Παρουσία του επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ,  Φελίπ Λεκλέρκ, εκπροσώπων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και εκπροσώπων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης στην Λότζια. Σύμφωνα με τον κ. Λεκλέρκ στην Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκονται 50.000 πρόσφυγες, με τους περισσότερους να προέρχονται από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη Η Ύπατη Αρμοστεία έχει μέχρι σήμερα υλοποιήσει προγράμματα φιλοξενίας για 13.434 πρόσφυγες εκ των οποίων 7.700 θέσεις σε κλειστές κοινωνίες, 3.650 θέσεις σε ξενοδοχεία, 400 θέσεις για παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες και 500 θέσεις επίσης για παιδιά σε ξενώνες ανηλίκων. «Για το 2016 φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε 18.000 επιπλέον θέσεις φιλοξενίας» ανέφερε ο κ. Λεκλέρκ, ενώ παράλληλα τόνισε πως τα προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με ΜΚΟ και δήμους.

Στις αρχές του 2017 το πρόγραμμα φιλοξενίας στην Κρήτη

«Φιλοδοξούμε το πρόγραμμα φιλοξενίας για την Κρήτη να ξεκινήσει στις αρχές του 2017», είπε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και συνέχισε «Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την ελληνική κοινωνία στο προσφυγικό».

Τι προβλέπει το πρόγραμμα για τους πρόσφυγες

Η κ. Νασλή της Ύπατης Αρμοστείας ανέλυσε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνει η εγκατάσταση των προσφύγων στην Κρήτη. Σύμφωνα με την κ. Νασλή τα διαμερίσματα στα οποία θα στεγαστούν οι πρόσφυγες θα πρέπει να είναι 60-90 τετραγωνικά, ευάερα, ευήλια, εξοπλισμένα και πλήρως επιπλωμένα. Για την διατροφή θα δίνονται στους πρόσφυγες 90 ευρώ ανά άτομο το μήνα καθώς και κουπόνια για σούπερ μάρκετ ή προπληρωμένες κάρτες. Επίσης αναλόγως την ηλικία και το φύλο στους πρόσφυγε θα δίνονται χρήματα για την αγορά ειδών προσωπικής υγιεινής. Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις τους θα δοθούν μηνιαίες κάρτες ή δωρεάν εισιτήρια, κάτι που θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς. Οι πρόσφυγες θα παρακολουθούνται από κοινωνικούς λειτουργούς ενώ θα έχουν και διερμηνέα προκειμένου να διευκολύνονται στις καθημερινές τους συναλλαγές. Ένας κοινωνικός λειτουργός και ένας διερμηνέας θα αντιστοιχούν σε δέκα διαμερίσματα ενώ θα υπάρχει και υπεύθυνος που θα συνοδεύει τους πρόσφυγες σε υπηρεσίες και νοσοκομεία μαζί με τον διερμηνέα. Σε ερώτηση του δημάρχου Αρχανών – Αστερουσιων αναφορικά με τα ενοίκια η κ. Νασλή τόνισε πως το κόστος του ενοικίου θα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή, ωστόσο έχει αποφασιστεί να μπει ένα πλαφόν στα 400 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την κρίσιμη συνεδρίαση για το μεταναστευτικό, απουσιάζει ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, τον οποίο και εκπροσωπεί η κα. Ανθή Καραγγελή. Η κ. Καραγγελή στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων του νησιού αναφορικά με τους πρόσφυγες. «Όταν δεν υπάρχει ενημέρωση επικρατεί η ανασφάλεια» τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργού. Περισσότερα νέα για την Κρήτη στο flashnews.gr