Σε πλήρη οικονομική εξαθλίωση αναμένεται να οδηγηθούν σύντομα οι περισσότεροι από τους 450.000 υπαλλήλους που υπηρετούν σε υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου Δικαίου, ΟΤΑ, και λοιπές υπηρεσίες της κεντρικής δημόσιας διοίκησης, καθώς οι ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ, αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου, θα έχουν ως συνέπεια τη μείωση των συνολικών αποδοχών τους ως και 52% σταδιακά μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2013, δηλαδή μέσα στους επόμενους 13 μήνες.

Οι διατάξεις του ήδη ψηφισθέντος νόμου 4024/2011 για το νέο μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, προβλέπουν την κατάργηση περίπου 100 ειδικών και κλαδικών επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα οι 450.000 δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος για τους έγγαμους χωρίς παιδιά.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι συνολικές μηνιαίες αποδοχές των περισσότερων υπαλλήλων θα αποτελούνται μόνο από τον βασικό μισθό. Τα μόνα επιδόματα που διατηρούνται είναι: η οικογενειακή παροχή, το επίδομα παραμεθόριων περιοχών, το επίδομα επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας, το επίδομα θέσης ευθύνης και τα «υπολείμματα» των επιδομάτων εορτών και αδείας.