Η αυξημένη 7μελής σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να αποφασίσει αν οι φορολογούμενοι, που φέρονται να έχουν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις, πρέπει να καλούνται από τις αρμόδιες αρχές για εξηγήσεις χωριστά για κάθε πράξη η οποία τους αποδίδεται.

Το Β΄ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου επαναβεβαίωσε ότι είναι αντισυνταγματικά τα πρόστιμα που επιβάλλει η φορολογική αρχή αν προηγουμένως ο φορολογούμενος δεν κληθεί σε ακρόαση και εξηγήσεις.

Όπως επισημαίνει το Ανώτατο Δικαστήριο σε περίπτωση παραβιάσεων του ΚΒΣ, όπου τα βιβλία και τα στοιχεία του επιτηδευματία ενδέχεται να χαρακτηριστούν ως ανεπαρκή ή ανακριβή, η ΔΟΥ υποχρεούται να κοινοποιήσει στον επιτηδευματία σημείωμα με τις διαπιστώσεις του ελέγχου που έχει προηγηθεί, στις οποίες στηρίζει το ενδεχόμενο έκδοσης της καταλογιστικής πράξης ώστε ο φορολογούμενος να ασκήσει, αν το επιθυμεί, το δικαίωμα παραπομπής της υπόθεσης του στην αρμόδια προβλεπόμενη επιτροπή. Άλλωστε αυτό επιτάσσει και το άρθρο 20 του Συντάγματος για την προηγούμενη ακρόαση, πριν την έκδοση των καταλογιστικών πράξεων.

Ωστόσο, το δικαστήριο παρέπεμψε την υπόθεση στην 7μελή σύνθεση αφού η υπόθεση που το απασχόλησε αφορούσε εταιρία που στην οποία έχει καταλογιστεί  πρόστιμο 493.015 τρία «εικονικά τιμολόγια» και δεν είχε κληθεί σε εξηγήσεις.