα παιδιά στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς το 2017»
3
loading

Ο συνολικός τελικός αριθμός των ωφελούμενων για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς θα υπερβεί τις 100.000 παιδιά έναντι 91.000 της περυσινής χρονιάς, με το περίπου 60% να προέρχεται από τα φτωχότερα στρώματα.

Αυτό σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης και του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:

«Δημοσιεύματα και πολιτικές δηλώσεις των τελευταίων ωρών σχετικά με τις υφιστάμενες δυνατότητες απορρόφησης παιδιών στους παιδικούς σταθμούς της χώρας, αντιμετωπίζουν - για μία ακόμη φορά - ένα σημαντικό θέμα ως ευκαιρία μικροπολιτικής εκμετάλλευσης μίας πραγματικότητας η οποία κληροδοτήθηκε στο παρόν από ένα θλιβερό παρελθόν συστηματικής απαξίωσης των δημόσιων δομών προσχολικής παιδικής φροντίδας.

Τι δεν είδαν ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πολιτικές δυνάμεις με επιλεκτική μνήμη:

 • Περίπου 10.000 περισσότερα παιδιά αναμένεται να μπουν το 2017 σε παιδικούς σταθμούς με τις νέες αιτήσεις
 • Προγραμματίστηκε η ανέγερση 1.800 νέων βρεφονηπιακών σταθμών την περίοδο 2019-2020 με 45.000 νέες θέσεις για τα παιδιά
 • Δίνονται πάνω από 38 εκατ. ευρώ περισσότερα στο πρόγραμμα "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" από εθνικούς πόρους
 • Το συνολικό πρόγραμμα απορροφά 10 εκατ. ευρώ  περισσότερα σε σχέση με το 2016.

Η αλματώδης αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος από το 2015 και μετά είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Χάρις σ' αυτό το γεγονός, η κυβέρνηση κατόρθωσε να βάλει περισσότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, ειδικότερα από τις φτωχότερες οικογένειες, μέχρι που πληρώθηκαν όλες οι θέσεις. Με απλά λόγια, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις δεν αρκούν για όλα τα παιδιά και οι υπεύθυνοι για τη συστηματική απαξίωσή τους, τα τελευταία χρόνια, επιχειρούν τώρα να κρύψουν τις ευθύνες τους, ασκώντας μηδενιστική κριτική.

Το πρόγραμμα "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" είναι υψίστης σημασίας για την κυβέρνηση, γεγονός που αποδεικνύεται από το ύψος της χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους τόσο για τη φετινή όσο και την περυσινή χρονιά. Ειδικά, για το έτος 2017-2018, το κονδύλι που δίνεται από εθνικούς πόρους ανέρχεται σε 133.112.745 ευρώ και περίπου 72 εκατ. ευρώ  δίνονται από το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 205 εκατ. ευρώ.

Ο τελικός αριθμός παιδιών που θα μπουν φέτος σε παιδικούς σταθμούς είναι περίπου 11% μεγαλύτερος από πέρυσι.

Αναλυτικά: Φέτος, οι δικαιούμενοι voucher είναι 92.231 έναντι 84.800 της περυσινής χρονιάς. Οι έγκυρες υποψηφιότητες είναι φέτος 132.982, ενώ το 2016 ανέρχονταν σε 121.569.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα δοθεί ισόποσος αριθμός voucher με όσα δεν έχουν ενεργοποιηθεί, μέχρι τότε, για γονείς που είναι επιλαχόντες και έχουν βρει θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Έτσι, λοιπόν, ο συνολικός τελικός αριθμός των ωφελουμένων θα υπερβεί τις 100.000 έναντι 91.000 της περυσινής χρονιάς, με το περίπου 60% να προέρχεται από τα φτωχότερα στρώματα.

Το μεγάλο "αγκάθι" στην περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος βρίσκεται σε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και, συγκεκριμένα, μεταξύ 2000 και 2014. Πολλοί δήμοι, αλλά και η κεντρική διοίκηση, δεν έδωσαν εκείνη την περίοδο την πρέπουσα σημασία στην προσχολική ηλικία και, ενώ υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα στο ΕΣΠΑ, δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη σχεδιασμένη ανέγερση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Επομένως, η μεγάλη ανισοκατανομή των βρεφονηπιακών σταθμών στη χώρα είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι ένας αριθμός παιδιών θα μείνουν χωρίς σταθμό, αφού δεν υπάρχει στην πόλη ή την περιοχή τους.

Ακριβώς γι' αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό το σχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση 1.800 νέων σταθμών με 45.000 επιπλέον θέσεις παιδιών το 2019 και το 2020. Για το σκοπό αυτό, διατίθενται από το 2019 και εφεξής 260 εκατ. ευρώ από τα αντίμετρα.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στους συμμετέχοντες (δομές φύλαξης και φιλοξενίας) ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα επιπλέον οικονομικών απαιτήσεων, πέραν από τα voucher.

Επίσης, έχει δηλώσει ότι όλα τα παιδιά που είναι από φτωχές και άνεργες οικογένειες ή παιδιά με αναπηρίες θα πάρουν voucher οι γονείς τους, εφόσον βρουν θέση στους σταθμούς καθ' υπέρβαση του προϋπολογισμού».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar ο μισθωτός…

  το κράτος δικαίου μας, επιδοτεί και μέσω ΕΣΠΑ πλέον την φορο αποφυγή και τους αλλοδαπούς μαθητευόμενους φορο αποφεύγοντες. ευχαριστούμε για τις εξαγγελίες πάντως. μας δίνει φοβερό κουράγιο να περιμένουμε κι εμείς μια θέση σε βρεφονηπιακό. (αφου φυσικά βρούμε μη reserve θέση σε ιδιωτικό σταθμό...)

 2. avatar Alex.

  Σημερα εμαθα οτι δωσατε ναι δωσατε 2 θεσεις σε γονεις ξενης χωρας με υψηλο εισοδημα απο μαυρη εργασια......εαν αυτο ειναι το προτυπο που ακολουθειτε κυρια φωτιου...ευχομαι να μην ερθετε στη θεση μου ουτε γνωστος σας...στους υπολοιπους γονεις που μεινατε εκτος μαζι με μενα καλο καλοκαιρη στη νομιμη εργασεια μας...με ολους τους φορους πληρωμενους.

  1. avatar Συριζα

   Είπαμε θα υπηρετητε και θα πληρώνεται λαθρομεταναστες τους μελλοντικούς μας ψηφοφόρους, αυτή είναι η ακροαριστερα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει