Απαραίτητη η αναγραφή της χώρας προέλευσης σε γάλα και κρέας

Ο έμπορος πρέπει να εξοφλήσει τον παραγωγό σε δύο μήνες


ΕΛΛΑΔΑ
16:00
27/03/2017
Απαραίτητη η αναγραφή της χώρας προέλευσης σε γάλα και κρέας
4
loading

Για διαβούλευση αναρτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομοσχέδιο για τη σήμανση, διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης για γάλα και για κρέας καθώς και πληρωμή του παραγωγού το αργότερο εντός εξήντα ημερών.

Βασικά σημεία του νομοσχεδίου με τίτλο: «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» είναι τα εξής:

Α) Ο έμπορος είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει στον παραγωγό νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων το αντίστοιχο τιμολόγιο σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 60 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου.

Β) Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και το κρέας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «το ΥΠΑΑΤ με τη νομοθέτηση αυτή ικανοποιεί το εκπεφρασμένο αίτημα των Ελλήνων καταναλωτών για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του γάλακτος ως κύριου συστατικού των μεταποιημένων γαλακτοκομικών τροφίμων και την ανάγκη προστασίας τους μέσω της διαφάνειας και ασφαλέστερης ιχνηλασιμότητας. Παράλληλα, προασπίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων σε μια περίοδο κρίσιμη για την κτηνοτροφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμβάλλει στη διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Παρέχει εξάλλου, τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη καταναλωτικών και παραγωγικών πρακτικών οι οποίες μεσοπρόθεσμα θα διασφαλίσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα».

Σύμφωνα με το υπουργείο «το άρθρο αυτό του νομοσχεδίου θεσπίζει μέτρα ελέγχου για τη διαφάνεια της αγοράς και την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων με σκοπό την προστασία της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής. Ειδικά για το κρέας προβλέπονται έλεγχοι σε όλη την επικράτεια για την εφαρμογή της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα εμπορικά έγγραφα και σε κάθε μορφής σήμανσης των προϊόντων των επιχειρήσεων/εκμεταλλεύσεων που διακινούν κρέας» αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar λιλυ

  γάλα απ τη Βουλγαρία, σκόρδα απ τη Κίνα, πορτοκάλια απ την Ισπανία και πάει λέγοντας............ τουλάχιστον αν γίνει grexit θα καταναλώνουμε τα προιόντα που παράγουμε

 2. avatar ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ

  ΛΟΙΠΟΝ ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΑ ΚΟΥΤΙΑ ΣΑΣ ....ΑΠΟ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΓΟΚΟΛΟΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΤΕ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ......

 3. avatar megaloagroths

  A) δεν ισχυει
  Β) σιγα μην το πουνε

 4. avatar N;ikos

  Εάν δεν υπάρχει υποχρέωση να να υπάρχει για κάθε χώρα προέλευσης και ένα τμήμα στην ταμιακή για να μπορεί να ελεγχθεί πόσο αγόρασε και πόσο πούλησε ,να υπάρχει δηλαδή αποθήκη , δεν πρόκειται να γίνει τίποτε .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει