Φέτος, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού (11 Δεκεμβρίου) στην Αντίπαρο και στην Αθήνα με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, ειδικό Αφιέρωμα στα Χριστούγεννα για μικρούς και μεγάλους φίλους στην Αντίπαρο και την παρουσίαση του βιβλίου του «Παιδί και εκπαίδευση στο Μουσείο, Θεωρητικές αφετηρίες, παιδαγωγικές πρακτικές» στην Αθήνα.

Από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ταξιδεύει στην Αντίπαρο με συλλογές και Χριστουγεννιάτικα προγράμματα σχεδιασμένα για τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου Αντιπάρου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του νησιού με θέμα «Εκπαίδευση στο Μουσείο». Όλα τα προγράμματα θα υποστηριχθούν από τους εθελοντές μαθητές του Γυμνασίου Αντιπάρου.

Στη συνέχεια, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 με τη συνεργασία των εκδόσεων Πατάκη πραγματοποιείται παρουσίαση του βιβλίου του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου «Παιδί και εκπαίδευση στο Μουσείο, Θεωρητικές αφετηρίες, παιδαγωγικές πρακτικές» στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα συλλογικό τόμο που σχεδιάστηκε από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο με στόχο να προσφέρει ένα σώμα κειμένων που θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό και την τεκμηρίωση της ελληνικής πραγματικότητας σε ό,τι αφορά το παιδί και τη μουσειακή εκπαίδευση. Τα κείμενα που περιέχονται στον τόμο συγκεντρώνουν προβληματισμούς για το σύγχρονο εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο του μουσείου και διερευνούν πώς οι εκπαιδευτικές του υπηρεσίες μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, από την προσχολική έως και την εφηβική ηλικία.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Σοφία Ρωκ-Μελά – Ιδρύτρια Ελληνικού Παιδικού Μουσείου
Ελένη Γερουλάνου – Νηπιαγωγός, Διευθύντρια Νηπιαγωγείου Σχολής Μωραΐτη
Δέσποινα Καλεσοπούλου – Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Επιμελήτρια του τόμου
Μάρλεν Μούλιου – Δρ. Μουσειολογίας-Αρχαιολογίας
Ζαμπέλ Μουρατιάν – Εκπαιδευτικός-Μουσειολόγος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρίζα Ντεκάστρο – Kριτικός βιβλίων-Παιδαγωγός