Η αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας συναντά την αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ

Τι αναφέρει η τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή


ΕΛΛΑΔΑ
6:49
04/01/2017
Η αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας συναντά την αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ
9
loading

Την παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ προκάλεσαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία με τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για το χωρικό σχεδιασμό δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% + 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά με φυσικό αέριο ένας ιδιοκτήτης.

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι η σχετική διαδικασία ορίζεται από Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο παραμένει σε ισχύ, και αν ο νομοθέτης ήθελε πράγματι να επιτρέψει την μονομερή αποχώρηση από τα υπάρχοντα συστήματα κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών, αυτό «θα δημιουργούσε συνθήκες "ζούγκλας" σε όλες τις πολυκατοικίες και δεκάδες χιλιάδες προσφυγές στα Πρωτοδικεία της χώρας».

Συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει:

1. Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη δυνατότητα απόσπασης συγκεκριμένης ιδιοκτησίας από θέρμανση με υγρά καύσιμα στο φυσικό αέριο ή αντικατάσταση του κοινόχρηστου καυστήρα της οικοδομής με καυστήρα φυσικού αερίου ορίζονται από το Π.∆.420 της 19/20.10.87 «Για εγκατάσταση δικτύων αερίων καυσίμων σε νέες οικοδομές». (ΦΕΚ Α' 187), στο άρθρο 2 όπως έχει τροποποιηθεί ως σήμερα.

2. Το άρθρο 39 του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 4447/2016 περί χωρικού σχεδιασμού κλπ. τροποποιεί το άρθρο 11 του νόμου 4342/2015 που αναφέρεται στους μετρητές ενεργειακής κατανάλωσης. Η νέα παράγραφος 8 του άρθρου αυτού αφορά αποκλειστικά την εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης της ενέργειας που καταναλώνεται και δεν μπορεί ποτέ να αφορά το δικαίωμα της αυθαίρετης εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο ή άλλο μέσο θέρμανσης, με αγνόηση των κανονισμών των πολυκατοικιών όλης της χώρας.

3. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του νομοθέτη, η έκφραση «δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα» δεν μπορεί ποτέ να αφορά την παράκαμψη των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών (η οποία ασφαλώς δεν αποτελεί “όργανο αρχής ή φορέα”), αλλά το ότι, αν κάποιος νόμιμα από πλευράς συνιδιοκτησίας, μπορεί να εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα μέτρησης ή κεντρικής θέρμανσης, δεν χρειάζεται άδεια ή έγκριση από καμιά πολεοδομική ή άλλη δημόσια αρχή.

4. Αν ο νομοθέτης ήθελε πράγματι να επιτρέψει την μονομερή και αυθαίρετη αποχώρηση από τα υπάρχοντα συστήματα κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών, γεγονός που θα δημιουργούσε συνθήκες «ζούγκλας» σε όλες τις πολυκατοικίες και δεκάδες χιλιάδες προσφυγές στα Πρωτοδικεία της χώρας, θα έπρεπε να τροποποιήσει ρητά τις διατάξεις του Π.Δ. 420/1987, που ρυθμίζουν το θέμα αυτό, ή έστω τις διατάξεις περί οριζοντίου ιδιοκτησίας του Ν. 3741/1929, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η ΠΟΜΙΔΑ είχε προτείνει, όταν προ διετίας είχε γίνει πολύμηνη και διεξοδική δημόσια διαβούλευση επί του θέματος αυτού, και όχι να επιχειρήσει, ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό θέμα, να το περάσει συγκαλυμμένα σε άσχετη διάταξη, χωρίς καμιά απολύτως διαβούλευση.

Τι αναφέρει η τροπολογία για την αυτόνομη θέρμανση

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 - ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:
«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».

Η διάταξη ισχύει από 23-12-2016.

Μέχρι σήμερα για την προώθηση της χρήσης αυτόνομης θέρμανσης σε κτίρια τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες της μίας οριζόντιες ιδιοκτησίες, οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών, σχετικά με την αλλαγή καυσίμου σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης λαμβάνονται με πλειοψηφία του μισού αριθμού και μίας πλέον των ψήφων των συνιδιοκτητών, ανεξαρτήτως αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής. Με την ίδια πλειοψηφία λαμβάνεται κάθε άλλη σχετική απόφαση για την υλοποίηση και ρύθμιση των παραπάνω αποφάσεων, όπως ενδεικτικά για την τροποποίηση ή αντικατάσταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων θέρμανσης, για την αλλαγή εξοπλισμού, για επεμβάσεις στις όψεις του κτιρίου, την όδευση σωληνώσεων και αγωγών, την τοποθέτηση καπναγωγών και καπνοδόχων και εν γένει για κάθε απαραίτητη μεταρρύθμιση, μεταβολή ή επέμβαση στους κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου.

Η τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή

Στο τέλος της παραγράφου 7 του άρθρου 11 του νόμου 4342/2015 (άρθρο 9 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ) προστίθεται παράγραφος 8 ως ακολούθως:

Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar MISSolve

  Κυρίες και Κύριοι,

  Από τότε που έχει βγει το κίνημα του \"ΔΕ ΠΛΗΡΩΝΩ\" αν θυμάστε με κάποιον γνωστό αρχηγό, ήρθανε και στη πολυκατοικία, στα σπίτια μας. Οι μεγάλοι του πετρελαίου έχουν ήδη κάνει στροφή σε άλλες επικερδή πηγές ενέργειας. Γιατί να μη κάνουμε και εμείς???? Εδώ το 98% του πληθυσμού έχει κινητά τηλέφωνα, το 85-90% του πληθυσμού έχει ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι του και αλλά καλούδια που τον βολεύουν στην καθημερινότητα του. Γιατί λοιπόν να μη βάλει τη τεχνολογία για να ζεσταθεί......Πάρτε το χαμπάρι τα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη τελειώνουν.

 2. avatar Koronakos

  Κανονικά σε ζώνες πυκνού αστικού ιστού θα έπρεπε να επιβληθεί φόρος καμινάδας ωστε να περιοριστεί η αιθαλομιχλη, αλλά ταυτόχρονα και επιδότηση εγκατάστασης ατομικού καυστήρα γκαζιού οπου κανει την καθαροτερη καυση χωρις να χρειαζεται καμιναδα και με ατομικό ρολόι ωστε να μην εξαρτασαι απο τον κάθε ιδιοκτητη-ενοικιαστη που δεν πληρώνει

  1. avatar λέμε…

   προτείνεις να επανέλθουμε στον οθωμανικό φόρο καπνού που ίσχυε πριν το 1821 ;

   1. avatar Koronakos

    Τι σχέση έχει ένας φόρος του εμπορίου με έναν φόρο που αποσκοπεί στην αλλαγή ενεργειακής πολιτικής προς όφελος της υγείας όλων; Άμα θες να έχεις τζάκι να πας στο χωρίο σου που έχει 20 σπίτια όλα όλα και όχι στην κυψέλη που έχει 20 διαμερίσματα η κάθε πολυκατοικία. Στο Λονδίνο καταργήθηκε το τζάκι από το 1952 όταν πέθαναν 4000 άνθρωποι από την αιθαλομίχλη

 3. avatar Η τεχνολογια ξεπερασε την ΠΟΜΙΔΑ

  Η ΠΟΜΙΔΑ αναφερεται σε τροποποηση εγκαταστασης κεντρικης θερμανσης κλπ.Βασικα επικαλειται ασχετο με το φυσικο αερο αντικειμενο .Ο συχγρονοι καυστηρες φυσκου αερου ενα κατι μκρα ...κουτακια αθορυβα ,που μπορουν ανετα να εγκατασταθουν σε ενα μκρο μπαλκονακι για ατομκη χρηση.
  Ξερουμε πολυ καλα το κλιμα *ζουγκλας* που επικρατει στις γενικες συνελευσεις των πολυκατοικιων.Και μονο απο ζηλεια,ποτέ δεν προκειται να συμφωνησει το 50%+1 με την αποφαση καποιου να βαλει ατομκο καυστηρα αερου.Και ετσι πολυ σωστα ερχεται ο νεος νομος να επιτρεψει την εγκατασταση ατομκου καυστηρα χωρις τη συμφωνη γνωμη του 50+1..Εξυπακουεται οτι το διαμερισμα θα αποσυνδεθει απο την σωληνωση του κεντρικου καυστηρα.Λογω της οικον κρισης οι μισοι ενοικοι δεν πληρωνουν πετρελαιο και οι πολυκατοικιες μενουν χωρις θερμανση.Δλδ τι πρεπει να γινει;Να παγωνουν ολοι οταν η τεχνολογια αλλά και η υπαρξη του φθηνοτερου αεριου να στερειται ,επειδη καποιοι δεν εχουν καλες σχεσεις με τον συγκατοικο της πολυκατοικιας;Ή δυστυχως επειδη λογω ελλειψης χρηματων καποιοι ξεπαγιαζουν ,θα πρεπει να ξεπαγιαζουν ολοι οταν η τεχνολογια προσφερει λυσεις;Αριστη η ψηφιση του νεου νομου που επιτρεπει την ελευθερη εγκατασταση ατομικων καυστηρων που απεμπλεκει συγχρονως τους επιθυμουντες ιδιοκτητες απο τις αντιδρασεις και τις συμπλοκες που λαμβανουν χωρα κατα τη διαρκεια των γεν συνελευσεων των πολυκατοικιων.που αντιθετα με την αποψη της ΠΟΜΙΔΑ ,ειναι αυτες που ζουγκλοποιουν την διαβωση ενος ενοικου σε μια πολυκατοικια.

  1. avatar ΝίκηΣ

   εδώ βάζουμε αέριο στα αυτοκθνητα δε θα βάλουμε στα σπίτια μας? αντιδρούν στην αλλαγή ποιοι? αυτοί που εκμεταλεύονται το 30% του πετρελαίου που μοιράζεται σε όλους ακόμη κκ στα κλειστά διαμερισματα? καμία επέμβαση δε γίνεται στην πρόσοψη. ένα μικρό κουυί μπαίνει στο μπακόνι του κάθε διαμερίσματος μικρότερο κ από την εξωτερική μονάδα κλιματιστικού!

  2. avatar KωσταςΧ.

   Και η λογική ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ εσένα!! Και σε ερωτώ: 1ον η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ (καθαρισμός -ρύθμιση καυστήρα-βλάβες) και η πάγια δαπάνη της κεντρικής θέρμανσης, Θα επιμεριζεται σε όλους τους συνιδιοκτητες η ΜΟΝΟ στους χρήστες της; 2ον οι δαπάνες του ανελκυστήρα θα επιμεριζωνται στα \"ψηλά διαμερίσματα\"ΜΟΝΟ; και 3ον : Ο κανονισμός της πολυκατοικιας ΓΙΑΤΙ υπάρχει; ...

   1. avatar Koronakos

    Ο πραγματικός λόγος που το κάνουν αυτό είναι για να απελευθερώσουν την αγορά ενέργειας και να μπορεί το κάθε διαμέρισμα να έχει ξεχωριστό ρολόι γκαζιού ώστε η κάθε εταιρεία που προμηθεύει γκάζι να έχει όσους περισσότερους συνδρομητές γίνεται. Πάντως δεν είναι και παράλογο, εφόσον το σύστημα της κοινόχρηστης κεντρικής θέρμανσης έχει αποτύχει παταγωδώς από την στιγμή που κάποιοι αρνούνται συστηματικά να πληρώσουν το μερίδιό τους και καλούνται οι υπόλοιποι ή να τα βάλουν από την τσέπη τους ή να καταργήσουν την θέρμανση για όλους ακόμα και αυτούς που μπορούν και θέλουν να πληρώσουν

    1. avatar ΚωσταςΧ.

     Μόνος σου δίνεις την απαντηση,όταν γράφεις: ......Το σύστημα της κοινόχρηστης θέρμανσης έχει αποτύχει παταγωδώς από την στιγμή που κάποιοι αρνούνται να πληρώσουν το μερίδιο τους!!!!! άρα ποιος φταίει; το σύστημα η οι ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ ;;;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει