Αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας

Πέρασε τροπολογία από τη Βουλή που βάζει τέλος στις... μάχες των ιδιοκτητών


ΕΛΛΑΔΑ
7:58
03/01/2017
Αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας
15
loading

Οριστικό τέλος στις... ατελείωτες «διαμάχες» μεταξύ των ιδιοκτητών πολυκατοικιών βάζει ο νόμος που πέρασε από τη Βουλή και πλέον επιτρέπεται η τοποθέτηση αυτόνομων μονάδων θέρμανσης σε πολυκατοικίες χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της γενικής συνέλευσης.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή σε σχέση με όσα όσα ισχύουν σήμερα και φέρνουν πολλούς ιδιοκτήτες σε κατάσταση... νευρικής κρίσης.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 - ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά όπως αναλύει η κοινότητα λογιστών taxheaven.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:
«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».

Η διάταξη ισχύει από 23-12-2016 και την κατέθεσε η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Μέχρι σήμερα για την προώθηση της χρήσης αυτόνομης θέρμανσης σε κτίρια τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες της μίας οριζόντιες ιδιοκτησίες, οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών, σχετικά με την αλλαγή καυσίμου σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης λαμβάνονται με πλειοψηφία του μισού αριθμού και μίας πλέον των ψήφων των συνιδιοκτητών, ανεξαρτήτως αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής. Με την ίδια πλειοψηφία λαμβάνεται κάθε άλλη σχετική απόφαση για την υλοποίηση και ρύθμιση των παραπάνω αποφάσεων, όπως ενδεικτικά για την τροποποίηση ή αντικατάσταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων θέρμανσης, για την αλλαγή εξοπλισμού, για επεμβάσεις στις όψεις του κτιρίου, την όδευση σωληνώσεων και αγωγών, την τοποθέτηση καπναγωγών και καπνοδόχων και εν γένει για κάθε απαραίτητη μεταρρύθμιση, μεταβολή ή επέμβαση στους κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου.

Η τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή

Θέμα: Διευκόλυνση εγκατάστασης συστημάτων και ανεξάρτητων μονάδων που προάγουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη ρύθμιση αποσαφηνίζεται η διαδικασία, σε εναρμόνιση και με την ευρωπαϊκή πρακτική, για την τοποθέτηση μετρητικών διατάξεων ενέργειας και την διευκόλυνση εγκατάστασης αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης.

Η προτεινόμενη ρύθμιση καθίσταται αναγκαία βάσει και του πρόσφατου νόμου 4342/2015 ο οποίος ενσωμάτωσε στο Ελληνικό Δίκαιο την Οδηγία 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2012 «Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ», όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ, αφού αποσαφηνίζεται το θέμα της λήψης αδειών ή απλών ενημερώσεων που μπορεί να ζητούνται από τις εκάστοτε αρχές και υπηρεσίες προκειμένου να αποφευχθούν ερμηνευτικά προβλήματα ως προς το σημείο αυτό.

Η προτεινόμενη διάταξη συνάδει επίσης με το πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 1 παρ. 7 Ν. 4072/2012 για την απλούστευση διαδικασιών αδειοδότησης.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο τέλος της παραγράφου 7 του άρθρου 11 του νόμου 4342/2015 (άρθρο 9 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ) προστίθεται παράγραφος 8 ως ακολούθως:

Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Johnkall68

  Διαβαστε λιγο δεν ειναι κακο. Παγιο ΤΕΛΟΣ.

 2. avatar Ότι να’βαι

  Επιτέλους και κάτι καλό από Τσίριζα... επείδη αε κάθε πολυκατοικία υπάρχουν ένοικοι που σου λένε δεν θέλω να βάλουμε πετρέλαιο και αν βάλεις εγω δεν πληρώνω ..... τώρα τους αγνοείς και άμα θες βάζεις αυτόνομη... επιτέλους να ζεσταθούμε λίγο κυρίους τα μωρά ( όσοι επέχουν θα καταλάβουν ). Όσο για την συμμετοχή η απάντηση μου θα ειναι \" δεν βάζουμε πετρέλαιο και αν βάλεις δεν θα πληρώσω ..... όπως τα ακούω εγω 6 χρόνια τώρα\"

 3. avatar calmsea

  Αυτ.ο μας έλειπε να καταλαβαίναμε όλοι μας τι λέει ο νόμος!!!!!
  Τότε τι νόμος θα ήταν και τι θα κάνανε οι δικηγόροι;
  Σκόπιμα τα κάνουν όλα αυτά. Ο οποιοσδήποτε από εμάς θα μπορούσε να κάνει έναν πιο ξεκάθαρο και κατανοητό νόμο.
  Είναι άχρηστοι ακόμα και για τα απλά, τα αυτονόητα. Δυστυχώς.
  Πουθενά δεν άκουσα τι θα γίνει με το πάγιο που πληρώνουν όλοι.
  Θα συνεχίσουν να το πληρώνουν όσοι αυτονομηθούν;
  Υποθέτω ναί, αφού δεν αναφέρονται καν σε αυτό, άσε που πιθανόν να εννοούν άλλα πράγματα από αυτά που νομίζουμε....

