Οι ερμηνείες για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης

Ελεύθερα πλέον μπορεί να «αυτονομηθεί» ενεργειακά ένας ιδιοκτήτης


ΕΛΛΑΔΑ
9:27
04/01/2017
Οι ερμηνείες για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης
11
loading

Αλλαγές στην ατομική θέρμανση σε εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα όλης της χώρας, βάζει τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 - ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) προβλέπει πως δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά  ένας ιδιοκτήτης.

Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν η τροπολογία αφορά τη σύνδεση με φυσικό αέριο, ώστε να γίνει αυτόνομο ένα διαμέρισμα. Το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής ενημερώνει ότι γνωρίζει την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή, ωστόσο χρειάζεται χρόνο προκειμένου να επεξεργαστεί τη ρύθμιση και τις λεπτομέρειές της.

Με την τροπολογία αν κάποιος θελήσει να αυτονομηθεί από την κεντρική θέρμανση, θα μπορεί να το κάνει χωρίς να πάρει την έγκριση από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες και κατά παράβαση του κανονισμού του κτιρίου. Θα μπορεί να εγκαταστήσει ακόμη και δικό του, ατομικό λέβητα ώστε να έχει θέρμανση με πετρέλαιο αλλά χωρίς να είναι συνδεδεμένος με τον κεντρικό λέβητα.

Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από τη σχετική ρύθμιση η οποία, ωστόσο, αφήνει ανοικτό παράθυρο για πολλές ερμηνείες. Συγκεκριμένα αναφέρει το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:
«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, αν η ρύθμιση αφορά μόνο ατομικούς μετρητές τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν, όμως, η πρόβλεψη για «ανεξάρτητες μονάδες θέρμανσης» αφορά σε αυτόνομη θέρμανση από όποιον θέλει, παρακάμπτοντας τη γενική συνέλευση, τότε θα υπάρξει τεράστια αναταραχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός ορίζει πως τα κλειστά διαμερίσματα σε κτίρια που έχουν ενιαίο σύστημα θέρμανσης, είθισται να πληρώνουν 25%-30% του λογαριασμού ή μόνο το πάγιο όταν αφορά σε κτίρια με αυτόνομη θέρμανση.

Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι «η νέα παράγραφος 8 του άρθρου αυτού αφορά αποκλειστικά την εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης της ενέργειας που καταναλώνεται, και δεν μπορεί ποτέ να αφορά το δικαίωμα της αυθαίρετης εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο ή άλλο μέσο θέρμανσης, με αγνόηση των κανονισμών των πολυκατοικιών όλης της χώρας».

Και συνεχίζει: «Οπως η ΠΟΜΙΔΑ είχε επισημάνει από το 2014, αν επιτρέψουμε άναρχα την αυτόβουλη ατομική θέρμανση με φυσικό αέριο ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο, των ισχυρότερων οικονομικά νοικοκυριών της κάθε πολυκατοικίας, αυτό θα αποτελέσει την απαρχή τεράστιας περαιτέρω υποβάθμισης της ζωής των υπολοίπων ? οικονομικά ασθενέστερων- μέσα στο ίδιο κτίριο, την κακοποίηση των προσόψεων των οικοδομών, και τελικά τη μετατροπή των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών σε πυγμαχικά ριγκ, με χιλιάδες πολιτών να εμπλέκονται σε ατέρμονες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar JJ1

  Μπα? Γιατί να πληρώνει ποσοστό στην κεντρική θέρμανση ένα διαμέρισμα που έχει αυτονομηθεί? Η κεντρική θέρμανση πρακτικά λειτουργεί ελάχιστες ώρες την ημέρα ή και καθόλου αν δεν βάζουν πετρέλαιο. ΑΝ και ΟΤΑΝ λειτουργεί ναι συμβάλλει ελαχιστα στην θέρμανση του αυτονομημένου διαμερίσματος. Το αυτονομημένο διαμέρισμα όμως που λειτουργεί με ατομικό λέβητα 24χ7, συνεχώς θερμαίνει τα γειτονικά του διαμερίσματα, τα οποία επειδή τις περισσότερες (ή όλες τις) ώρες της ημέρας είναι κρύα, επιβαρύνουν την λειτουργεία του ατομικού λέβητα. Ουσιαστικά οφελούνται οι υπόλοιποι από την 24ωρη λειτουργία του αυτονομημένου για όσο δεν εχουν αναμμένη την κεντρική. Αυτό το κόστος γιατι δεν το συζητάει κανένας πονηρίδης?

 2. avatar Giorgos1227

  I refurbished my apartment and decided to save space (no radiators) by not connecting to the main heating of building. Each unit is autonomous. I figured a bunch of floor heaters would be sufficient since my unit is now well insulated. Well, I can tell you I can feel the difference when the unit below me turns on its central heat. My unit\"steals\" lots of heat from below unit which means my unit is heated at the expense of the person below me (and the person above me). It doesn\'t take a genius to figure out that this is unfair. Imagine if my unit was not so well insulated how much more heat would escape through my unit from my neighbors. How can anyone suggest that paying a small portion of other\'s use is not fair? Also, the first person to turn on the central heat has to wait (and pay) for the water to heat up. Anyone that turns on after the central heat is up and running should have to share a little bit in the cost borne by first person.

 3. avatar Γιώργος_Π

  ΠΟΜΙΔΑ ενα σας λέω, έχουμε μικρά παιδιά και κάτι [...]γεροι σαν κι εσάς δεν ανάβουν το καλοριφέρ

 4. Αυτη τη απατη με το παγιο ποιος θα την καταργησει;γτ να πληρωνω ςγω που δεν αναβω καλοριφερ για τον αλλο που τ αναβει 100ωρες;

  1. avatar o PLIRONEI

   Πληρώνεις γιατί η μετάδοση τη θερμότητας έρχεται και προς εσένα άρα ζεστένσαι από τον δίπλανο επιπλέον ότι δικό σου μέσο πχ ηλεκτρικό καλοριφέρ το λειτουργείς λιγότερο έχεις οικονομια στο λογαριασμό τηςΔΕΗ και επιπλέον παίρνεις τα λεφτά από το επιδομα πετρελαίου

   1. avatar Πονος

    Ζεστενομαι;που στον 4ο σε οροφοδιαμερισμα;σου ειπε οτι δικαιουμαι πετρελαιο θερμανσης;τα αιρκοντισιον που δεν κλεινουν ειναι απ την θερμανση του αποκατω;

 5. avatar δημ

  Ας ξεμπλέξω από τους γείτονες και θα ζηφίζω ΣΥΡΙΖΑ για πάντα.......!!!

 6. avatar achιlles

  ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΚΛΕΒΑΝ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ,ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΟΙ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΙ!!!ΒΑΛΑΜΕ ΑΕΡΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΣΩΘΗΚΑΜΕ

 7. avatar αααγ_σ1

  «Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών!!!!!!!!!!!!!ΤΟ ΛΕΕΙ ΡΗΤΑ !!!ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ???

 8. avatar σομ

  Η ΠΟΜΙΔΑ δεν μας τα λέει καλά. Δεν μας λέει αν οι άλλοι συνιδιοκτήτες πρέπει να κρυώνουν επειδή καποιοι αλλοι δεν μπορουν ή δεν θέλουν να πληρώσουν. Και από πότε σε μια πολυκατοικία οι οικονομικά ισχυρότεροι έιναι υπευθυνοι για τους οικονομικά ασθενέστερους.
  Ο κάθε ένας πρέπει να πληρώνει αυτό που του αναλογεί. Για τον οικονομικά αδύνατο (αν όντως είναι οικονομικά αδύνατος) υπέυθυνο είναι το κράτος και ο οικονομικά έυρωστος πληρώνει για αυτό περισότερο φόρο. Αυτές οι εξισώσεις καθόλου δεν μου αρέσουν και δεν τις βρίσκω σωστές.

 9. avatar λέμε…

  κανονισμοί των πολυκατοικιών προβλέπουν για απαγόρευση κατοικιδίων αλλά ο νόμος επιτρέπει μέχρι δύο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει