Παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αγωνιούν για την οικονομική κρίση της και την υποστηρίζουν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και φόρα. Σε ιδιότυπους «πρεσβευτές» της Ελλάδας έχουν μετατραπεί άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, που σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία τοποθετούνται δημόσια υπέρ των Ελλήνων.

Ένας από αυτούς τους «πρεσβευτές» είναι και η ιδιαίτερα αγαπητή συγγραφέας του «Νησιού» Βικτόρια Χίσλοπ η οποία ανέκαθεν επιχειρηματολογούσε υπέρ των Ελλήνων. Πρόσφατα μάλιστα δήλωσε: «Οι Ελληνες μπορούν μόνοι τους να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Χρειάζονται απλώς την πίστη ότι μπορεί να συμβεί και τη διάθεση να δουλέψουν μαζί, όχι ο ένας εναντίον του άλλου. Αγαπάω τους Ελληνες, αλλά μακάρι να αγαπούσαν και οι ίδιοι τους εαυτούς τους περισσότερο». 

Πρόσφατα μάλιστα η Βικτόρια Χίσλοπ αρθρογράφησε στους «Sunday Times» για τη χαρά που της δίνει το σπίτι της στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι καλείται να πληρώσει το χαράτσι. Όπως είπε: «Η ίδια η ύπαρξη του σπιτιού, ακόμη κι αν δεν είμαι εκεί, μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση! Η εξαιρετική ομορφιά του τοπίου της Ελλάδας είναι κάτι που δεν συγκρίνεται με τίποτα, οπότε, ό,τι κι αν συμβαίνει με την οικονομία, η θέα που έχουμε και το θεαματικό τοπίο θα είναι πάντα εκεί. Μπορεί να είμαι πολύ μαζοχίστρια, αλλά τώρα βιώνω και προσωπικά όλους αυτούς τους έκτακτους φόρους που ανακοινώθηκαν και αυτό με κάνει να ξέρω (ακόμη και σε μικρό βαθμό) πόσο ευάλωτοι είναι οι Ελληνες σε αυτά τα απεγνωσμένα μέτρα. Επομένως, το σπίτι αυτό με έφερε πιο κοντά στη χώρα», εξηγεί.

Οπως λέει στο «Εθνος της Κυριακής», οι αντιδράσεις και τα σχόλια ήταν πολλά και ποικίλα. «Πολλοί φίλοι μού τηλεφώνησαν και μου είπαν ”πότε μπορούμε να έρθουμε;” – τώρα που είδαν και στις φωτογραφίες πόσο όμορφη είναι η Κρήτη, κάνουν ουρά για να μας επισκεφθούν. Τον επόμενο χρόνο το σπίτι μας θα θυμίζει περισσότερο… ξενοδοχείο!», κατέληξε η συγγραφέας