 4. avatar Μισές δουλειές …

  Το κυριότερο δεν λέει η τροπολογία. Αυτοί που θα αυτονομηθούν θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στο πάγιο (20 - 30%) της δαπάνης θέρμανσης ;

  1. avatar Πάλι ωραία θα τα κάνουνε

   Η λογική λέει ότι το πάγιο το πληρώνεις γιατί μπορεί να μην έχεις ανοιχτά σώματα αλλά απολαμβάνεις ζέστη από άλλα διαμερίσματα από κάτω ορόφους και από διπλανά. Τώρα που θα έχεις αυτόνομη, αντίστοιχα εσύ θα μοιράζεις ζέστη σε άλλους γύρω σου. Άρα το ένα θα ακυρώνει το άλλο. Αν μια πολυκατοικιά δεν βάζει καν πετρέλαιο ας πούμε, θα πρέπει (θεωρητικά) να σε πληρώνουν αυτοί (ή έστω οι διπλανοί σου) γιατί ζεσταίνονται με δικά σου έξοδα. Αλλά επειδή από λογική άλλο τίποτα σε αυτή τη χώρα, καλή τύχη.

  2. avatar ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ………..

   ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ...

  3. avatar Μαρούλη Ελένη

   Εννοείται ... το πάγιο πάντα θα πληρώνεται ...

 5. avatar Λευτέρης Νικ. Καρποδινης

  Κατανοητό. Αν έχει ως αναφέρεται τότε μιλάμε για ελεύθερη επιλογή θερματικης μοναδας

 6. avatar ναι οκ πομιδα

  μη χαλάσουμε και το μαγαζι της ΠΟΜΙΔΑ... αυτοί είναι αντίθετοι γιατί;;; γιατι να μηνείναι απλά τα παράγματα....

  κλεβω απο ανακοινωση πομιδα

  . Αν ο νομοθέτης ήθελε πράγματι να επιτρέψει την μονομερή και αυθαίρετη αποχώρηση από τα υπάρχοντα συστήματα κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών, γεγονός που θα δημιουργούσε συνθήκες \"ζούγκλας\" σε όλες τις πολυκατοικίες και δεκάδες χιλιάδες προσφυγές στα Πρωτοδικεία της χώρας, θα έπρεπε να τροποποιήσει ρητά τις διατάξεις του Π.Δ. 420/1987, που ρυθμίζουν το θέμα αυτό, ή έστω τις διατάξεις περί οριζοντίου ιδιοκτησίας του Ν. 3741/1929, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η ΠΟΜΙΔΑ είχε προτείνει όταν προ διετίας είχε γίνει πολύμηνη και διεξοδική δημόσια διαβούλευση επί του θέματος αυτού, και όχι να επιχειρήσει, ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό θέμα, να το περάσει συγκαλυμμένα σε άσχετη διάταξη, χωρίς καμιά απολύτως διαβούλευση.

  5. Πράγματι, όπως η ΠΟΜΙΔΑ είχε επισημάνει από το 2014, αν επιτρέψουμε άναρχα την αυτόβουλη ατομική θέρμανση με φυσικό αέριο ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο, των ισχυρότερων οικονομικά νοικοκυριών της κάθε πολυκατοικίας, αυτό θα αποτελέσει την απαρχή τεράστιας περαιτέρω υποβάθμισης της ζωής των υπολοίπων – οικονομικά ασθενέστερων- μέσα στο ίδιο κτίριο, την κακοποίηση των προσόψεων των οικοδομών, και τελικά τη μετατροπή των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών σε πυγμαχικά ριγκ, με χιλιάδες πολιτών να εμπλέκονται σε ατέρμονες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες!

  1. avatar ΤΕΛΕΙΟ………..

   ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΩΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΚΑΤΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΚΡΙΩΝΟΥΝΕ...ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ Γ ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΕ ΞΕΡΟΛΑ\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'

  2. avatar αχ λουλιτσα

   εγω παλι το κειμενο της πομιδα που αναρτησατε το καταλαβα μια χαρα, σε αντιθεση με το νομοθετημα που κατα την αποψη μου δεν ειναι σαφες και μπορει δικαστικα να ερμηνευθει ποικιλώνυμα... τροφη για δικολάβους.
   δεν υπεισερχομαι στο αν ειναι ηθικα σωστη ή οχι η νεα διαταξη, απλα στο αν επιδεχεται ερμηνείες.

 7. avatar Etaoin Shrdlu

  Βάλτε κανένα λινκ να δουμε από μόνοι μας τι λεει.

 8. avatar Stevie

  Μη γράφετε πράγματα που δεν ξέρετε. Αυτά εδώ αφορούν τους μετρητές κατανάλωσης καυσίμου και δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που γράφετε, παραπληροφορώντας τον κόσμο. Η ρύθμιση για την απόφαση γενικής συνέλευσης με πλειοψηφία 50% +1 για να πάει κάποιος από το υγρό καύσιμο σε αέριο παραμένει πλήρως σε ισχύ και δεν έχει αλλάξει. Πρέπει να αποσύρετε αμέσως το δημοσίευμα, γιατί είναι λάθος και δημιουργεί τελείως εσφαλμένες εντυπώσεις.

  1. avatar Οκ….

   Δεν λέει πουθενά για φυσικό αέριο αν ήταν θα το έλεγε η διάταξη το φυσικό αέριο θέλει συγκεκριμένα θέματα. Ούτε το άρθρο λέει φυσικό αέριο . Είναι για την αυτονομία θέρμανσης να μπορείς να ανάβεις όποτε θελεις αυτό λέει

  2. avatar Καλά…

   Το γράφει ρε παιδί μου καθαρά. Μπες να δεις τη διάταξη όπως ήταν πριν και πως έγινε τώρα. Η διαφορά είναι στην τοποθέτηση ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης. Το λέει είναι για αυτονομία θέρμανσης ξεκάθαρα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει