«Χάρη στην Ειδική Αγωγή η κόρη μου περπάτησε και μπορεί να με κοιτάει στα μάτια»

Δραματική έκκληση μητέρας αυτιστικού παιδιού έξω από το υπουργείο Υγείας


ΕΛΛΑΔΑ
11:39
16/01/2017
«Χάρη στην Ειδική Αγωγή η κόρη μου περπάτησε και μπορεί να με κοιτάει στα μάτια»
16
loading

Δραματική έκκληση απευθύνει η μητέρα ενός αυτιστικού παιδιού να μην κοπούν οι παροχές της Ειδικής Αγωγής. Για το λόγο αυτό, η γυναίκα έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας επιστημόνων της Ειδικής Αγωγής έξω από το υπουργείο Υγείας.

«Λέγομαι Χαρά Λακιώτη, είμαι μαμά ενός κοριτσιού στο φάσμα του αυτισμού», δηλώνει η γυναίκα και συνεχίζει περιγράφοντας όσα κέρδισε το παιδί της με τη βοήθεια των επιστημόνων της Ειδικής Αγωγής:

«Το παιδί μου χάρη στις φυσικοθεραπείες περπάτησε, χάρη στις λογοθεραπείες μπορεί και με κοιτάει στα μάτια και μπορώ να αντιλαμβάνομαι το τι μου λέει. Μπορεί να μην μου μιλάει ακόμη, αλλά χάρη στις εργοθεραπείες μπορεί να πιάνει, να ντυθεί, να φάει το φαγάκι της, απλά πραγματάκια. Μην μας τα κόβετε».

Οι σύλλογοι και σωματεία επαγγελματιών ­ επιστημόνων της Ειδικής Αγωγής διαμαρτύρονται για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για μεθόδευση με την οποία απειλείται η βιωσιμότητα των 2.000 με 2.500 επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας μάλιστα, εργαζόμενοι έκαψαν συμβολικά συμβάσεις αλλά και αντίγραφα των πτυχίων τους.

Βίντεο-φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar ΙΝΙΜΑ

  Το παιδι θα μαθαινε να επικονωνεί και στα Κεντρα Πρώϊμης Παρέμβασης ,που δεν υπάρχουν,χωρις να βαζουν οι γονεις το χερι στην τσέπη.Τέτοιες Δομές πρέπει να ιδρυθούν άμεσα.

  1. avatar Dimitris Fotopoulos

   Ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Πόσο λες να κόστιζε η ίδρυση δημοσίων δομών,η κτιριακή τους υποδομή, η πρόσληψη μέσω ασεπ δημοσίων υπαλλήλων και η στελέχωσή τους. Λιγότερα από τα 120 εκτ ευρω που πλήρωσε για το 2016 το κράτος? Για το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μόνο 60 εκατ ευρώ για τον ίδιο λόγο. Σου φτάνουν 60 εκτομύρια για να δημιουργήσεις δημόσιες δομές από το μηδέν??? Νομίζω ότι είσαι εκτός πραγματικότητας.

   Η μείωση στο μισό του κονδυλίου είναι ο λόγος που γίνονται όλα αυτά όπως και η παροιμιώδης ανικανότητα της κυβέρνησης που θυμήθηκε να στείλει την σύμβαση για υπογραφή στους ιδιωτικούς φορείς στις 23 Δεκεμβρίου ημέρα Παρασκευή!!! και τους ανακοίνωσε ότι το νέο σύστημα ισχύει απο 1/1/17. Οι όροι της ίδιας της σύμβασης είναι εκτός πραγματικότητας. Σήμερα η πραγματικότητα εκθέτει τον υπουργό. Οι ιδιωτικές δομές δεν υπογράφουν, το υπουργείο είναι αμετακίνητο και οι μεγάλοι χαμένοι είναι τα παιδιά και οι γονείς τους οι οποίοι από την μία μέρα στην άλλη βρέθηκαν να πληρώνουν από την τσέπη τους όλη την παρέμβαση του παιδιού τους στην ιδιωτική δομή που τους υποστήριζε και πέρυσι.

   1. avatar ΜΠΑΖΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΕΧΕΤΕ μπερδεψει την ΣΤΗΜΕΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΆ ΠΡΟΒΉΜΑΤΑ...

    ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΕΠΙΒΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ.

    ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΜΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ...

    ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΕΡΓΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ/ΑΡΧΕΣ (ΒΛΕΠΕ ΚΕΕΛΠΝΟ) ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΞΕΦΥΓΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ ΠΟΡΟΙ...

    ΑΡΑ ΘΑ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΓΩΝΑς ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗς ΑΠΟ ΣΠΑΤΑΕς ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΩΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΑ...

    1. avatar Σοφία ΚΑΡΠΙΔΑ

     Την Τρόικα η όπως αλειως την λένε τή νοιάζει μόνο πώς θα πάρει πίσω τά λεπτά της καί όχι πώς παίρναμε οι Έλληνες!!!!!!!!!!

     Αυτοί που ταξανε ότι θα θα θα τα αλλάξουν όλα γιατί λένε σε όλα πάντα Ναι??????????????

    2. avatar Δημήτρης Φωτόπουλος

     Και για να διορθώσω την "άγνοιά" σας περί μη ύπαρξης μέριμνας για τα αυτιστικά παιδιά, να σας ενημερώσω ότι πρό του 2012, έπαιρναν €900/μήνα και από το 2012 έως και 31/12/2016 €440/μηνα.

     ΆΡΑ ΤΟ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΤΕΡΩΝ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΖΙΩΤΟΠΟΥΛΕ????

    3. avatar Δημήτρης Φωτόπουλος

     Φαντάζομαι η εκτίναξη των προσλήψεων στο δημόσιο είναι και αυτή επιβολή των θεσμών. Επέβαλαν δηλαδή οι θεσμοί την μονιμοποίηση 30000 συμβασιούχων και την ίδια στιγμή επέβαλαν την μείωση του κονδυλίου για την ειδική αγωγή. Υπήρχαν δηλαδή χρήματα για προσλήψεις αρκεί να τα έκοβαν από τα παιδία με ειδικές ανάγκες. Μην εκτείθεστε κύριε. Οι αποφάσεις είναι της κυβέρνησης.

     Ας υποθέσουμε όμως ότι η μείωση επιβάλεται από τους θεσμούς. Γιατί έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος αποζημίωσης των υπηρεσιών από καταβολή της δαπάνης στον γονέα σε απ'ευθείας καταβολή στην ιδιωτική δομή που παρείχε τις υπηρεσίες? Ποιό ηταν το πρόβλημα εκεί που το 2016 ο γονέας έπαιρνε €440/μήνα να παίρνει €240/μήνα?

     Τώρα αυτά τα χρήματα προσφέρονται απ'ευθείας στις δομές με τρίμηνη καθυστέρηση, χωρίς να τους επιτρέπεται να χρεώνουν παραπάνω τον ασφαλισμένο και με υποχρέωση να προσφέρουν τις υπηρεσίες δωρεάν σε περίπτωση που οι θεραπείες ξεπεράσουν το όριο των 65 εκατ ευρώ. Εσείς, αν είχατε τέτοιο κέντρο και υπογράφατε αυτή την σύμβαση, θα καταφέρνατε να το κρατούσατε ανοιχτό για πάνω από ένα εξάμηνο?

     Το αποτέλεσμα είναι οι επαγγελματίες να μήν υπογράφουν και οι γονείς να πληρώνουν όλο το ποσό για την παρέμβαση του παιδιού τους από την τσέπη τους!

     Παρακαλώ τεκμηριώστε μου την "ΣΤΗΜΕΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ" αλλιώς ανακαλέστε.

 2. avatar Θεσσαλονίκη – Μακεδονία

  Δεν πειράζει που δεν δίνουν λεφτά σε τέτοιους τομείς . Να προσλαμβάνονται ψηφοφόροι του τσίριζα στις ΄΄ προσφυγικές δομές ΄΄ και να νομιμοποιούνται συμβασιούχοι - ψηφοφόροι του τσίριζα επίσης . Α! και να λένε φασίστες όσους διαμαρτύρονται για αυτά , μην το ξεχνάμε , είπαμε είσαστε αντιδραστικοί που δεν εμπνέεστε από το όραμα του πινόκιο - αλέξις - τσε γκεβάρα .

  1. avatar ΜΠΑΖΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

   ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ... ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΚΥΡΙΕ... ΑΛΛΟΥ...

   ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΕ...

   ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΝΗΜΕΡΟΣ ΠΡΙΝ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΕΥΦΥΗΜΑ ΣΑΣ...

 3. avatar Γονιός παιδιού με αυτισμού

  Έχω ένα παιδί με αυτισμό και δεν κάνει πια μαθήματα, το κέντρο που πηγαίναμε δεν υπογράφει τη σύμβαση όπως και κανένα άλλο κέντρο στην περιοχή, στον ΕΟΠΥ δεν ξέρουν τίποτα για να μας κατευθύνουν. Στην ουσία έχουν μειώσει τα χρήματα για την ειδική αγωγή και πάνε να βάλουν στην μέση τους θεραπευτές (ότι αυτοί φταίνε που δεν υπογραφούν).
  Παραβιάζονται δικαιώματα παιδιών με ειδικές ανάγκες και με όλα τα επίσημα από το Κράτος έγγραφα που μας λένε να τους κάνουμε εργοθεραπείες και λογοθεραπείες.

