Την έντονη διαμαρτυρία της για την σημαντική μείωση των πιστώσεων που αφορούν τους διδάσκοντες με το Προεδρικό Διάταγμα 407/80, εκφράζει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς, όπως αναφέρεται σε ψήφισμά της, οι περικοπές επηρεάζουν άμεσα την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του ιδρύματος και συνεπώς την ποιότητα των σπουδών.

Η Σύγκλητος μιλάει για περικοπές που υποβαθμίζουν την ποιότητα των σπουδών και «εξευτελίζουν την ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια των διδασκόντων αυτών».

Σύμφωνα με τον πρύτανη του πανεπιστημίου, Γιάννη Χατζηδημητρίου, φέτος εγκρίθηκαν μόλις 7 πιστώσεις για τους διδάσκοντες του 407, σε σύγκριση με τις 32 που είχαν δοθεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008-09.

Οι περικοπές αυτές σε χρήματα, αντιστοιχούν σε μείωση της τάξης του 75% (συγκριτικά με πέρσι). Εξαιτίας των μειώσεων αυτών, έχουν διακοπεί ήδη στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας αρκετά μαθήματα επιλογής και μειώθηκαν οι αμοιβές των διδασκόντων κατά 70%, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να μην διεξαχθούν το επόμενο εξάμηνο και ορισμένα από τα υποχρεωτικά μαθήματα των φοιτητών.