Οι οικογένειες των στρατιωτικών που έχασαν την ζωή τους στο χθεσινό τραγικό συμβάν, αλλά και η τραυματισμένη αρχιλοχίας που επέζησε της συντριβής του «Χιούι» της Αεροπορίας Στρατού, «από χτες μπαίνουν σε διαδικασία “υιοθεσίας” από το υπουργείο Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις», με υποστηρικτική μέριμνα και άμεση κινητοποίηση των διαδικασιών για απόδοση των ενδεδειγμένων συντάξεων και επιδομάτων, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας «Στο Κόκκινο».

Αμέσως μετά το χθεσινό τραγικό συμβάν με την συντριβή του Bell HU-1Η «Χιούι» συγκροτήθηκε επιτροπή έρευνας για να διαπιστώσει τα αίτια, είπε ο κ. Βίτσας, η οποία σε πολύ λίγες ώρες ήταν ήδη στο σημείο όπου κατέπεσε το ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού. Πλέον, αναμένεται το συνολικό πόρισμα, σημείωσε, για ένα είδος συμβάντων που είναι πολυπαραγοντικό. Καλό θα είναι λοιπόν «να αφήσουμε τα σενάρια στους αναλυτές».

Απέρριψε εξάλλου αναφορές σε θέματα ασφαλείας των συγκεκριμένων ελικοπτέρων, καθώς τα «Χιούι» ως τύπος ελικοπτέρων παραμένουν ενεργά εδώ και μισό αιώνα και στην Ελλάδα από το 1980 έχουν καταγραφεί μόλις έξι περιστατικά, όπως είπε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας σημείωσε επίσης ότι δεν υφίσταται θέμα προβλημάτων στη συντήρηση, καθώς παρά την οικονομική κρίση, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κινείται στη λογική του περιορισμού αλόγιστων δαπανών και αγορών, κατευθύνοντας τους οικονομικούς πόρους στο τρίπτυχο εκπαίδευση-συντήρηση-αναβάθμιση.».

«Δεν είναι τα λεφτά που λείπουν από τη συντήρηση» ξεκαθάρισε ο κ. Βίτσας.

Η φροντίδα της πολιτικής ηγεσίας και των Ενόπλων Δυνάμεων στρέφεται επίσης στους οικείους των τεσσάρων θυμάτων του δυστυχήματος, αλλά και την αρχιλοχία που επέζησε και νοσηλεύεται, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας. Οι άνθρωποι αυτοί ουσιαστικά «από χτες μπαίνουν σε διαδικασία “υιοθεσίας” από το υπουργείο Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ειδικά το πρώτο διάστημα θα υπάρχει υποστηρικτική μέριμνα, ενώ αμέσως κινητοποιούνται οι διαδικασίες για να αποδοθούν οι ενδεδειγμένες συντάξεις και επιδόματα, προσέθεσε ο κ. Βίτσας.