Πιστοποίηση για τη λειτουργία στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 έλαβε το «Χαμόγελο του Παιδιού» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ελληνικός οργανισμός απέσπασε τη μέγιστη βαθμολογία 100%, βαθμολογία υψηλότερη από τις άλλες γραμμές. Οι ανεξάρτητοι αξιολογητές, έπειτα από συναντήσεις, συμπλήρωση ερωτηματολογίου και αυτοψία, ξεχώρισαν κάποια σημαντικά στοιχεία στη λειτουργία της γραμμής, όπως ότι είναι στελεχωμένη με άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που υποστηρίζεται από υψηλής ποιότητας τεχνολογικό εξοπλισμό, το ανθρώπινο δυναμικό παρέχει τηλεφωνική και επιτόπια βοήθεια στα περιστατικά που αναλαμβάνει, η γραμμή διαθέτει ειδικό λογισμικό διαχείρισης των κλήσεων και ότι τηρούνται συγκεκριμένες διαδικασίες για την ηλεκτρονική καταγραφή κάθε περιστατικού.

«Η πιστοποίηση υπογραμμίζει ότι είμαστε ένας οργανισμός που πρέπει να εμπιστεύονται οι Αρχές και οι υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη», εξήγησε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν, επίσης, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης και ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, οι οποίοι υπογράμμισαν την υποστήριξη των δύο θεσμών στον οργανισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού», η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 δέχτηκε το 2015 8.852 κλήσεις στην Ελλάδα και συνολικά 141 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Ο οργανισμός χειρίστηκε τελικά 126 περιπτώσεις, εκ των οποίων τα 119 παιδιά (ποσοστό 94,5%) τελικά βρέθηκαν. Σε πέντε περιστατικά αναζήτησης παιδιών κινητοποιήθηκε και η Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής». Το πρώτο εξάμηνο του 2016 η γραμμή έλαβε 4.828 κλήσεις και συνολικά 120 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Τελικά, ο οργανισμός χειρίστηκε 59 περιπτώσεις (κάποιες από αυτές με εξαφανίσεις παιδιών περισσότερων του ενός), από τις οποίες βρέθηκαν 88 παιδιά (ποσοστό 73,5%). Σε τρία περιστατικά κινητοποιήθηκε και η Εθελοντική Ομάδα «Θανάσης Μακρής».

Σημειώνεται, ότι το Ίδρυμα Νιάρχος καλύπτει για ένα έτος τη μισθοδοσία των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων που στελεχώνουν τη γραμμή 116000, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει οικονομικά τη γραμμή στην κατεύθυνση της ενημέρωσης.

Επίσης, το «Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε εκ νέου πιστοποίηση και για τις κυνοφιλικές ομάδες της Εθελοντικής Ομάδας «Θανάσης Μακρής» από τον διεθνή φορέα NSARDA («National Search and Rescue Dog Association UK»).

Η Εθελοντική Ομάδα απαρτίζεται από 30 διασώστες διαφορετικών ειδικοτήτων και οκτώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Από τον Μάιο του 2012, οπότε συστάθηκε επίσημα, μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε 40 περιστατικά αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Όπως περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μιχαέλλα Ζαννάκη, η οποία έχει ενταχθεί στην ομάδα μαζί με την Αθηνά, το λευκό λαμπραντόρ της, τα σκυλιά έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν τα παιδιά, με βάση τη μυρωδιά τους, όπως αυτή αποτυπώνεται στα ρούχα ή άλλα αντικείμενά τους. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό με έναν 12χρονο, ο οποίος εξαφανίστηκε στα δυτικά προάστια της Αττικής και έχοντας χρησιμοποιήσει όλα σχεδόν τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατάφερε να φτάσει στην Πελοπόννησο. Τα σκυλιά της ομάδας κατέδειξαν τη διαδρομή του παιδιού και έτσι αυτό βρέθηκε.