Εγκαινιάστηκε νωρίτερα σήμερα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), στην οδό Πειραιώς 256. Μία στιβαρή βιβλιοθήκη, τόσο κτιριακά, στα 2.500 τμ με την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Σουζάνας και Δημήτρη Αντωνακάκη, όσο και από άποψη συλλογών, κατά προσέγγιση 64.000 βιβλία και 413 τίτλοι περιοδικών, 600 χαρακτικά.

Δικαίως φέρει τον τίτλο της αρχαιότερης και πληρέστερης βιβλιοθήκης τέχνης στην Ελλάδα. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια ΕΣΠΑ, ενώ οι μελέτες λειτουργίας των χώρων, η σχεδίαση των απαραίτητων υποδομών και κατασκευών, καθώς και η μετεγκατάσταση της Βιβλιοθήκης, πραγματοποιήθηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Ύστερα από την εμβληματική “Εθνική Βιβλιοθήκη” στο “Κέντρο Πολιτισμού” του Φαλήρου, μία άλλη βιβλιοθήκη, μικρότερη σε μέγεθος, μα απαστράπτουσα σαν κοσμηματοθήκη πολιτισμού, γεννήθηκε εδώ, στον παραδοσιακό χώρο των “Ελληνικών Υφαντηρίων Σικιαρίδη”, και πάλι με την ευεργετική συνεισφορά του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”», ανέφερε στον χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι τα εγκαίνια συμπίπτουν χρονικά με όλη την ιστορική διαδρομή της Ανωτάτης Σχολής καλών Τεχνών, που συμπληρώνει 180 χρόνια από την ίδρυσή της. «Με άλλες λέξεις “βίοι παράλληλοι” και “δρόμοι παράλληλοι” ανάμεσα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στη Βιβλιοθήκη της», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στις απαρχές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

«Εν αρχή ην το “Σχολείο των Τεχνών”, που ιδρύθηκε ήδη το 1837. Γεγονός το οποίο δείχνει ότι αμέσως μετά την πρώτη οργάνωση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους και παρά τις τεράστιες δυσκολίες της αρχικής πορείας του, δόθηκε προτεραιότητα στις Τέχνες, όπως ταιριάζει σε έναν λαό και σε ένα έθνος κληρονόμο της αρχαίας Ελλάδας, του πνεύματος και του πολιτισμού της. Από το “Σχολείο των Τεχνών”, κοιτίδα και λίκνο πολιτισμού, προήλθαν σταδιακώς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Μαζί με τη Σχολή δημιουργήθηκε και συστεγάσθηκε– με πόσες δυσκολίες το ξέρουν μόνο οι άνθρωποι της Σχολής που εργάσθηκαν επί δεκαετίες με σπάνιο ζήλο και μεράκι- και η Βιβλιοθήκη της. Πρόκειται, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, για τη σημαντικότερη στην Ελλάδα βιβλιοθήκη από πλευράς καλλιτεχνικού περιεχομένου, η οποία μαζί με εκείνη της Εθνικής Πινακοθήκης κρύβει στα σπλάχνα της πραγματικούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Αυτούς τους θησαυρούς στεγάζει εφεξής το νέο κτίριο, στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, εδώ στην οδό Πειραιώς και μέσα στον χώρο του παλιού εργοστασίου των “Ελληνικών Υφαντηρίων Σικιαρίδη”, συνυπάρχοντας σε δημιουργικώς αντιθετική συνομιλία με τα “μελαγχολικά” απομεινάρια του. Έτσι, η σύνθεση ουδόλως θίγει την ιστορία και την ουσία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και της Βιβλιοθήκης της», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, συγχαίροντας, ταυτόχρονα, «όλους εκείνους που εργάσθηκαν για να βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το τόσο άρτιο, από κάθε πλευρά, και αντάξιο της αποστολής του κτίριο.

«Και εκφράζω, για μιάν ακόμη φορά, την ευγνωμοσύνη της ελληνικής Πολιτείας προς το “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”, χάρη στην ανεξάντλητη γενναιοδωρία του οποίου η νέα Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών έγινε πραγματικότητα. Και μάλιστα, μέσα στη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας και τον λαό μας. Έτσι, η Ελλάδα μπορεί να σεμνύνεται ότι καμιά δυσμενής συγκυρία, έστω και πρωτόγνωρη, δεν μπορεί να διακόψει τη μακραίωνη διαδρομή του πολιτισμού της, πάνω στα θεμέλια του οποίου στηρίζεται το όλο πολιτισμικό οικοδόμημα της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η ΑΣΚΤ απένειμε τον κ. Παυλόπουλο τιμητική πλακέτα με τα τρία πρωτότυπα γραμματόσημα, που κυκλοφορούν από σήμερα τα ΕΛΤΑ για τα 180 χρόνια της και απεικονίζουν τις Απολλώνιες κεφαλές, εμβλήματα της Σχολής, καθώς και ένα χαρακτικό του Γιάννη Μόραλη με την όψη του κτιρίου της ΑΣΚΤ. Πρόκειται για εκδόσεις με συλλεκτική και φιλοτελική αξία, που επιμελήθηκε ο καθηγητής Γιάννης Γουρζής.

Επίσης, στην εκδήλωση των εγκαινίων χαιρέτησαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου και ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Νιάρχος, Βασίλης Κασκαρέλης.

Η παρουσίαση του έργου έγινε από τον πρύτανη της ΑΣΚΤ, καθηγητή Παναγιώτη Χαραλάμπους και τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης, αναπληρωτή καθηγητή Παναγιώτη Πούλο. Ακόμη, παραβρέθηκαν οι Κ.Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Ζουράρις, υφυπουργός Παιδείας, ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης, οι βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη και Αριστείδης Μπαλτάς, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, Γιώργος Γαβρίλης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα κ.ά.