Συνέντευξη του δήμαρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, η οποία έχει τίτλο «Η Ευρώπη πρέπει να αναθεωρήσει τις πολιτικές λιτότητας», δημοσιεύει σήμερα η βελγική εφημερίδα «Le Soir».

Στο πλαίσιο αυτής, ο κ. Καμίνης υποστηρίζει ότι για την ελληνική κρίση ευθύνεται κατ’ αρχάς η πολιτική που εφαρμόστηκε για αρκετά χρόνια από τις ελληνικές κυβερνήσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι από ένα σημείο και μετά η πολιτική που επιβλήθηκε από την τους θεσμούς δεν είχε νόημα και εξακολουθεί να μην έχει. Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, αντί να προωθηθεί η ανάπτυξη, η χώρα έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Συμπληρώνει, δε, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η επιβολή φόρων και ότι ιδιαίτερα η Αθήνα έχει υποφέρει πολύ.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο αισθάνεται εγκαταλελειμμένος από την Ευρώπη, ο δήμαρχος Αθηναίων απαντά ότι δε νιώθει σε καμία περίπτωση μόνος, αφού παντού συναντά Ευρωπαίους πρόθυμους να δείξουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, ενώ, από την άλλη, εκφράζει έκπληξη για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, οι Βέλγοι, οι οποίοι βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης, εμφανίζονται εξίσου ευρωσκεπτικιστές με τους Έλληνες.

Σε σχέση με το ευρωπαϊκό όραμα και το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Καμίνης διατυπώνει την άποψη ότι η εκλογή του Μακρόν στη Γαλλία αποτελεί μία καλή είδηση, επειδή, μεταξύ άλλων, δημιουργεί και τις προϋποθέσεις αναβίωσης του γαλλογερμανικού άξονα. Προσθέτει δε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη, προκειμένου να είναι αρκετά ισχυρή, για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις μεγάλες δυνάμεις, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά κύριο λόγο, σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ως προς την προσφυγική κρίση, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση από το να προσαρμοστούμε σε αυτήν την πραγματικότητα, αναπτύσσοντας μία κοινωνία ανοιχτή και ανεκτική, η οποία υπεραμύνεται ταυτόχρονα των ευρωπαϊκών ιδεών», ενώ το μήνυμα που στέλνει προς τις Βρυξέλλες είναι να ξανασκεφτούν αυτήν την πολιτική λιτότητας, όχι μόνο προς όφελος των λαών που τη βιώνουν, όπως οι Έλληνες, για 8η χρονιά, χωρίς ορατό αποτέλεσμα, αλλά και προκειμένου να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός, η εκδήλωση του οποίου είναι συνέπεια αυτών ακριβώς των πολιτικών.

Η συνέντευξη δημοσιεύεται με αφορμή την παρουσία του δήμαρχου της Αθήνας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει σε σημερινή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Προοδευτικών Μελετών, με θέμα «Call to Europe: democracy first» («Κάλεσμα της Ευρώπης: πρώτα η δημοκρατία»), η οποία συγκεντρώνει πολιτικούς και φιλοσόφους από όλη τη γηραιά ήπειρο.