  Αν χρειάζονται λεφτά γιατί δεν εφαρμόζουν επιτέλους τον νόμο που λέει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει σε ένα μικρό ποσοστό να προσλαμβάνουν άτομα προστατευόμενα του Ν.2643/1998 (αναπηρία 50%, γονείς ΑΜΕΑ, ανάπηροι πολέμου) και αν δεν τον κάνουν να πληρώνουν πρόστιμο.

  Γνωρίζετε ότι ο νόμος και οι εισπράξεις από το πρόστιμο δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα (είναι νόμος εν ισχύ) γιατί οι μεγάλες εταιρίες απείλησαν ότι αν το κράτος τους αναγκάσει να προσλάβουν ΑΜΕΑ θα κάνουν τις αντίστοιχες απολύσεις ή μειώσεις μισθών;

  Αυτό γιατί δεν έκανε ποτέ εντύπωση σε κανέναν;
  Μπορεί κανείς να φανταστεί πόσα λεφτά δεν έχει εισπράξει το κράτος από τη μη εφαρμογή αυτού του νόμου;

  Και τα κόβουν από τα παιδιά ΑΜΕΑ, είναι να απορεί κανείς....

 4. avatar γν

  Θα επρεπε να ντρεπονται!

 5. avatar με πνίγει το δίκιο

  Όπως φαίνεται αυτοί που πραγματικά βρίσκονται στην κοσμάρα τους και δε δίνουν μία για τα ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους είναι οι πολιτικάντηδες τύπου Πολάκη. Μακάρι να υπήρχε ανάλογων αποτελεσμάτων ειδική αγωγή για να τους βγάλει από το δικό τους φάσμα αναισθησίας και αυταρχισμού που ζουν.

 6. avatar Μanolis

  Δεν τα κοβουν ακριβως . Προσπαθουν ομως να κανουν σοβαρες αλλαγες στη διαδικασια εν μεσω γιορτων και διδακτικης περιοδου, χωρις να λαβουν υπ'οψιν τους ουτε τους επαγγελματιες ουτε τους ασφαλισμενους - δεκτες των υπηρεσιων. Ρωτησα σημερα σε αρμοδιο κρατικο φορεα για τη νεα ηλεκτρονικη γνωματευση που απαιτει ο νεος νομος και δεν ξερανε τιποτα, ουτε καν προφορικη ενημερωση δεν ειχαν... Και υποτιθεται μετα τις 25/1 στον ΕΟΠΠΥ θελουν ηλεκτρονικη γνωματευση...
  Εαν ο ΕΟΠΠΥ εκανε διαλογο μετα το Πασχα π.χ. και τις -συμφωνημενες- αλλαγες μεσα στο καλοκαιρι που ουτως ή αλλως τα περισσοτερα προγραμματα διακοπτονται για λιγο, τα πραγματα λογικα θα ηταν πολυ ομαλοτερα.

  1. avatar Panayota

   Τα κόβουν. Εμένα που δεν έχω να πληρώσω ιδιωτικά και ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ τα παιδιά μας μένουν χωρίς αγωγή. Όταν ρίχνουν την τιμή και κανένα κέντρο της περιοχής ή γειτονικών περιοχών δεν υπογραφεί, το παιδί έμμεσα μένει χωρίς αγωγή. Ας είχαν τουλάχιστον το θάρρος να κοιτάξουν τα παιδιά μας στα μάτια και να το κάνουν ευθέως. Είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο, τα παιδιά μένουν χωρίς αγωγή.
   Δηλαδή εσένα αν σε σπρώξω στον γκρεμό ή αν σε κυνηγάω με το αυτοκίνητο μου και σε οδηγήσω να πέσεις θα έχει κάποια διαφορά για σένα;

  2. avatar Panayota1

   Τα κόβουν, το παιδί δεν θα παίρνει πια τα ίδια χρήματα για την ειδική αγωγή.
   Για ποιο λόγο νομίζετε ότι δεν το δέχονται τα κέντρα. Εμένα το παιδί μου δεν κάνει πια μαθήματα. Δεν έχουμε που να πάμε. Κανένα κέντρο δεν υπογράφει. Στον ΕΟΠΥ δεν ξέρουν τίποτα. ΤΟ ποσό το μείωσαν στο 1/8 και την ώρα από 45 λεπτά σε 30 λεπτά.

 7. avatar Στεφάνια. Χαραλαμπιδου

  Ντροπή και αίσχος !!

  1. avatar Fani touroulitou

   Να κόψουν τις παροχές θέλανε εξαρχής!!!το κράτος είναι ανύπαρκτο για τα Άμεα!!!! Ντροπή τους

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει